VUKŠIĆ :POBILI SU I CIVILE I BRANITELJE! OBILJEŽENA OBLJETNICA NA SPOMEN 15 ŽRTAVA DOMOVINSKOG RATA

Ono što posebno boli jest činjenica da za nevine žrtve nitko još nije snosio odgovornost...

Podijeli

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred centralnog križa kod župne crkve sv. Mihovila obilježen je spomen na 15 žrtava Domovinskog rata i 29. godišnjicu progona žitelja Vukšića…

Srpski agresor je 27. rujna 1991. godine, dva dana uoči nebeskog zaštitnika sv. Mihovila, okupirao Vukšić…

Srbi su razorili tri mjesne crkve , a cijelo selo su do temelja spalili.
Poneseni rušilačkim zanosom osvajanja hrvatskog teritorija , srpski zlikovci su progonili i ubijali Hrvate. Tijekom srpske okupacije Vukšića, ubijeno je devet nevinih civila mahom starije dobi i poginulo je šest hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Nakon operacije Oluja rodbina je pronašla grobove osam ubijenih civila , osim Cvite Ledenko , koju je 1996. godine pronašao susjed kada je čistio gusternu u koju su je zlotvori ubacili. Nakon 29 godina rane iz Domovinskog rata još su prilično svježe.
Ono što posebno boli jest činjenica da za nevine žrtve nitko još nije snosio odgovornost.
Dvadeset devet godina je prošlo od dana koji će zauvijek ostati urezan u sjećanje Vukšićana , od dana kada su se, nakon godina prognanstva, vratili u svoje , pusto i razrušeno selo. Vukšićani nikada neće zaboraviti zauvijek ugašene živote , imena urezana ispod kamenog križa , one koji su dali svoje živote za svoje mjesto i dragu nam hrvatsku Domovinu.
Spomen obilježje u Vukšiću
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred centralnog križa, počast vukšićkim žrtvama, uz članove obitelji poginulih i ubijenih, položili su i hrvatski branitelji.
Nakon 29 godina rane iz Domovinskog rata još su prilično svježe. Ono što posebno boli jest činjenica da za nevine žrtve nitko još nije snosio odgovornost. Vukšić je kroz svoju povijest prošao kroz mnoge borbe, primio je bezbroj udaraca, neizlječivih rana, posrtaja, ali i podizanja. Jedno od tih podizanja je i ovaj događaj, odnosno prilika da se oda počast poginulim mještanima ovoga sela i to na posebnom mjestu i pred spomenikom koji će zauvijek svjedočiti vremenu kada je zločinac podigao ruku na ovo ponosno mjesto i njegove mještane, a na hrvatskim je institucijama da se napokon pobrigaju da zločinci koji su životinjski uradili ove ratne zločine, pronađe i procesuira.
T.H.

Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here