Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Francuski premijer u utorak je zaustavio planirano povećanje poreza na gorivo na šest mjeseci kao odgovor na  prosvjede francuskog naroda koji traju već tjednima, a riječ je prvom tako naglom zaokretu administracije predsjednika Emmanuela Macrona u 18 mjeseci otkako je na vlasti…

Najavljujući odluku, francuski premijer Edouard Phillipe rekao je kako bi svi trebali biti “gluhi i slijepi” da ne vide ili ne čuju nasilje i bijes na ulicama oko Macronova poteza koji se trebao suprotstaviti klimatskim promjenama.

“Francuzi koji su nosili žute prsluke žele niže poreze i plaćen posao. To je isto što i mi želimo. Ako nisam uspio objasniti, ako vladajuća većina nije uspjela uvjeriti Francuze, onda se nešto mora promijeniti”, rekao je Phillipe u obraćanju na televiziji.

Šestomjesečni period odgode povećanja poreza biti će popraćen, napominje Philippe, i raspravama o drugim mjerama koje bi pomogle siromašnim vozačima da stignu na posao i u dućan, što su mogli uraditi i prije.

 

Ranije su dužnosnici navijestili moguće povećanje minimalne plaće, ali to obećanje Philippe nije spomenuo.

Međutim, upozorio je građane kako ne mogu očekivati bolji javni prijevoz i manje poreze te je stoga bilo potrebno napraviti kompromise u obje sfere.

Takozvani pokret “žutih prsluka”, počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te žestoko prosvjeduju protiv vladina pritiska na kućanstva Macronovim porezom na gorivo.

Međutim, u prošla tri tjedna, prosvjedi su prerasli u šire antimacronovske ustanke s ponekim marginalnim grupama koje pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima i elitama, a ničime ne pomažu siromašnima.

Prosvjedi u Francuskoj izazvali su materijalne štete veće od četiri milijuna eura.H.D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

6 KOMENTARI

  1. Budu im digli porez na nešto drugo..tak da će teško narod biti u nekakvom dobitku. Rupe u ekonomskim proračunima se krpaju sa razlIčiitim potezima..ali te zakrpe uglavnom ne mogu trajati dugo. Nažalost u postojećem sistemu..da bi ti netko nešto dao..mora ti nešto i uzeti. ???

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

deset − 4 =