ZAGREBAČKA PREMIJERA-Film ‘Bruški martirij’ koji govori o događaju iz vremena srpske agresije na Hrvatsku prikazuje se u Kinu Tuškanac.

Devet Marinovića i jednog Draču koji se s njima tada zatekao bez milosti su ubili pripadnici Martićeve milicije...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Vrijeme: 20. 06. 2019. 17 h
Mjesto: Zagreb, Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Film ‘Bruški martirij’ prikazuje se u Kinu Tuškanac.U četvrtak 20. lipnja s početkom u 17 sati u zagrebačkom Kinu Tuškanac bit će prikazan dokumentarni film ‘Bruški martirij’. Film je u produkciji FFVAL-a snimio redatelj Luka Klapan kojem je ovo inače treći film iz ciklusa filmova o Domovinskom ratu, nakon filmova ‘Pridraga: ratna sjećanja’ (2015.) i ‘Glas Medviđe’ (2017.).

Dokumentarac ‘Bruški martirij’ govori o događaju iz vremena srpske agresije na Hrvatsku kada su 21. prosinca 1991. u zaseoku Gornji Marinovići u selu Bruška nedaleko Benkovca u ratnom vihoru svirepo ubijeni tamošnji žitelji. Devet Marinovića i jednog Draču koji se s njima tada zatekao bez milosti su ubili pripadnici Martićeve milicije. Sudionici i svjedoci zločina kojeg ovaj film napose obrađuje razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima.

‘Bruški martirij’ svojim prikazivanjima prvenstveno ima za cilj da se ovaj zaboravljeni i potisnuti srpski zločin otme zaboravu te da bude poznatiji hrvatskoj javnosti, ali i da mlađi naraštaji vide i pokušaju shvatiti kakvi su se strašni zločini događali u Domovinskom ratu koji je okončan puno prije nego su se oni rodili u slobodnoj Hrvatskoj.

Projekciji će prethoditi prigodan program u kojem nastupaju učenici GŠ Blagoja Berse pod mentorstvom prof. Dubravke Jančić i prof. Valentine Mekovec. Organizator i pokrovitelj je Udruga FFVAL u suradnj s tjednikom za kulturu Hrvatsko slovo. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

M.M.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

šesnaest + 8 =