ZAJEDNICA UDRUGA CIVILNIH STRADALNIKA – OŠTRA REAKCIJA ‘Političari, osjećate li sram što znate jedno, a ne znate 402 imena djece?’

Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske potaknuta najnovijim izjavama pojedinih političara dužna je informirati kako njih, tako i cjelokupnu hrvatsku javnost o desetljećima sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu...

Podijeli

“Da, u Domovinskom ratu poginulo je 402 djece, dobro ste čuli. Kažemo čuli jer se nitko od Vas koji ih danas prigodno spominjete nikada nije pojavio na danu kada ih se svake godine sjećamo. Postoji taj dan, već više od desetljeća vama nepoznat…

Sjećanje na poginulu djecu u Domovinskom ratu pod nazivom ‘Mali križ-Velika žrtva’ održava se u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, svake godine u svibnju u Slavonskom Brodu. Sjećamo ih se i polažemo vijence i 402 bijele ruže podno spomenika koji je za svu poginulu djecu podignut 2016. i koji nosi ime ‘Prekinuto djetinjstvo’. Gdje su vaše ruže, svijeće, vaše sjećanje i vaše riječi podrške obiteljima ubijene djece na taj ili bilo koji drugi sve ove godine?

UZNEMIRUJUĆE: Može li biti veće zlo od zla, gore od gorega, teže ubojstvo od „običnog“ ubojstva? Naravno.

Polazeći od činjenice da je život svakog djeteta jednako vrijedan zašto se ne poklanjate žrtvi 402 poginule djece? Zašto ignorirate postojanje njihovih obitelji i dana kada ih se sjećaju sve ove godine, sva ova desetljeća? Kako danas govorite o ulicama a niste pronašli jedno šetalište, jedan spomenik u Slavonskom Brodu? Kako i zašto ne znate da ih se sjećamo svake godine?

Imamo odgovore na ta pitanja, njihova žrtva za vas nije važna. Da je istinski važna, znali biste te 402 obitelji, znali biste imena i prezimena te djece i njihovih roditelja. Roditelji ubijene djece naslušali su se šutnje svih vas koji ste danas toliko glasni.

Djeca su najveće bogatstvo svakog naroda, ne dijele se u kategorije, nisu ni lijevo ni desno, u njihovim glavama ne postoje ni nacionalnosti ni politike. Za vas mnoge izvor su političke inspiracije i tek prigodna jednokratna tema.

Dame i gospodo iz udobnih saborskih fotelja, osjećate li sram što ih nikad do danas niste spomenuli, što im nikada na dan sjećanja niste zajedno sa nama odali počast? Osjećate li sram što znate jedno, a ne znate 402 imena? Osjećate li riječi koje je davno izrekao jedan pjesnik:

‘Očuvaj me od mudrosti koja ne plače, filozofije koja se ne smije i veličine koja se ne klanja pred djecom’, a mi bismo dodali očuvaj nas od politike koja zaboravlja!”, poručili su iz Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske.

G.S.

VEZANE VIJESTI

Ovo su djeca, civilne žrtve bitke za Vukovar srpske nacionalnosti, koja nemaju „privilegiju” komemoracije. Njihove obljetnice stradanja ne obilježavaju ni srpske ni antifašističke udruge, niti su o njima snimljeni srpski filmovi…Ubila ih je agresorska JNA i srbi…

 


Podijeli