Za 30. OBLJETNICU u čast junačke obrane Šibenika: Rješenje Spomen sobe hrvatskih branitelja na Baldekinu. Evo kako će izgledati…

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Autori Spomen sobe hrvatskih branitelja iz obrambenog Domovinskog rata su dizajnerski dvojac Franka Baranović Antonio Šunjerga, a projekt je prezentirao Paško Rakić, pomoćnik gradonačelnika za društvene djelatnosti…

– Realizacijom ovog projekta Grad Šibenik želi ispraviti dugogodišnju nepravdu prema hrvatskim braniteljima koji su bili prvi kad je trebalo, a to je da, usprkos značajnoj ulozi Šibenika i njegovih hrabrih branitelja u Domovinskom ratu, Šibenik nema spomen-sobu koja obilježava slavne i ponosne dane rujna 1991. godine, Dane ponosa i slave.(Rujanski rat”). Želja nam je ovogodišnju 30. obljetnicu Rujanskog rata obilježiti svečanim otvaranjem ove spomen-sobe – istaknuo je Rakić.

Projekt likovnog postava i opremanja interijera spomen-sobe Domovinskog rata Šibenik realizira se u prizemlju stambene zgrade na Baldekinu, u neposrednoj blizini spomenika palim hrvatskim braniteljima. U dijelu prizemlja zgrade podijeljenog u dvije zasebne jedinice bit će smještena spomen-soba poginulih branitelja u obrani od srpskog agresora, a drugi dio predviđen je za ured/e braniteljskih udruga.

SIMBOL POBJEDE

Zgrada u kojoj se nalazi prostor buduće spomen-sobe ima nosivu konstrukciju u obliku slova “V”, simbola pobjede, i to su projektanti odlučili iskoristiti kao dio postava radi snažnog prvog dojma kod prilaska spomen-sobi. Stupovi, koji će prethodno biti sanirani i obojeni, bit će osvijetljeni s unutrašnje strane, naglašavajući to “V”.

3-D animacija izgleda Spomen sobe

Prema projektantskoj zamisli, pomoću novih tehnologija te atraktivnih grafičkih i vizualnih efekata pokušat će se dostojno prikazati i odati počast palim braniteljima. Prostor će se sastojati od tri povezane cjeline: ulaznog dijela, centralno-memorijalnog postava te projekcijsko-izložbenog prostora.

Predstavnici braniteljskih udruga izrazili su zadovoljstvo ovim projektom koji eto stiže tek nakon 30 godina u Šibenik, ali i u godini lokalnih izbora. Grad Šibenik za tu je namjenu u proračunu za 2021. godinu osigurao iznos od 700 tisuća kuna, a normalno je da se za ovaj projekt očekuje i potpora Ministarstva hrvatskih branitelja u realizaciji i završetku samog projekta.

Bilo kako bilo, u svakom slučaju su šibenski branitelji ovakvu Spomen sobu već davno zaslužili, jer dobro svi znademo kakav su otpor hrvatski branitelji Šibenika pružili srpskom agresoru na čelu sa tadašnjim ratnim zločincem i luđakom Ratkom Mladićem i u krajnjem obranili Šibenik od srpskih razularenih hordi. Kad je ustrojena šibenska 113 brigada, pripadnici te ratne brigade podnijeli su veliku žrtvu, ne samo u obrani Šibenika već i Dubrovnika, Južnog bojišta i dalmatinskog zaleđa ne štedeći sebe ni svoje mlade živote dati za svoju Hrvatsku državu. Stoga je ova Spomen soba najmanje što im Grad Šibenik može uraditi.

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × četiri =