Xi Jinping poziva na modernizaciju vojske i jaču borbenu spremnost… “bude li narodu i Partiji zatrebalo” da se vojska može boriti i pobijediti u ratu…

Pozvao je na jaču borbenu spremnost,  "bude li narodu i Partiji zatrebalo" da se vojska može boriti i pobijediti u ratu...

Xi Jinping
FOTO/FAH
Podijeli

Kineska vojska mora ubrzati tempo reformi te modernizacije i biti spremna boriti se i pobijediti u ratu bude li potrebno, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u utorak na svečanom obilježavanju 90. godišnjice Narodnooslobodilačke vojske.

Kina mora brže transformirati svoje vojne snage u “vojsku svjetskog ranga”, rekao je Xi dužnosnicima Komunističke partije i vojnom osoblju okupljenome u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

S oko dva milijuna vojnika, kineske oružane snage najveće su u svijetu no što se tiče tehnologije zaostaju za vojskama poput američke.

Ubrzo nakon dolaska na vlast 2012. Xi je počeo snažno poticati modernizaciju vojske ulaganjem u tehnologiju, jačanje mornarice i vojnih istraživanja i inovacija.

Predviđeno je da se u sklopu restrukturiranja ukine oko 300.000 radnih mjesta.

Vojska mora biti “odvažna u reformi i inovacijama”  i kloniti se krutosti i stagnacije, rekao je Xi.

Pozvao je na jaču borbenu spremnost,  “bude li narodu i Partiji zatrebalo” da se vojska može boriti i pobijediti u ratu.

“Kineski narod voli mir”, Xi je rekao. “Nikada nećemo prvi napasti,  ali pouzdajemo se u to da ćemo pobijediti svaku invaziju”, napomenuo je.

“Nikada nećemo dopustiti ni jednom narodu, organizaciji niti političkoj stranci da odvoji bilo koji dio kineskog teritorija bilo kada i u bilo kojem obliku”, naglasio je.

Kina je upletena u teritorijalni spor u Južnom kineskom moru s više zemalja, a u prošlosti je prijetila vojnom silom preuzeti kontrolu nad Tajvanom. H

D.J.


Podijeli