WASHINGTON: Izlazak SAD-a iz WHO-a stupa na snagu u srpnju 2021.Trump-WHO je marioneta Kine.

WHO je neovisno međunarodno tijelo koje surađuje s UN-om. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ističe da je WHO "apsolutno kritičan prema svjetskim naporima za ostvarivanje pobjede u ratu protiv COVID-19."...

Podijeli

Izlazak Sjedinjenih Američkih Država iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) stupit će na snagu 6. srpnja 2021. godine, objavili su Ujedinjeni narodi u utorak nakon što je prošlo više od mjesec dana da su primili službenu obavijest o tome od američkog predsjednika Donalda Trumpa…

Trump je morao godinu dana ranije obavjestiti o povlačenju SAD-a iz WHO-a kojoj je službeni Washington dužan plaćati  financijsku potporu. Sjedinjene Države duguju WHO-u više od 200 milijuna dolara, stoji na službenim stranicama WHO-a.

Nakon više od 70 godina članstva, SAD su odlučile izaći iz WHO-a nakon što je Trump optužio tu organizaciju da je postala marioneta Kine u trenutku kada je svijet zahvatila pandemije koronavirusa. Virus se prvi put pojavio u kineskom gradu Wuhanu krajem prošle godine.

“Glavni tajnik trenutačno provjerava sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom jesu li ispunjeni svi uvjeti za takvo povlačenje”, rekao je glasnogovornik WHO-a Stephane Dujarric.

Trump je u travnju zaustavio financiranje organizacije koja broji 194 članica, a zatim je u pismu od 18. svibnja dao WHO-u trideset dana da se obveže na reforme. Najavio je da će Sjedinjene Države napustiti WHO za manje od dva tjedna kasnije.

WHO je neovisno međunarodno tijelo koje surađuje s UN-om. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ističe da je WHO “apsolutno kritičan prema svjetskim naporima za ostvarivanje pobjede u ratu protiv COVID-19.”

Trump dugo prezire multilateralizam budući da se usredotočio na program “America First”. Otkako je preuzeo dužnost, napustio je UN-ovo Vijeće za ljudska prava, UN-ovu agenciju za kulturu, globalni dogovor za borbu protiv klimatskih promjena i iranskog nuklearnog sporazuma. Također je smanjio financiranje UN-ovog fonda za stanovništvo te UN-ove agencije koja pomaže palestinskim izbjeglicama.H

D.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here