ZAŠTO OVO MEDIJI ZATAŠKAVAJU? Odbjegli voditelj sirotišta iz Konga u listopadu bio u Hrvatskoj, kćer mu tu studira?

Podijeli

Vodeća dnevna tiskovina u Hrvatskoj, Večernji list, objavio je na naslovnici kako je međunarodni trgovac djecom, povezan sa slučajem “Zambija” i koji je trenutno je u bijegu od pravosuđa, tek koji mjesec prije njihova uhićenja boravio u Hrvatskoj. Zna se i što je ovdje radio, a o svemu tome saznanja ima i MUP.
.
Večernji je objavio kako je na Kabongu u jednoj od diplomatskih bilješki upozorio Dario Klasić, konzul u Pretoriji. On je, tvrde izvori Večernjeg lista, upozorio i MUP da je Kabonga u listopadu boravio u Zagrebu, u kojem se susreo s djecom koja su posvojena njegovim posredstvom, kao i da je viza za studij u Hrvatskoj istodobno odobrena i Kabonginoj kćeri Šanti. Ovu informaciju novinari Večernjeg su provjerili i u MUP-u, u kojem su odgovorili da se na pitanja ne mogu očitovati jer se radi o slučaju u kojem policija i USKOK provode izvide.

Iako se radi o vrlo zanimljivom saznanju, koje kao i brojna druga saznanja upućuje da se tu ne radi o izoliranom slučaju nego o organizirano lancu trgovaca djecom, niti jedan medij NIJE preuzeo tu priču – pa čak i na Večernjem je, u online izdanju, sama vijest zamagljena apologetskom izjavom suca Dobronića, koji pravno neutemeljeno tvrdi kako su odluke sudova u Kongu legitimne, iako su protivne zakonima te zemlje, jer su sudovi, kako on tvrdi, donosili odluke o posvajanju direktnom primjenom UN-ove Opće konvencije o pravima djeteta. Istina je da međunarodna konvencija može imati prvenstvo nad nacionalnim zakonom, no u tom slučaju se presude moraju izravno pozivati na tu konvenciju – a te presude očito svi skrivaju kao zmija noge, iako one moraju biti priložene predmetu u Zlataru, bez kojih je dodjela državljanstva ništetna, objašnjavaju nam pravnici.

Dakle, priču nitko nije preuzeo, nitko je nije istražio, i nitko nije postavio neugodna pitanja dužnosnicima, već mediji samo prenose njihove izjave koje su vrlo apologetske spram očito vrlo sumnjivih, najblaže rečeno, posvojenja u Kongu.

Može li se ovo nazvati ikako drukčije osim zataškvanjem? I hoće li predsjednik Vrhovnog suda Dobronić odgovoriti zašto podržava trgovinu djecom, dodjelu državljanstva temeljem spornih odluka sudova djeci koja nikad nisu vidjela svoje “posvojitelje” niti Hrvatsku, djecu koja su dostavljena kao paketi – ne u Kongu, nego u Zambiji? Ako je sve legalno, zašto se skrivaju presude sudova iz Konga, zašto su djeca dostavljena u tajnosti u Zambiju, i zašto je Kabonga u bijegu od pravosuđa Zambije i Konga?


Podijeli