ZAKON I PREDSJEDNIČKA OBILJEŽJA U HRVATSKOJ: ZAŠTO SE U SVEČANIM PRIGODAMA NE NOSI PREDSJEDNIČKA LENTA?

Do sada se lenta nije pojavila u ni jednoj svečanoj situaciji kojih je bilo jako mnogo i samim tim se može zaključiti da je javno pokazivanje predsjedničke lente od strane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bila samo  puka formalnost i tzv. domoljubni mamac za svekoliko gledateljstvo i nazočne na inauguraciji...

Inauguracija Kolinde Grabar Kitarović/Predsjednička lenta je samo pokazana masama i više je nema. Zašto je tomu tako?
Podijeli

Ukaz o proglašenju Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske…

Lenta koja se čuva u uredu predsjednika, zadnji je puta korištena 1999. godine. Koristio ju je jedino prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i to u svečanim prigodama. A one su, kaže zakon: Dan državnosti, predaja priznanja i akreditiranje diplomatskih i konzularnih predstavnika i drugim svečanostima.

Predsjednik Tuđman nosio ju je i u drugim prilikama. ‘Tijekom davanja prisege, prisega Vlade, jer u to doba je bio polupredsjednički sustav, zatim prisega Ustavnog suda’, govorio je tada Kramarić. Prvi predsjednik Franjo Tuđman,  kaže tvorac Ustava Vladimir Šeks, i osobno je bio uključen u izradu državnih simbola, s ostalim stručnjacima.

Nova se tradicija ne poštiva što je po svemu sudeći, očit primjer detuđmanizacije i Hrvatskog običaja, koji se naglo izobičajio…

‘Razrađivao je s njima različite modele i ideje koje su predlagali. Tuđman je u konačnici odabrao’, rekao je Šeks. Uz lentu, predsjednik Republike ima i predsjedničku zastavu. ‘Trebalo je stvoriti novu tradiciju koja je u raznim brojnim demokratskim zemljama postojala’, rekao je Vladimir Šeks.

Veliki broj državnih i mnogih drugih svečanosti u mandatu Predsjednice Grabar Kitarović su prošli a predsjedničkoj lenti ni traga!

Tako primjerice lentu nosi austrijski predsjednik, predsjednici Kolumbije i Paragvaja te Brazilska predsjednica Dilma Rusef i Argentinska Kristina Fernandez de Kirchner. Nakon inauguracije Grabar Kitarović, lenta se u Uredu predsjednika čuva do sljedeće svečane prilike.

Braniteljski portal u u starijoj postavi i uredništvu u više je navrata pisao o tom da predsjedničku lentu ignorira bivši predsjednik RH Stipe Mesić, a za također bivšeg predsjednika Josipovića se, kako je za Braniteljski portal govorio, LENTA izobičajila.

U međuvremenu je Braniteljski portal u više navrata bio hakiran te su se mrzitelji ISTINE i hrvatskih branitelja svim silama trudili da ga unište, pa su neki tekstovi  pisanja o Predsjedničkoj lenti i mnogim drugim osjetljivim temama zbog toga i nestali sa Braniteljskog portala, a Mladen Milošević je kao tadašnji predsjednik UHBL-PTSP Tvrđava Knin i osnivač Braniteljskog portala, kao jedini predsjednik neke udruge hrvatskih branitelja ili bilo koje druge udruge u Hrvatskoj, pod jako sumnjivim i čudnim sudskim i drugim okolnostima jako brzo osuđen i zatvoren.

-NEPOŠTIVANJE USTAVA RH: MESIĆ JE NIJE NOSIO NI POŠTIVAO, ZA JOSIPOVIĆA SE IZOBIČAJILA! – HOĆE LI BUDUĆI REDSJEDNIK/CA IGNORIRATI PREDSJEDNIČKU LENTU?

Međutim u zakonu pod čl. 26. postoji pisani ukaz o proglašenju Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, te se po istom Predsjednička lenta treba nositi, kako piše;

ZAKON

o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske

 

VI. LENTA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

Članak 25.

Lenta predsjednika Republike Hrvatske je znak predsjedničke časti, sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave koje su položene kao i na zastavi Republike Hrvatske. Lenta je obrubljena zlatnim rubom. U sredini lente s prednje strane u bijelom polju nalazi se grb Republike Hrvatske obrubljen zlatnim rubom koji je s lijeve strane ukrašen izvezenim zlatnkm grančicama hrasta, a s desne strane zlatnim grančicama masline. Lenta se nosi položena preko desnog ramena dijagonalno poprsjem do struka gdje se kopčom spaja s drugim krajem lente. Kopča je kvadratičnog oblika obrubljena zlatnim pleterom. Na sredini polja kopče je znak isti kao i znak na zastavi predsjednika Republike Hrvatske, ali bez natpisa na vrpci.

