FOTO Započelo rušenje i uklanjanje ostataka crkve Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom

Podijeli

U Kravarskom je u ponedjeljak 15. ožujka započelo uklanjanje u potresu teško stradale crkve Uzvišenja sv. Križa, koja je jedan od 129 sakralnih objekata koji su stradali u razornom potresu 29. prosinca 2020. godine…

Uz župana Stjepana Kožića, načelnike i gradonačelnike Zagrebačke županije, početku radova nazočio je načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar Tomo Medved: Ukupna šteta od potresa procjenjuje se na 37,5 milijardi kuna

“Uz sakralne, stradali su brojni obiteljski i gospodarski objekti, a prema izračunu naših timova ukupna šteta od potresa procjenjuje se na 37,5 milijardi kuna. Vlada RH u sinergiji sa svojim narodom će na najodgovorniji mogući način pristupiti poslu i obnovi”, poručio je načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved, donosi IKA. .

Načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Župan Stjepan Kožić: Emocije su velike, ali se nadam da će se crkva uskoro ponovno izgraditi

Okupljene je, također pozdravio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.
“Iza svega lošega slijedi novi početak, pa nam tako dolazi i izgradnja novog objekta crkve. Crkva Uzvišenja sv. Križa simbol je ove općine, siguran sam da su emocije velike, ali se nadam dobroti svih nas koji će učiniti sve da ta crkva kroz što kraće vrijeme bude ponovno izgrađena”, poručio je župan Stjepan Kožić i nadodao kako je Zagrebačka županija uvijek, pa tako i sada, spremna pomoći svojim općinama.

Načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec: Činimo sve kako bismo što prije vratili život na staro

Načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec izvijestio je kako je na tom području oštećeno 1150 objekata, procijenjenih na 580 milijuna kuna, a u sanaciju se krenulo još prvog dana.
“Oko 90 posto objekata do danas smo osposobili za stanovanje uz pomoć Vlade RH i Zagrebačke županije. I dalje činimo sve kako bismo što prije vratili život na staro”, kazao je načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec, koji je potvrdio da će nova crkva graditi tako da bude otporna na potrese i da traje barem 500 godina, te da je cijena ovih radova na rušenju i uklanjanju ostataka crkve 179.000 kuna + PDV.

Upravitelj župe vlč. Siniša Blatarić pozvao sve župljane na zajedništvo

Upravitelj župe vlč. Siniša Blatarić u toj je prilici pozvao sve župljane na zajedništvo, te je potvrdio da je iz crkve spašen mramorni oltar, ambon, svetohranište i krstionica, a dobrim dijelom spašena je i drvena građa, ormari iz sakristije, klupe, kipovi, križ i liturgijsko ruho, posuđe i knjige, dok su u potresu u unutrašnjosti crkve popucali svi zidovi, urušio se dio tornja, te je uništeno nekoliko klupa, ispovjedaonica i drvena vrata, ali i orgulje.

Župnik je napomenuo da je želja mještana da nova crkva bude što sličnija sadašnjoj.

Upravitelj Župe Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom vlč. Siniša Blatarić

“Hoće li tako izgledati i hoće li biti na istome mjestu, to ćemo tek vidjeti kad izađe na teren struka i izvede geomehaničko ispitivanje tla na kojem je bila sadašnja crkva, jer lokacija na kojoj se nalazi crkva i na kojoj je bila crkva iz 18 st. je trusno tlo, odnosno postoji klizište”, kazao je upravitelj župe vlč. Siniša Blatarić, donosi IKA.

Između sedam i deset dana trajat će rušenje i uklanjanje ostataka crkve

Rušenje i uklanjanje ostataka crkve Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom koja je u potresu 29. prosinca 2020. teško stradala trajat će između sedam i deset dana. Radove izvodi tvrtka EURCO d.d. iz Vinkovaca izabrana na javnom natječaju, a koja je specijalizirana za rušenje građevina.

  

L.K.


Podijeli