Završila je istog dana! VIDEO Operacija “TVIGI ’94” u samo jednom danu slomila je MOS-e i mit o nepobjedivosti muslimanskih snaga na prostoru Ramske općine

Armija BiH je u toj operaciji izgubila svoje snažno vojno uporište...

Podijeli

Operacija Tvigi ’94

“Tvigi-94” – U samo jednom danu slomili smo mit o nepobjedivosti muslimanskih snaga.
Operacija “Tvigi-94“ u samo jednom danu slomila je mit o nepobjedivosti muslimanskih snaga na prostoru ramske općine i mit o neosvojivosti njihovog najjačeg uporišta – sela Here. U konačnici, “Tvigi-94“ bila je i glavni uzrok potpisivanja prekida neprijateljstva između HVO-a i muslimanske vojske…

Operacija Tvigi ’94 je bila vojna akcija HVO-a. Započela je 24. siječnja 1994.. Završila je istog dana. Snage HVO su oslobodile selo Here. Ramska brigada je svojom uspješnom operacijom postigla veliki strateški i psihološki cilj, jer je osim pobjede, zauzimanja strateškog cilja, slomila jedan mit koji se bio provlačio kroz medije o Armiji BiH koja je nepobjediva. Armija BiH je u toj operaciji izgubila svoje snažno vojno uporište. HVO-ova pobjeda je izmijenila odnos snaga na ramsko-uskopaljskoj bojišnici, a bila je i prekretnicom tijeka rata između snaga HVO-a i muslimansko-bošnjačkih snaga odanih vladi u Sarajevu (Armija BiH).

Smatra se da je ovaj poraz muslimansko-bošnjačkih snaga odanih vladi u Sarajevu pridonio potpisivanju Washingtonskog sporazuma.
——————
Iako je u početnim planovima operacije „Tvigi ’94“ brigada „Rama“ bila predviđena samo za pružanje logističke potpore, zbog više različitih okolnosti, uz potporu topništva Operativne zone i tenkovske satnije, postrojbe za specijalne namjene uz potporu ostalih postrojbi brigade „Rama“ same kreću u akciju i nakon cjelodnevnih borbi zauzimaju Here. Uz zauzimanje sela Here, pripadnici brigade „Rama“ zauzeli su i kotu Zavišće koja se nalazi na putnoj komunikaciji G. Vakuf – Pridvorci i koja je bila vrlo važan položaj muslimanske vojske.

Nakon pada Hera, po iskušanom receptu oglašava se muslimanska propaganda i još jednom u javnost pokušava plasirati laž o počinjenom ratnom zločinu od strane pripadnika HVO-a. Izlaskom na teren, pripadnici UNPROFOR-a odlučno su demantirali tvrdnje muslimanskih čelnika i njihovih medija. Prema izvješću broj: 02 – 2/1 – 89/45 Zapovjednika Operativne skupine, brigadira Vinka Vrbanca poslanom 24. siječnja 1993. godine u 21. h. Glavnom stožeru HVO-a, u ovoj operaciji je poginulo najmanje 30 pripadnika tzv. ABiH i utrošena je značajna količina streljiva i projektila, između ostalog:
– 300 projektila za tenk (100 mm)
– 107 projektila za T- 130 mm
– 140 projektila za VBR – 122 mm

Operacija „Tvigi ’94.“ donijela je novi odnos snaga na Ramsko-uskopaljskoj bojišnici
Izvor: fb HVO

Toni Leko

Škarina glava pucali smo se doslovno na dva tri metra, ušli im u rovove iznenadili smo ih koja je to rapsodija bila. Znali su da dolazimo ali nisu znali dokle smo došli, idemo bez topničke pripreme kroz minska polje oni su ispred rovova imali one “televizije” namontirane nisu ih uspjeli opaliti bilo bi svega da jesu iskasapili bi nas. Sve je školski odrađeno bez gubitaka, iskustvo i po ko zna koji put uvježbavanje se ponovno isplatilo.

Uznemirujući video /HVO brigada Rama operacija “TVIGI 94” iz pravca Jurića

Postrojbe MOS-a bile su smještene u selu Here, od kojeg su napravili utvrdu sa betonskim bunkerima i zemunicama. Zajedno sa mještanima tog sela počinile su zločine u susjednim selima Jurići 18.06.1993 god. i Uzdolu 14.09.1993 god. u tim napadima ubili su 31-og civila i 13 vojnika a sela su zapalili. Nakon takvih teških zločina MOS-a nad nedužnim  hrvatskim stanovništvom postrojbe HVO-a brigade Rama su 24.01.1994 god. pokrenule vojnu operaciju pod nazivom “TVIGI 94” kojom su zauzeli selo Here i porazile zločinačke snage MOS-a.

T.H.


Podijeli