Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Bivša ministrica pravosuđa u Sanaderovoj vladi Vesna Škare Ožbolt za Tportal je ispričala kako je upravo Hrvatska trebala sredinom 2000-ih donijeti drakonski zakon po uzoru na Veliku Britaniju, koja je takvim rješenjem korupciju i organizirani kriminal smanjila za 30 posto.

Škare Ožbolt kaže kako se radi o zakonu koji je jedva i u Velikoj Britaniji prošao, a usmjeren je na praćenje tijeka novca i imovine osuđenika za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije.

“Osobi koja je pravomoćno presuđena za kazneno djelo prostitucije, dilanja droge ili korupcije već na samu osnovanu sumnju da čini kazneno djelo, daje se prijedlog za blokadu imovine, a onda se kroz postupak ide dokazivati je li stečena kaznenim djelom. Potom se praktički ta imovina zamrzava do završetka procesa i automatizmom se oduzima poslije pravomoćnosti presude. Ta imovina se prodaje i onda se iz posebnog fonda financiraju žrtve tog kaznenog djela’, pojasnila je Škare Ožbolt i dodala kako je taj zakon htjela preslikati i na Hrvatsku, ali najveći otpor donošenju rigoroznog zakona dao je sam premijer Sanader.

“Na jednom užem kabinetu Vlade rekla sam da bih stavila taj zakon na raspravu kod nas. Nisu reagirali, no kad sam ga stavila na web, reakcija je bila brutalna, poludjeli su. Da što je meni, pa nismo mi tu krimosi”, rekla je bivša ministrica i dodala kako je i ublažena verzija zakona potpuno stopirana iz tadašnje Vlade RH, rekla je tadašnja ministrica pravosuđa koja se nije po ovom pitanju oglašavala dok je trajao sudski proces nepravomoćno osuđenom ratnim profiteru Ivi Sanaderu. No, Ožbolt je u nekoliko navrata, suprostavljajući se tadašnjem šefu Ivi Senaderu doživjela dosta uvreda, kao i to da je na kraju sama morala odstupiti zbog ustrajnosti Sanadera za sucem Turudićem. Mnogi su tada iz HDZ-a odahnuli , jer je odlaskom Škare Ožbolt otvoren već utabani put prema pljački Hrvatske, i to “sve po zakonu”. Primjera koliko hoćete…

Vesna Škare Ožbolt kao bivša ministrica pravosuđa svojedobno 20.09.2016.je na upit novinara N1 Tv o provođenju LUSTRACIJE rekla;

Jedan dio ljudi iz HDZ-a traže lustraciju, među ostalim i među sucima. Je li to izvedivo?

“Teško je u 21. stoljeću govoriti o lustraciji” koja je trebala biti provedena odmah nakon što je komunistički sustav sišao s vlasti. “Sad je to prekasno”. Postavlja se pitanje što s postupcima u kojima su suci sudili. Mislim da su hrvatski suci dovoljno profesionalni, a po njihovoj je prošlosti kasno kopati, kao što je kasno kopati po drugim prošlostima. Mislim da je to u Hrvatskoj završena priča i previše se vremena troši na rasprave treba li lustracija ili ne treba. Koga ćete lustrirati u 21. stoljeću?

Opaska;

-No, Škare Ožbolt je ne/namjerno “previdjela” činjenicu u kojoj hrvatski suci idu u mirovine sa navršenih 70 godina , te isti i danas, mnogi od njih sjede u svim hrvatskim sudovima, pa bi po tom i u 21 stoljeću bilo poželjno izvršiti lustraciju , ne samo pravosudnih organa, već i mnogih drugih,koji i dan danas drmaju Hrvatskom, i zaluđuju hrvatski narod…Nije sada prekasno, kako tvrdi Vesna Škare Ožbolt. Naprotiv.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

11 KOMENTARI

  1. Ne laje kučka niti maše repom za selo nego za sebe!Vesna i ti si u svemu ovom dobro omrsila brk zorni primjer je tvoja “mala kućica”u Škarima pored Vrgorca!Svima vama političarima treba dobro pročešljat imovinu i račune i naravno vaše šire obitelji jer ste upropastili državu Hrvatsku svojim lopovlukom i rodijačkim vezama.Oni koji prije rata nisu imali za kave i bili kriminalci i ološ postadoše tajkuni ili visoki časnici u vojsci kao i njihovi rodijaci.Žalosno je da danas vi imate dividendu i živite kao bubreg u loju dok oni mali što su na prvim linijama gnjili po suncu i ledu danas žive u stračarama na rubu egzistencije prebiru kontejnere da bi nešto pojeli i umiru kao miševi zaraženi svakojakim bolestima uzrokovanim od tkozna kakvih minama i granatama zatrovanog zraka sa prve crte bojišnice.Znam da ćete mnogi reći vidi ovog budale pa rat je prošao ima 22 godine da jeste ali svaki dan umre deset ratnika od toga 9 od karcinoma da da i do danas nas ratnika je umrlo preko 150 000 i političare boli”uho”toga radi bitna je dividenda i računi po financijskim destinacijama ali i vražiji čin.Žalosno je da danas imamo oko 200 generala od toga preko 120 iz Domovinskog rata koje vojske kojoj svrhi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × 3 =