ZAGREB Blagoslovom vijenca i paljenjem prve svijeće obilježen početak došašća

Podijeli

Početak došašća u Zagrebu je obilježen u subotu 28. studenog obredom blagoslova adventskog vijenca i paljenjem prve svijeće na Trgu bana J. Jelačića

Obred blagoslova adventskog vijenca na Manduševcu predvodio je kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren. Prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a nazočilo je manje ljudi nego proteklih godina.
Nakon navještaja Evanđelja, mons. Koren pozvao je prisutne na obazrivost, da u došašću, koje nosi u ljepoti svjetla, svatko sa svoje strane pokuša učiniti „sve prema onima koji se nalaze u nekim neizglednim životnim situacijama“ – pritisnutima neimaštinom, tugom, udaljenošću i depresijom te da svi, na neki način, pokušaju „pred sebe staviti perspektivu da zajedničkim zalaganjem i s Bogom mi možemo mijenjati svijet“.

Obred blagoslova zaključen je molitvom Očenaša, donosi IKA.

Gradonačelnik Bandić rekao je da Zagreb otvara vrata „adventske čarolije“, te paljenjem prve svijeće započinje „iščekivanje jednog od najvećih kršćanskih blagdana – Božić“.

Osvrnuvši se na ovogodišnji izostanak zabave, kulture i gastronomije koji su opisivali zagrebačku „adventsku bajku“ te na poplavu, potres i pandemiju covida-19 koji izgledaju nepremostivo, Bandić je citirao poruku pape Franje za IV. Svjetski dan siromaha, rekavši da je „pružena ruka znak: znak koji odmah govori o bliskosti, solidarnosti i ljubavi“. Dodao je da u Zagrebu vidi mnoštvo pruženih ruku. „Upravo je u tome čarolija i ovog Adventa i ove godine“, ustvrdio je.

„Neka nam ovo Došašće bude upravo ono što treba biti – priprava za Božić u skrovitosti, razmišljanju, molitvi i beskompromisnoj brizi za drugoga“, poručio je gradonačelnik.

„Božićno svjetlo nade neka obasja naše domove i naš grad kako bi on, kao i dosad, bio svjetionik ljubavi i nade koji pruža ruku svakoj osobi koja u njega dođe“, zaključio je.

L.K.


Podijeli