Zašto se ove 2018. godine nije slavila obljetnica- DAN OSRH I DAN HRVATSKE KOPNENE VOJSKE?…FOTO…

Gdje bi oficiri JNA do stvaranja GSHV-a i MORH-e prelazili da nije bilo MUP-a RH?...

SLUŽBENI PLAKAT IZ 2017 godine
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Intervju s Vladom Marićem umirovljenim HRVI, dragovoljcem i bojnikom Specijalne, policije iz obrambenog Domovinskog rata, koji je iskazao veliko nezadovoljstvo izostavljanjem policijskih snaga i specijalnih postrojbi MUP-a RH (PHR) iz Domovinskog rata, koje su bile prve oružane formacije RH u obrani protiv srbočetničkog i jna agresora na Hrvatsku…

B.P.-Gospodine Marić bili ste na obilježavanju 27.godišnjice Dana OSRH i ove godine. Između ostalih događanja bili ste i u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na završnoj svečanosti.

 Kakvi su vaši dojmovi? Za one koji nisu bili izgledalo je svečano, a za neke baš i ne?

 Tako je. Bio sam na većini događanja kao i svake godine povodom obilježavanja Dana OSRH. Naravno da je potrebno obilježavati taj dan,bila mi je čast pratiti događanja i kao ratni veteran iz Domovinskog rata to pozdravljam. Ponosan sam da smo u samo 28 godina od početka stvaranja Republike Hrvatske dobili rat i stvorili respektabilnu vojnu silu na ovim prostorima. U većem dijelu programa lijepo je prezentirana na Jarunu  vojna tehnika,oprema i sposobnost pripadnika OSRH što je bilo dostupno i našim građanima.

-Posebno mi je bio dojmljiv i kulturni program na trgu Josipa bana Jelačića u izvedbi počasne bojne i vojnog orkestra. Iznad svega  je bilo divno opet sresti mnoge prijatelje i kolege sudionike Domovinskog rata, ali i vidjeti tu hrvatsku mladost u hrvatskoj vojnoj i policijskoj odori sa hrvatskim grbom na kapi. U takvim situacijama srce zaigra i gotovo da suze poteknu kad se sjetim i vratim na 1990.godinu kada smo kao Prvi hrvatski redarstvenici tek sa nešto pješačkog  naoružanja krenuli stvarati OSRH.

-Međutim, mislim da državni protokoli ove godine uz mnoge napore koje čine da se dostojanstveno obilježi ovaj dan što poštujem, ipak nisu trebali puštati navijačke pjesme na završnici glavne svečanosti. Naše  OSRH su ozbiljna institucija i svjestan sam da  je pred nama Svjetsko nogometno prvenstvo, ipak je po meni ne primjereno raditi show i rušiti dignitet tako ozbiljne institucije. Dakle, iako sam strastveni navijač hrvatske nogometne reprezentacije, puštanje navijačkih pjesama u izvedbi pjevačke skupine Zaprešić bojsa po meni je neprimjereno na završnici ove svečanosti. Bolje da se organizirao koncert domoljubnih pjesama na otvorenom, recimo na Jarunu i dala mogućnost uz ostale i toj pjevačkoj skupini koju inače iznimno cijenim, da pokažu svoje domoljublje i  pjevačko umijeće. Da ne bi netko nešto pogrešno shvatio, ja iznimno cjenim ovaj veliki Dan 28. svibnja i veliku proslavu naših OSRH, ali sam jako osjetljiv kad vidim da dolazi do meni nerazumLjivih promjena u samom nazivu proslave, kaže Marić.

B.P.-Kada usporedite obilježavanje u odnosu na ranije godine ima li promjena i novih poruka?

Poruke su oko narudžbe “novih” vojnih zrakoplova što smatram da je potrebno Hrvatskoj, ali koliko će to koštati hrvatske građane i hoće li sve biti transparentno to je već drugo pitanje, ostaje nam da vidimo.  Političke su poruke uglavnom iste kao i svake godine ponešto i stranačke i osobne samo promidžbe. Vidljiv je određeni organizacijski napredak iz godine u godinu iako ima i ponavljanja.

-Ono što mi je ove godine bilo nevjerojatno ,zbunjujuće i neprihvatljivo, a ostao sam i zaprepašten to je naslov samog obilježavanja pod nazivom  “Dan Hrvatske vojske i Dan kopnene vojske”?!

-Nitko nije reagirao od visokih časnika do medija na ovaj naslov, a neki predstavnici državnog vrha čak su u svojim obraćanjima i čestitali Dan Oružanih snaga zasigurno zbunjeni ovom promjenom naziva same proslave. Dakle,radi se prvi puta o izostavljanju naziva “Dana oružanih snaga Republike Hrvatske “. Nejasno je tko je to i zašto učinio? Ako se na 28.05.svake godine obilježava samo stvaranje Hrvatske vojske to je krivotvorenje povijesti.