Članak 26.

Predsjednik Republike Hrvatske nosi lentu u posebnim svečanim prilikama koje su vezane uz predstavljanje Republike Hrvatske: U ovom slučaju odnosi se na Predsjednicu koja je predsjedničku lentu na svojoj inauguraciji samo pokazala svima nazočnima i lenta je spremljena te se ne nosi u za to zakonom predviđenim aktivnostima i svečanostima. Zašto?

a) na Dan državnosti;

b) pri predaji priznanja;

c) kod akreditiranja diplomatskih i konzularnih predstavnika;

d) u drugim svečanim prilikamaPREDSJEDNIČKA OBILJEŽJA

Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti Predsjednice Republike Hrvatske (NN 055/1990) uređuje se opis povijesnog hrvatskoga grba, zastave, teksta i napjeva himne Republike Hrvatske te opis zastave i lente Predsjednice Republike Hrvatske, kao i način i zaštita njihove uporabe.

 ZASTAVA PREDSJEDNICE REPUBLIKE

 

Zastava Predsjednice Republike Hrvatske kvadratnog je oblika, obrubljena tankim rubom naizmjeničnih crvenih i bijelih polja. U sredini je zastave na modroj podlozi znak u obliku povijesnog hrvatskoga grba sa 25 crvenih i srebrnih polja. Štit krasi vijenac medaljona u kojima su povijesni hrvatski grbovi poredani slijeva nadesno oko štita ovim redom: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. S medaljona se uzdužno pružaju snopovi usporednih zlatnih, crvenih i bijelih linija. Iznad štita je položena vrpca s bojama zastave Republike Hrvatske, na kojoj su u sredini zlatnim slovima u rimskoj kapitali izvezena slova “RH” koja znače: Republika Hrvatska.

 LENTA PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE

Lenta Predsjednice Republike Hrvatske znak je predsjedničke časti, sastoji se od tri boje (crvene, bijele i plave), položenih kao i na zastavi Republike Hrvatske. Lenta je obrubljena zlatnim rubom. U sredini lente s prednje strane u bijelome polju nalazi se grb Republike Hrvatske obrubljen zlatnim rubom koji je s lijeve strane ukrašen izvezenim zlatnim grančicama hrasta, a s desne strane zlatnim grančicama masline. Lenta se nosi položena preko desnog ramena dijagonalno poprsjem do struka, gdje se kopčom spaja s drugim krajem lente. Kopča je kvadratnog oblika i obrubljena zlatnim pleterom. Na sredini polja kopče znak je jednak onomu na zastavi Predsjednice Republike Hrvatske, ali bez natpisa na vrpci.

Autor izvornika hrvatskog grba i zastave Predsjednice Republike Hrvatske je akademik Miroslav Šutej, a grafički standard i digitalnu obradu izradio je dizajner Božo Kokan.

Predsjednica Republike Hrvatske ujedno je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

Oznaka vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH izvedena je iz štita koji se nalazi na središnjem dijelu predsjedničke zastave, a okružena je zlatnim pleterom, stoji na mrežnoj stranici Predjednice Grabar Kitarović, gdje nije vidljiv čl. 26…Zašto?Vratimo se malo unatrag i prisjetimo se otvorenog pisma predsjedniku RH kao i svim mjerodavnim institucijama od strane sudski likvidiranog  predsjednika Udruge Tvrđava Knin, osnivača i urednika Braniteljskog portala Mladena Miloševića, koji je uputio pismo pod naslovom;

“OPET JE HRVAT TEŠKO BITI”

n/r: prof.dr.sci.Ivo josipović,Predsjednik Republike Hrvatske

Ne samo da je lijep nacinalni i svečani modni detalj lenta predsjedniku Josipoviću i lijepo pristaje a njenim nenošenjem krši se odredba čl.26.ustava RH!
Željeli bi znati Vaš razlog za koji tražimo javno Vaš odgovor zbog nepostupanja sukladno zakonu o grbu,zastavi i himni iz kojega je sve vidljivo u donjem tekstu a koji nalaže da predsjednik Republike Hrvatske treba nositi i mora nositi predsjedničku lentu u navedenim svečanim prigodama za Republiku Hrvatsku koje su predviđene i regulirane navedenim zakonom.

