Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Predstavnice udruge Rode u ponedjeljak su Ministarstvu zdravstva uručile 400 svjedočanstava žena koje su doživjele neugodna iskustva u hrvatskim bolnicama…

– Nosimo sa sobom 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije nakon ili za vrijeme poroda – izjavila je Daniela Drandić iz udruge Rode novinarima pred Ministarstvom zdravstva.

Radi se o situacijama gdje se žene vezalo za stol. Nema pravila, jednako je zastupljeno po cijeloj Hrvatskoj. To je društveni problem – rekla je i dodala da se bol žene ne doživljava jednako vrijednom.

Ministar Milan Kujundžić ustvrdio je u četvrtak da se takvi postupci u Hrvatskoj ne događaju. Skupili smo 400 svjedočanstva žena koje dokazuju da to nije istina, rekla je Drandić.

Ovo je istina, ovo su priče 400 žena koje su nam se u samo dva i pol dana javile, ovo nije prvi da govorimo o tome, ali se nadam da je zadnji i da će se nešto po tom pitanju poduzeti – poručila je Drandić.

Izvršna direktorica Roda Ivana Zanze istaknula ja kako se u tim slučajevima radi o rodno uvjetovanom nasilju nad ženama.

– Nažalost, na ženama je da uvjeravaju institucije da se to dogodilo – rekla je Zanze.

Akcija je pokrenuta nakon izjave Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, što su iz splitske bolnice opovrgnuli tvrdeći da se radilo o drugom zahvatu, vakuumskoj aspiraciji, te da se svakoj pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija.

G.S.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

10 KOMENTARI

 1. Vezanje je normalan proces u svim našim bolnicama jer se tad ne možemo pomaknut. U Bjelovaru postoji kaiševi kojim ti svežu noge za vrijeme zahvata. Al da se razumijemo ja ne znam kakav lokalni anestetik bi djelovao kad oni tebi maternicu djelomično izvuku van i stružu noževima………..

 2. Zrinka Mandić Taman da ću isto napisati. One 27 godina čekaju svoju pravdu, da bi ih sotona Pusićka poslala da marširaju sa pederčinama i lezbačama jer bi one trebale susjećati sa onima koji su isto žrtve nasilja (???) ne kuži usporedbu bolesnih debila sa patnjama ovih žena, u čemu su to oni ugroženi, ali odjednom skočile sad sve sa ovim iskazima, dapače ne želim nikome loše, ali kao da se sve oko prosvjeda svede kao da ništa nije bilo. Odjednom šokantne priče isklaču u kojima će se u roku 24 sata sve riješiti, poslati inspekcije, a silovane žene u Vukovaru i diljem Hrvatske čekaju 27 godina. One iskaze nisu čuli, na one iskaze nitko nije reagirao u roku 24sata. Nije ovo samo vezano za ovu vladu, već sve vlade do sada. Prokleti bili. Sramota. Hoće li te žene sada biti solidarne pa reći usput da se i riješe ovi zločini jadnih žena iz Vukovara?? Ni pod razno. Licemjerje čisto. Ja sam žensko, ali ovakve stvari mi se gade. ponavljam, nedaj Bože da se ikome ovakve stvari događaju ali licemjerje ne podnosim.

  • Taman da ću isto napisati. One 27 godina čekaju svoju pravdu, da bi ih sotona Pusićka poslala da marširaju sa pederčinama i lezbačama jer bi one trebale susjećati sa onima koji su isto žrtve nasilja (???) ne kuži usporedbu bolesnih debila sa patnjama ovih žena, u čemu su to oni ugroženi, ali odjednom skočile sad sve sa ovim iskazima, dapače ne želim nikome loše, ali kao da se sve oko prosvjeda svede kao da ništa nije bilo. Odjednom šokantne priče isklaču u kojima će se u roku 24 sata sve riješiti, poslati inspekcije, a silovane žene u Vukovaru i diljem Hrvatske čekaju 27 godina. One iskaze nisu čuli, na one iskaze nitko nije reagirao u roku 24sata. Nije ovo samo vezano za ovu vladu, već sve vlade do sada. Prokleti bili. Sramota. Hoće li te žene sada biti solidarne pa reći usput da se i riješe ovi zločini jadnih žena iz Vukovara?? Ni pod razno. Licemjerje čisto. Ja sam žensko, ali ovakve stvari mi se gade. ponavljam, nedaj Bože da se ikome ovakve stvari događaju ali licemjerje ne podnosim.

  • Naravno da suosjecamo sa svima koji trpe ali u ovom casu pokusavaju sve da se iz etera sakriju poeuke iz Vukovara pa to i slijepac vidi. Zato mi nesmijemo nasjest na njihove spinove i uporno iznosit istinu…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × pet =