Zašto HRVATSKI MEDIJI SKRIVAJU da se zbio VELIKI PROSVJED u centru Zagreba?! (FOTO)

Svojim zahtjevima, ističu, hrvatski studenti, odgovaraju na dva desetljeća ignoriranja, izdaje, ponižavanja i oduzimanja ljudskih, ekonomskih i političkih prava hrvatskom narodu u BiH, ali i u Hrvatskoj...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

SMRT NOVINARSTVA: ODBILI IZVIJESTITI O PRIJEZIRU PREMA PODANIŠTVU

”Unatoč nevremenu i kratkim rokovima uspjeli smo predati preko 6000 potpisa! A oni nam još stižu iz svih dijelova Hrvatske. Obećavamo vam da ćemo pratiti na koji način djeluju vlasti i koje će mjere poduzeti da se naši zahtjevi ostvare”, izvijestili su studenti – administratori stranice ‘Hrvatski studenti protiv nepravde!’, koji su, uz tek pokoji portal, jedini izvijestili o događaju dana!

S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo‘, naziv je dojmljivog prosvjednog skupa, odnosno skupa solidarnosti s Hrvatima u BiH, koji se danas od 13 sati održao na Trgu bana Jelačića,  te na Markovu trgu, odnosno ispred Sabora i Vlade RH, a kojega su gotovo svi hrvatski mediji sramotno i potpuno ignorirali!

Nevjerojatno je, naime, da se po jakoj kiši u središtu Zagreba okupilo preko pet stotina studenata s dramatičnim porukama na plakatima, a da su hrvatski mediji odbili izvijestiti o tome!

Jer premda su nas stari majstori zanata stotinama puta podsjećali da novinar uvijek mora biti tamo gdje se okupi mnoštvo ljudi, te da vijest treba objaviti neovisno o tome slaže li se netko, ili ne, sa sadržajem onoga što je rečeno na skupu, ovu prvu uredničku i novinarsku zapovijed gotovo svi urednici hrvatskih glavnih medija odlučili su ignorirati! Zašto?

”Uslijed dva desetljeća šutnje institucija RH na protudržavno djelovanje pojedinih hrvatskih dužnosnika i izdaju interesa Republike Hrvatske te ponižavanju, degradiranju i oduzimanju kolektivnih ljudskih, ekonomskih i političkih prava Hrvatima u BiH… ” tim riječima započinje dokument (Predstavka – cijeli tekst objavljen je u prilogu) kojega su okupljeni građani predali Hrvatskom saboru te ostalim glavnim institucijama Republike Hrvatske.

”Razlog zašto smo se okupili jest sustavno 20-godišnje oduzimanje ustavnih, građanskih i ekonomskih prava Hrvatima u BiH. Smrt generala Praljka je jedan od povoda. Uzroci se nakupljaju zadnjih 20 godina. Želimo pružiti konkretnu podršku Hrvatima u BiH, da izazovemo hrvatsku politiku da počne brinuti o interesima Hrvata. Treba napraviti određenu strategiju na temelju koje će se donositi direktive i zakoni”, izjavio je jedan od studenata.

”Svima je dosta odnosa Vlade prema Hrvatima u BiH, potlačenosti i ignoriranja vlasti prema vlastitom narodu. Ovo se događa nakon haške presude te su mladi potaknuti da ustanu i ne sjede mirno.”

“Želimo da odjek u Hrvatskom saboru bude što jači. Dvjestotinjak ljudi je potpisalo peticiju, a očekuje se nekoliko tisuća potpisa”, rekla je jedna od organizatorica ovoga okupljanja za  direktno.hr.

Organizatori, kako doznajemo, tvrde kako iza navedenog prosvjeda stoje isključivo studenti iz svih dijelova Hrvatske i BIH-a, a koji su se samoinicijativno organizirali kako bi potaknuli Hrvatsku na vođenje jasnije i konkretnije politike prema Bosni i Hercegovini.

‘S prijezirom odbacijemo vaše podaništvo’, rečenica je kojima se obraćaju svim onim političkim i sudskim dužnosnicima koji su ignorirali ili podupirali oduzimanje kolektivnih građanskih, političkih, ekonomskih i ustavnih prava hrvatskom narodu u BiH.

Od hrvatskih institucija traže ispunjenje devet točaka; donošenje legislativnog akta i formiranje instituta zaduženog za istraživanje svih ratnih zločina Armije BiH nad Hrvatima u BIH te podizanje optužnica protiv odgovornih, onemogućavanje pristupa Hrvatskom državnom arhivu i svim drugim arhivima osobama koji te materijale koriste kako bi kreirali optužnice protiv pripadnika HV-a i HVO-a, zaštita bosanskohercegovačkih Hrvata od selektivnog pristupa pravosudnih organa BIH, neki su od zahtjeva.

Svojim zahtjevima, ističu, hrvatski studenti, odgovaraju na dva desetljeća ignoriranja, izdaje, ponižavanja i oduzimanja ljudskih, ekonomskih i političkih prava hrvatskom narodu u BiH, ali i u Hrvatskoj.

Facebook stranica ‘Hrvatski studenti protiv nepravde!‘, izvijestila je danas (u utorak 12. prosinca) nakon 16 sati da su Hrvatskom saboru predali čak preko 6000 potpisa građana sa svojim zahtjevima!

”Unatoč nevremenu i kratkim rokovima uspjeli smo predati preko 6000 potpisa! A oni nam još stižu iz svih dijelova Hrvatske. Hvala vam svima, obećavamo vam da ćemo pratiti na koji način djeluju vlasti i koje će mjere poduzeti da se naši zahtjevi ostvare. Napominjemo da vaši potpisi vrijede i za Vladu RH, DORH te predsjednicu RH’‘, izvijestili su studenti – administratori stranice ‘Hrvatski studenti protiv nepravde!, koja je, čini se, jedina, uz portal direktno.hr te pokoju Facebook stranicu, izvijestila korektno o cijelom ovom događaju, kojega su, potpuno otuđeni i odnarođeni glavni hrvatski mediji, posve ignorirali (ili su vijest objavili, pa je brzo skrili na samo dno portala, među prastare, nikome zanimljive i teško dokučive informacije).

Zato su, umjesto o događaju dana, vrlo opširno i u do najsitnijeg detalja izvijestili o stotom nastavku sapunice o post bračnim sukobima Vlatke Pokos i Dikana Radeljaka.

Je li razlog medijske cenzure strah od Facebook blokade, ili nečiji naputak, nije nam poznato.

L.K.

 

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •