VUKOVAR: Supruga nestalog branitelja o dolasku Porfirija: ‘Znao je kada treba doći i proliti ulje na vatru. Kad nas najviše boli’!

foto-screenshot-novatv
Podijeli

Ne stišavaju se reakcije nakon dolaska patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija u nedjelju u Vukovaru.

Pozvao je na molitvu za sve hrvatske žrtve, ali i došao u vrijeme kada Vukovar i okolica obilježavaju tužne obljetnice. Jedan od najvećih zločina počinjen je na sutrašnji dan u minskom polju u Lovasu. Civili su zlostavljani i ubijani na svakom koraku.

Uvojak kose i fotografije na zidu. Život jedne majke stao je prije 31 godinu. Na sutrašnji dan izgubila je oba sina. “Otjerani iz kuće, mučeni par dana i ubijeni”, prisjeća se Ruža Pavlić.

Imali su 25 i 29 godina, bili su civili i nisu željeli napustiti selo. Maleni Lovas u Domovinskom je ratu izgubio 89 mještana. Đuro je zbog zlostavljanja izgubio nogu.

To su posljedice toga što sam bio izboden u logoru, na ispitivanjima. Tih prvih tjedan dana je bilo po nekoliko puta dnevno batinanje”, priča Đuro Antolović. Preživio je i bombu koju su na njega bacili. Stajala ga je ranjavanja i sluha, izvijestila je novinarka Dnevnika Nove TV.

“Ljudi nekad pitaju da li sam oprostio, pa kome? Nitko nije ni tražio oprost”, rekao je Antolović.

Nije tražio oprost, ali je pozvao na molitvu za hrvatske žrtve. Patrijarh Srpske pravoslavne ckrve je u nedjelju u Vukovaru spomenuo i Lovas.

“To nije molitva, to je politika”, kaže Antolović. Stradalnici traže više. “Oni su trebali moliti prije 90., 91. godine, sad je kasno za sve. Ja se ne mirim ni s našom politikom državnom”, ističe bivši logoraš srpskih koncentracijskih logora Stjepan Mačković.

Dolazak Porfirija u Vukovar poklopio se s obljetnicom pogibije Blage Zadre. Izostala je i kazna za zločine. Ne jedan od njih – minsko polje kroz koje je 51 mještanin morao proći, a mnogi nisu preživjeli, podsjećat će novo spomen obilježje. Na sudu u Beogradu izrečene su simbolične kazne, a za većinu ubijenih, nitko nije odgovarao.

Boris Tadić se 2010. godine na Ovčari “ispričao” zbog onoga što se tamo počinilo”, podsjetila je Bešić Đukarić.

Predsjednica udruge “Majke” Manda Patko je u Dnevniku Nove TV prokomentirala poruke patrijarha Porfirija. “Vukovarci i ja smo doživjeli jedan veliki fijasko, jer je baš došao u Vukovar. Znao je kad treba proliti ulje na vatru. Kad nas najviše boli, oni dolaze u Vukovar”, rekla je Manda Patko Patko.

Kaže da poštuje sve žrtve i da za njih treba moliti. “Može on moliti riječima, ali ne vjerujem da će moliti srcem”, kazala je Patko. U Vukovaru se traži još oko 350 branitelja. “Ne možemo biti zadovoljni dok svoje ne pronađemo, ali zadovoljni smo i ako se jedan branitelj pronađe”, zaključila je Patko.

foto-čitatelj

VEZANE VIJESTI

VIDEO: Vrhunsko domoljubno javljanje Andrije Jarka iz Vukovara; Sramotno je da ni jedan ministar iz vlade nije došao.A još sramotnije da nitko iz Hrvatskog generalskog zbora nije došao pokloniti se Blagi Zadri koji je veći general od svih njih!


Podijeli