Ekskluzivno: ZLATKO DALIĆ PROGOVORIO O VRUĆOJ TEMI Izbornik Vatrenih otkrio zašto je odbio klupu BiH i analizirao ‘slučaj Kalinić’: ‘Tri puta sam mu dao šansu…’

Emocije su na vrhuncu...

INTERVJU ZA RADIO SARAJEVO -Neću se mnogo vraćati na tu situaciju. Žao mi je zbog toga. Kazat ću vam samo, da sam sa svoje strane sve napravio da ne dođe do toga.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Zlatko Dalić zasluženo je apsolutni hit nakon povijesnog osvajanja srebrne medalje s hrvatskom nogometnom reprezentacijom na Svjetskom nogometnom prvenstvu na SP u Rusiji…

Nema novinara koji s njim ne želi napraviti intervju, a priliku za to iskoristili su iz Radio Sarajeva…Prenosimo dio intervjua koji je naš izbornik dao za radiosarajevo.ba

Prije 16 godina ste krenuli u bijeli svijet iz Livna. U ponedjeljak, 23.srpnja, se ponovo vraćate u rodni grad gdje Vam priređuju veliki doček. Kako se osjećate?

“Emocije su na vrhuncu… Krenuo sam od početka, to se ne može zaboraviti. Znam ko sam, šta sam. Znam šta sam bio i šta sam sve prošao da bih došao do ovoga. Jedino bih poručio našim ljudima u Bosni i Hercegovini, odakle sam i sam, da ne odlaze iz države, da ostanu u ovoj lijepoj zemlji. Moramo raditi na boljem sutra, svima nama, bez obzira iz kojeg smo grada, koje vjere. Trebamo voljeti BiH”.

Svojevremeno je Dalić bio u kombinacijama za preuzimanje izborničke klupe Bosne i Hercegovine.

“To je bilo davno i ne bih se vraćao, ali kada insistirate, kazat ću vam… Ćiro Blažević me prvo zvao za pomoćnika, ali ponudu nisam prihvatio samo iz jednog razloga, jer sam već imao drugu opciju. Ponudu sam dogovorio ranije, a baš u to vrijeme mi se javio Ćiro s prijedlogom da mu budem prvi saradnik. Poslije Ćirinog odlaska sam dobio ponudu da budem selektor Zmajeva, ali sam je morao odbiti.  Možda nije bilo ni realno da budem selektor BiH, nisam imao snagu za to”, rekao je Dalić.

 

Nije mogao izbjeći pitanje o Nikoli Kaliniću kojeg je prijevremeno poslao kući s Mundijala.

“Neću se mnogo vraćati na tu situaciju. Žao mi je zbog toga. Kazat ću vam samo, da sam sa svoje strane sve napravio da ne dođe do toga. Nisam ni sretan, ni ponosan zbog odluke da ga pošaljem kući sa Svjetskog prvenstva. Tri puta sam mu dao šansu da se vrati. Zadnji put sam ga čekao cijeli dan”, zaključio je izbornik.

U medijima se špekulira da napuštate klupu Vatrenih i da se vraćate na trenersku klupu. Priča se o Arabiji, nekom velikom klubu. Šta je od svega istina? 

“Ja u Arabiji imam rejting i ljudi znaju šta sam napravio. Jednog dana ću se vratiti. S Nogometnim savezom Hrvatske imam ugovor još dvije godine. Sada sam na vrhuncu i moram biti oprezan”.

U ponedjeljak ste u Livnu. kada Vas možemo očekivati u Sarajevu?

“Imam u planu da dođem, bit će prilike. Želim i ja vidjeti ljude koji su bili uz mene, uz reprezentaciju Hrvatske svih ovih proteklih dana. Bit će prilike i da odemo na ćevape, prošetamo Baščaršijom… Družit ćemo se i zajedno proslaviti ovaj uspjeh. Ja sam rođen u Bosni i Hercegovini i to se nikada ne može izbrisati, niti želim da to učinim”, kaže Zlatko Dalić za radiosarajevo.ba dodavši da se raduje skorom susretu…

D.J.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − dvadeset =