 B.P.Kako to mislite?

Moram Vas podsjetiti da je na dan 28.05.1991.godine, održana prva službena smotra brigada Zbora narodne garde ZNG i taj dan se obilježavao sve do prošle godine i kao Dan OSRH. Podsjećam da je ZNG bio pod MUP-om, jer tada još nije osnovan GSHV RH i MORH. Recimo u Lisinskom kod govora i obraćanja gotovo da nitko nije spomenuo policijske snage i specijalne postrojbe Mup-a RH. Meni je to skandalozno i bojim se da nije slučajno. Kako preskočiti činjenicu da su OSRH nastale iz Mup-a. Pa zar je poslije 28 godina od stvaranja Republike Hrvatske to potrebno nekome tumačiti.

-Izgleda da je ipak neophodno. Želim istaknuti povijesnu istinu da je MUP bio na čelu čuvanja suvereniteta i stvaranja oružanih legalnih formacija RH sa Prvim hrvatskim redarstvenicima. Atj Lučko, Jedinicama za posebne namjene Rakitje,Tuškanac,Kumrovec,Sljeme, itd. začetnik i jezgra stvaranja OSRH.

-Ne želim vjerovati da je to napravljeno zlonamjerno. Ne želim vjerovati da bi se trebala povijest  Domovinskog rata pisati od onog dana kada su oficiri iz JNA počeli prelaziti na našu stranu?!

 -Gdje bi oficiri JNA do stvaranja GSHV-a  i MORH-e prelazili da nije bilo MUP-a  RH? Zar nije bilo dovoljno što se toleriralo da neki oficiri radi pomirbe hrvatskog naroda prijeđu na našu stranu iako su u počecima neki bili na neprijateljskoj strani, zarobljavani od strane naših policijskih snaga i prelazili kad ih se kao Hrvata JNA odrekla.Prešlo se preko svega.

 B.P.-Što ćete učiniti po tom pitanju?

Opet ponavljam da ne želim vjerovati da je izostavljanje sa ovogodišnjeg obilježavanja naziva “Dan oružanih snaga Republike Hrvatske” nečija zla namjera. Ako i je nećemo  dozvoliti da se taj dan izbriše i nestane. Otkud im pravo dirati i mijenjati Dan OSRH! Što će sad slaviti MUP i PHR, ostaje nam samo proslava Sv Mihovila, kaže Marić.

-Iskoristiti ću sve mogućnosti i sve demokratske metode da se ta nepravda više nikada ne ponovi, kaže rezignirano Vlado Marić, koji je za sad “jedini primjetio” ovu povijesnu promjenu o kojoj bi se trebalo očitovati ministarstvo obrane RH te pojasniti, zbog čega i na čije je traženje ove 2018. godine došlo do promjene naziva ove proslave,kao i što znači ta promjen  iz Dana OSRH i Dana Hkov u Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske, kad svi dobro znaju da je kontinuirano do prošle godine sve bilo objedinjeno u Dan OSRH i Dan Hkov, što podrazumijeva i PHR i MUP. Neupućenima možda ništa, ali onima malo upućenijima i samim dragovoljcima MUP RH -ova iznenadna promjena nešto znači.

Braniteljski portal

SLUŽBENI PLAKAT PROSLAVE 26.OBLJETNICE DANA OSRH I DANA HRVATSKE KOPNENE VOJSKEIZ 2017 godine
SLUŽBENI PLAKAT IZ 2017 godine sa 26. obljetnice
SLUŽBENI PLAKAT sa 27 OBLJETNICE 2018 godine-MIJENJA SE NAZIV PROSLAVE U DAN HRVATSKE VOJSKE I DAN HRVATSKE KOPNENE VOJSKE-ZAŠTO?
VLADO MARIĆ

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

5 KOMENTARI

  1. To ti je tako kad branitelji i dragovoljci domovinskog rata puštaju da sve moguće smeće ulazi u SABOR VREME JE DA SE I MI POBUNIMO .ILIĆE BITI ONA PRAVA ZA KOJA SMO KRVARILI ILI ĆE PAST VLADA . TE DA DAMO ULTIMATUM VLADI DA AKO U ROKU TRI MIJESECA NE POĆNE VRAČANJUE HRVATA IZ INOZEMSTVA DA SE ZATVARA SABOR . TE DA SABOR MORA DAT PRAVO REFERENDUNM SAMO HRVATSKOM NARODU . ZA DOM SPREMNI .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − sedam =