Gospodine predsjedniče Republike Hrvatske, smatramo da bi predsjednik Republike Hrvatske kojega je hrvatski narod izabrao na predsjedničkim izborima, Ivo Josipović po Ustavu RH MORAO nositi predsjedničku lentu na svečanostima koje su isključivo nacionalne i predstavljaju velike Hrvatske blagdane, obljetnice, kao i važne datume za cijelu noviju hrvatsku povijest.

Smatramo primjerenim da se uvažava hrvatska trobojnica, posebice od poglavara hrvatske države koju isti i zastupa, kao njen legalno izabrani predsjednik te na taj način pridržavanjem propisanog hrvatskog zakona transparentnije predstavlja instituciju Predsjednika R.H kojoj je na čelu..

Nepoštivanjem propisanoga hrvatskog zakona i ignoriranja zakonske odredbe svojim primjerom dajete lošu poruku svima onima koji se po vašem uzoru ne pridržavaju propisanih zakonskih odredbi.

Bilo bi jako lijepo i pošteno od hrvatskoga predsjednika da na Dan velike hrvatske Pobjede,Dan Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja,Dan Hrvatske neovisnosti kao i druge svečanosti nosite predsjedničku lentu..

Posebno bi se osvrnuli na dodjeljivanje odličja i priznanja zaslužnima u nametnutom nam i obrambenom domovinskom ratu, što smatramo vrlo velikom svečanošću i čašću što upravo predsjednik i dodjeljuje ta herojska priznanja i tada se predsjednička svečana lenta koja simbolizira hrvatsku trobojnicu tj.zastavu i grb treba i mora sukladno zakonu nositi.

Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske glasi:
Članak 26.

Predsjednik Republike Hrvatske nosi lentu u posebnim svečanim prilikama koje su vezane uz predstavljanje Republike Hrvatske:

a) na Dan državnosti;
b) pri predaji priznanja;
c) kod akreditiranja diplomatskih i konzularnih predstavnika;
d) u drugim svečanim prilikama

Kako do sad nije bila praksa nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana što nikako hrvatskom narodu nije bilo jasno da se u ovim za Hrvatsku velikim i svečanim prigodama nosi lenta, a ne nosi se kad bi trebala, smatramo i sigurni smo da ćete uvažiti našu primjedbu da je vrijeme da upravo Vi kao zagovornik hrvatskog prava i zakona napokon ispravite pogrešku vašeg prethodnika te počmete nositi predsjedničku lentu …….U protivnom ukinite zakon kojim je sve gore navedeno regulirano, stoji u pismu kojega je tada Josipoviću poslao Milošević.

BRANITELJSKI PORTAL
UHBL-PTSP „TVRĐAVA KNIN”

Predsjednik- Mladen Milošević


Tada je uslijedio jako čudan i zabrinjavajući odgovor Ive Josipovića


Odgovor Predsjednika Republike Hrvatske vezan uz Vaš dopis

Josipović: Nošenje predsjedničke lente nema učinak jačanja digniteta Hrvatske već upravo suprotno zbog toga je ne nosim?

Odgovor Predsjednika Republike Hrvatske vezan uz Vaš dopis
Klasa: 127-01/01-10-36, Ur.broj: 363-UHBL-PTSP-RH-01-10-36.

Poštovani gospodine Milošević,

Zakon na koji upozoravate i koji traži nošenje lente nastao je vrlo davno u posebnim povijesnim okolnostima. Tada je bilo potrebno na sve načine, pa i tako da se nosi lenta, naglašavati hrvatsku državnost.

Nakon što je državnost postala neupitna i nakon što je očuvana u Domovinskom ratu, takva je potreba dobila drugi okvir. Hrvatska se već dugi niz godina afirmira kao moderna, demokratska država. Lenta u tim okvirima, svojim izgledom i disfunkcionalnošću nema svrhu kakvu je imala u vrijeme kada je Zakon donesen. S estetskog i s političkog stanovišta ona očito već dugi niz godina nije nailazila na podršku najšire javnosti, a ni na podršku (korištenje) od strane biv. Predsjednika Mesića. Gotovo desetogodišnjom neprimjenom, Zakon se, kako kaže teorija prava, izobičajio i time izgubio na značaju i važnosti. Ako Vas zanima teorija o prestanku zakona izobičajenjem, možete o tome naći opsežnu literaturu. U našoj praksi ima niz zakona i drugih propisa koji su se isto tako izobičajili, koji se ne primijenjuju, te su, de facto, prestali postojati kao izvor prava. Zasigurno, bilo bi bolje da Sabor i formalno promijeni odredbe Zakona o lenti. U današnjim uvjetima, nošenje lente ne bi imalo učinak jačanja digniteta države, već upravo suprotno. To je i razlog zašto predsjednik Republike, pa i ja koji odnedavno obavljam tu dužnost, ne nosim lentu.

