Vukušić o Klasićevom osvrtu na Daru iz Jasenovca: Volio bih profesoru objasniti metode ‘subliminalnog uvjeravanja’

Podijeli

Volio bih uvaženom profesoru objasniti što znače metode ‘subliminalnog uvjeravanja’ i kako autori filma nisu svoj uradak kandidirali za Oscara samo zbog slave i priznanja, već i što veće promidžbe i međunarodne gledanosti filma, odnosno širenja skrivenih poruka ovog gnjusnog celuloidnog uratka”, ističe dr. Herman Vukušić, psihijatar sa Zavoda za psihološku medicinu KBC Zagreb, reagiravši na osvrt dr. sc. Hrvoja Klasića, profesora s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu…

Komentar psihijatra Vukušića prenosimo u cijelosti;

HRVOJE KLASIĆ KAO FILMSKI KRITIČAR?

Film “Dara iz Jasenovca” nije protuhrvatski i dobar je kao film, kaže povjesničar Hrvoje Klasić u svojoj novoj kolumni???

Volio bih uvaženom profesoru objasniti što znače metode “subliminalnog uvjeravanja” i kako autori filma nisu svoj uradak kandidirali za Oscara samo zbog slave i priznanja, već i što veće promidžbe i međunarodne gledanosti filma, odnosno širenja skrivenih poruka ovog gnjusnog celuloidnog uratka.

A te su poruke naravno one po kojoj su skoro svi Hrvati za vrijeme II. svjetskog rata bili zločinci, pri čemu su imali nesebičnu potporu katoličke crkve, te nije čudo da su 1995. nevin srpski narod na traktorima potjerali sa vjekovnih ognjišta.

Nevjerojatno je da ovakovu intenciju filma jednim dijelom priznaje i sam Klasić kada kaže kako “važnu ulogu u logorskom sustavu autori filma daju časnim sestrama kojih tamo u stvarnosti nije bilo”, te da se “stalnim inzistiranjem na usporedbama stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu sa stradanjima Srba na Kosovu i nakon “Oluje” filmu nanosi velika šteta”.

No, u konačnici, Klasićeva je konačna ocjena sljedeća:

“Dara iz Jasenovca” je film koji je trebalo snimiti i koji bi trebalo pogledati.

Profesoru Klasiću sam i prije želio odgovoriti na neke njegove kolumne, ali dotični na njih ne dopušta komentare, već koristi portale i vezane društvene mreže isključivo kao razglase svojih ideja i razmišljanja.

Po meni to nešto govori o jačini argumenata nekih umotvorina cijenjenog gospodina profesora, recimo poput ove zadnje…..”, zaključuje dr. Herman Vukušić.

T.H.

 


Podijeli