Zaključci znanstvenog skupa “Identitet Hrvata Boke kotorske” održanog u Zaljevu hrvatskih svetaca!

Republika Hrvatska treba u predmetnu nastavu i kurikul uvrstiti obrazovanje o Boki kotorskoj kako bismo još više približili sunarodnjake o kojima zapravo vrlo malo znamo. U turističkim publikacijama u Crnoj Gori trebalo bi preciznije istaknuti hrvatsku kulturnu baštinu...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Zaključke znanstvenog skupa “Identitet Hrvata Boke kotorskeu Zaljevu hrvatskih svetaca potpisali su jedna od začetnica inicijative prof. dr. sc. Vanda Babić Galić i predsjednik programsko-organizacijskog odbora prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Zaključci su potpisani u prisutnosti ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlića Radmana i kotorskog biskupa Ivana Štironje, prenosi HRT

– Ono što je vrlo važno, a što je i jedan od ciljeva ovog znanstvenog skupa jest da Republika Hrvatska u predmetnu nastavu i kurikulum uvrsti obrazovanje o Boki kotorskoj kako bismo još više približili sunarodnjake o kojima zapravo vrlo malo znamo. U potpisanoj deklaraciji također su zamoljene vlasti Crne Gore da u turističkim publikacijama preciznije istaknu hrvatsku kulturnu baštinu. Obje države moraju pridonijeti tome da čuvamo ovo blago koje imamo,  izjavio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH.

U nastavku skupa u Tivtu, Josip Uglešić, Josip Renić i Jakov Momirović govorili su o Boki kotorskoj – biseru hrvatske kulture koji treba poznavati kroz viđenje studenata kroatistike Sveučilišta u Zadru. U posebno dirljivom predavanju studenti su postavili pitanje zašto studenti u Hrvatskoj ne znaju ni gdje je Boka kotorska, a kamoli koja je važnost njezine bogate kulturne baštine. Milica Mihaljević i Lana Hudeček s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavile su što nam mrežni izvori govore o Boki, dok je Vanda Babić Galić s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru govorila o porukama monografije BOKA KOTORSKA – Zaljev svetaca i hrvatske kulture (Tivat-Zagreb, 2019.). U Tivtu je izlagao i don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije te dr. sc. Miljan Gogić i Marijan Bitanga.

– Znanstveni skup je odlično prošao kao i potpisivanje zaključaka s preporukama da spoznaje o bokeljskim Hrvatima do kojih smo došli na ovom skupu uđu u nacionalni kurikulum u važne predmete. Oni su kruna naših nastojanja da se ovaj znanstveni skup ne plasira u javnost samo na akademski način već da bude masovno populariziran u smislu da dugoročnu korist od njega imaju bokeljski Hrvati kao i svaki obrazovani građanin Hrvatske te Crne Gore,  izjavio je prof. dr. sc Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Ivo Pilar.

U zaključcima je predložena dopuna kurikularnih dokumenata o ključnim sastavnicama pojma hrvatski nacionalni identitet u kojima će se naći i Hrvati izvan domovine što jasno uključuje Hrvate Boke kotorske, da se hrvatska baština Boke primjereno ugradi u nastavne sadržaje, uključivanje identitetskih obilježja i stvaralaštva bokeljskih Hrvata u pojedine segmente kurikula, potpora obnovi sakralne baštine Kotorske biskupije kao i institucijska, stručna i znanstvena suradnja s Biskupijskim arhivom. Također, traži se od nadležnih ministarstava u Crnoj Gori da se knjiga Vande Babić Boka kotorska – zaljev svetaca i hrvatske kulture uključi u obveznu literaturu za obrazovanje turističkih vodiča u Crnoj Gori, predlaže se da programsko-organizacijski odbor s pokroviteljima skupa Identitet Hrvata Boke kotorske budu inicijativni odbor koji će Zaključke provesti do njihova uključivanja u predmetni nacionalni kurikul RH.

Znanstveni skup Identitet Hrvata Boke kotorske okupio je za temu krucijalne znanstvene institucije na čelu s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar (Hrvatsko katoličko sveučilište, Fakultet hrvatskih studija, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje te Zavod za povijesne znanosti u Zadru HAZU), a održava se uz pokroviteljstva nadležnih ministarstava vanjskih i europskih poslova, znanosti i obrazovanja, kulture i medija te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 7 =