S poštovanjem,
Predsjednik Republike Hrvatske
prof. dr.sc. Ivo Josipović


Ako Predsjedniku trobojnica s grbom smeta što je bilo i ostalo očito, morao je u Saboru pokrenuti izmjenu zakona o predsjedničkoj lenti, što nije uradio niti on ni njegov prethodnik a ni sadašnja Predsjednica. U tom se zakonu skrnavljenja hrvatskih obilježja još izračunavaju u JUGOSLAVENSKIM DINARIMA, što je nedopustivo i sramotno da nakon toliko vremena “nitko nije primjetio” da su u Hrvatsku , neovisnu, samostalnu i SUVERENU DEMOKRATSKU DRŽAVU VEĆ ODAVNO UVEDENE HRVATSKE KUNE. Toliko ne držimo do vrlo važnog državnog dokumenta da je to jako zabrinjavajuće.

Jasno, ako mu ta trobojnica s grbom smeta, a očito da mu je smetala,morao je u Hrvatskom saboru pokrenuti izmjenu citiranog zakona. Smatram bitnim istaknuti da nošenje predsjedničke lente  nije formalne niti ceremonijalne prirode, nego je to – kako to u zakonu i piše – znak predsjedničke časti i poštovanja države kojoj je na čelu. To nije isto kao što je njegov potez ukidanja počasne garde na Trgu sv. Marka, koja je bila znak tradicije i ukras grada Zagreba, što je mogao učiniti, jer to nije zakonom propisano, iako su tada mnogi smatrali da je učinio velik promašaj, ali prigovori i medijski napisi Josipoviću nisu smetali.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović vratila je počasnu Gardu ali je zaboravila na Predsjedničku lentu koju je pokazala na svojoj predsjedničkoj inauguraciji 15.02.2015-kad se čuo veseli uzvik mase, evo je, misleći na lentu koju dugo nisu vidjeli(VIDEO).
U direktno prijenosu na Tv voditeljica je, sva ushićena tada rekla da predsjednička lenta nije prlilagođena samo za odijela a ne i za kapute.

Mate Granić je u direktnom prijenosu jedne Tv na pitanje voditelja, hoće li se forsirati ta lenta, odgovorio. Ona (lenta) će se korisiti samo u onim posebnim svečanim situacijama koje će odrediti Predsjednica…

I za predsjednicu se predsjednička Lenta izobičajila-svečana prisega bez Lente kao i Ivo Josipović i Stipe Mesić.

Do sada se predsjednička lenta nije pojavila u ni jednoj svečanoj situaciji kojih je bilo jako mnogo i samim tim se može zaključiti da je javno pokazivanje predsjedničke lente od strane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bila samo  puka formalnost i tzv. domoljubni mamac za svekoliko gledateljstvo i nazočne na inauguraciji.

Tadašnje reakcije iz medija na izjavu bivšeg Ive Josipovića koju je dao Braniteljskom portalu…

-REAKCIJE IZ MEDIJA O NEPOŠTIVANJU USTAVA RH I NENOŠENJU KAO I NEPOŠTIVANJU PREDSJEDNIČKE LENTE – 1

REAKCIJE IZ MEDIJA O NEPOŠTIVANJU USTAVA RH I NENOŠENJU KAO I NEPOŠTIVANJU PREDSJEDNIČKE LENTE – 2

izvor: M.M. Braniteljski portal


Podsjetimo;Dodjela predsjedničke lente, kao znak predsjedničke časti prvom Hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na kojeg se veliki broj hrvatskih političara danas poziva i često ga zazivaju u svojim političkim govorima…VIDEO…


Simbol časti i državnosti: Kako su Mesić i Josipović namjerno kršili zakon, a svi šutke promatrali

IGNORIRANJE I NEPOŠTIVANJE HRVATSKOG ZAKONA I PREDSJEDNIČKE LENTE

Uredio/ M.M.Viribus unitis

 


Podijeli

Comments are closed.