Podijeli

Vlada smatra da vlasnici apartmana imaju prenisko porezno opterećenje u odnosu na ostale obveznike poreza na dohodak….

Stotinu tisuća vlasnika apartmana i 37 tisuća vlasnika jednostavnih društva (j.d.o.o) – takozvanih poduzeća za deset kuna od iduće će godine imati znatno veća javna davanja nego što su ih imali ove godine. Vlasnici poduzeća morat će obračunavati doprinose na plaću predsjednika ili člana uprave na dvostruko veću osnovicu nego što su je imali ove godine (umjesto 5213 na približno 9500 kuna), što će biti posebno veliki udar na poduzetnike/početnike koji bez 11 tisuća kuna mjesečnog prihoda ne trebaju ni početi raditi jer neće imati dovoljno novca da sami sebi isplate toliku plaću i uplate doprinose.

Kad je o iznajmljivanju riječ, ove godine turistima ponuđeno je 586 tisuća kreveta u privatnim kućama na koje su, prema odluci iz 2005. godine, iznajmljivači plaćali 150 do 300 kuna godišnjeg paušalnog poreza po iznajmljenome ležaju.

Svi su oni prošle godine u proračune lokalnih jedinica, odnosno gradova i općina gdje su im apartmani, uplatili 140 milijuna kuna poreza na dohodak. Njihova će se porezna obaveza od početka iduće godine povećati četiri do pet puta te će paušalni porez po jednom krevetu biti najmanje 700, a najviše 1500 kuna godišnje. Prema gruboj računici, dosad je svaki od sto tisuća iznajmljivača soba i apartmana u prosjeku državi za jednu godinu plaćao oko 1400 kuna poreza na dohodak. Vlada procjenjuje da je to prenisko porezno opterećenje u odnosu na ostale obveznike poreza na dohodak – primjerice građane koji iznajmljuju stanove i na najam plaćaju 12 posto poreza na dohodak ili zaposlene iz čijih se plaća oduzima 24 ili 36 posto poreza na dohodak. donosi Večernji list.

Efektivno oporezivanje privatnog najma u turizmu tri je puta niže od ostalih oblika oporezivanja dohotka od rada, a četiri puta niže od svih oblika poreza na kapital. Slobodna Dalmacija nedavno je objavila da vlasnik jednosobnog apartmana u Splitu tijekom dva mjeseca uprihoduje oko 10 tisuća eura i kada od te svote oduzme sve troškove (poreze, boravišnu pristojbu, proviziju rezervacijskih portala, plaćanje usluge čišćenja i dočeka turista te troškove struje i vode), neto zarada mu je oko 6000 eura, odnosno 45 tisuća kuna. Na to je uvrh glave godišnje plaćao 600 kuna poreza.

G.S.


Podijeli

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − trinaest =