Zvonimir Hodak: Ustanak u Srbu crni je dan u hrvatskoj povijesti!

U Hrvatskoj sve prolazi kao što i prolazi 27. srpnja 1941. godine koji je tipičan četnički, prouhrvatski čin koji se godinama u Hrvatskoj slavio kao Dan ustanka. Koji su to bili Hrvati tamo?, pita se Hodak.

zvonimir hodak, srb
ZVONIMIR HODAK
Podijeli

U Hrvatskoj sve prolazi kao što i prolazi 27. srpnja 1941. godine koji je tipičan četnički, prouhrvatski čin koji se godinama u Hrvatskoj slavio kao Dan ustanka. Koji su to bili Hrvati tamo?, pita se Hodak.

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca, u Srbu je danas obilježeno 75. godina od podizanja ustanka naroda u Liki. No, događanja su omele prosvjednice s hrvatskim zastavama koje su prekinule govor bivšeg predsjednika Stjepana Mesića pjevajući Thompsonovu pjesmu ‘Lijepa li si’, a verbalno su se sukobili i Zoran Pusić i general Željko Glasnović. Spomenuta je događanja komentirao odvjetnik Zvonimir Hodak.

“Priča u Srbu podsjeća me na filmove Let iznad kukavičjeg gnijezda te na Brod luđaka. U Srbu se slavi zločin jer se tamo 27. srpnja 1941. godine dogodio četnički ustanak i to četnika iz Drvara koji su, došavši u Srb, poklali određena hrvatska sela i koji su 10. kolovoza 1941. godine nabili na kolac župnika Jurja Gospodnetića i pekli ga ko janje na ražnju pred očima njegove majke. Tako danas ISIL muči svoje zarobljenike. To su događaji koji su evidentni i kojma u vrijeme komunizma, u ilegalnom imigrantskom tisku više puta opisivan, a naročito nakon Domovinskog rata. Spomenuti događaju u Srbu nitko nije demantirao, ni Pupovac, ni Josipović, ni bilo koji četnički vojvoda. Taj 27. srpnja slavi se kao dan ustanka, a to je farsa. Pa zar je hrvatski narod preko četnika ustao 1941. godine?”, pita se Hodak.

Osvrnuo se i na današnju izjavu Milorada Pupovca u Srbu u kojoj je između ostalog rekao da je “Ovo mjesto (Srb) i ovaj dan mjesto opomene na rat i nepravdu i inspiracija za mir i za pravdu, a koji su sve više ugroženi”.

“Netko bi Pupovcu trebao postaviti pitanje je li točno ili ne da su pekli hrvatskog župnika na ražnju pred očima njegove majke 10. kolovoza. Pa neka to Pupovac demantira. Nikad se nije usudio komentirati taj događaj, a naposljetku, da je taj događaj izmišljotina, netko bi za taj događaj rekao da je izmišljotina ustaške propagande. No, taj događaj nitko ne demantira i kao u filmu Let iznad kukavičjeg gnijezda svi se prave ludi”, kazao je Hodak.

“Hrvatska vlast je kao i sve dosadašnje vlasti, osim Tuđmanove, poltronska, iskompleksirana i kmetska. Slučaj je univerzalna jurisdikcija koju Srbija primijenjuje na sve druge narode s područja bivše Jugoslavije i to za ratne zločine, a Srbija je zemlja agresor. Naposljetku, Hrvatska je nedavno u Parizu sklopila takav sramotni sporazum u kojem ni jedna od bitnih točaka koje je Hrvatska stavila na dnevni red – nije prošla. Zašto? Zato jer ta nomenklatura koja vlada Hrvatskom poltronska, strašljiva i kukavičja”, ocijenio je Hodak.

Komentirao je Hodak sudjelovanje Zorana Pusića i Stjepana Mesića na svečanosti u Srbu.

“Najbolji komentar je šutnja. To su potpuno irelevantni ljudi i jugonostalgičari koje Hrvati (a to više govori o Hrvatima, nego o njima), biraju za predsjednika države usprkos čekovima u Australiji, usprkos Jure Bobanu… U Hrvatskoj sve prolazi kao što i prolazi 27. srpnja 1941. godine koji je tipičan četnički, prouhrvatski čin koji se godinama u Hrvatskoj slavio kao Dan ustanka. Koji su to bili Hrvati tamo? Neka nabroje istaknute Hrvate koji su vodili taj ustanak. Ne! Iz Drvara su došli četnici, klali po okolnim hrvatskim mjestima i završili kao u finalu Olimpijskih igara 10. kolovoza okrećući na ražnju župnika. To je crni dan u hrvatskoj povijesti i dokle god takve stvari iz naše povijesti ne raščistimo, debelo ćemo biti u crnoj rupi”, zaključio je Hodak.

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta Uredništva Braniteljskog portala već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora**

T.H.


Podijeli