Vrhovni sud odbio žalbu Zdravka Mustača na zatvorsku kaznu od 40 godina…

Kazna zatvora 40 godina...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Vrhovni je sud donio rješenje kojim je odbačena kao nedopuštena žalba osuđenog Z. M. na presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 19. lipnja 2019. O toj presudi Vrhovni je sud obavijestio 17. srpnja 2019…

Mustač se, naime, žalio na odluku Suda kojom mu je doživotna zatvorska kazna (izrečena u Njemačkoj) “prevedena” u 40 godina zatvorske kazne u Hrvatskoj. Podsjetimmo, Josipu Perkoviću istu je doživotnu kaznu Sud u Zagrebu “preveo” na 30 godina zatvorske kazne u Hrvatskoj.

Na presudu Vrhovnog suda Mustač je žalbu podnio putem braniteljice. No, žalba nije dopuštena jer je ovdje riječ o postupku priznanja i izvršenja strane kaznene presude sukladno odredbama posebnog zakona (Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije; „Narodne novine“ broj 91/10., 81/13., 124/13., 26/15., 102/17. i 68/18.; dalje: ZPSKS-EU).

Taj postupak nije klasični postupak koji se vodi po Zakonu o kaznenom postupku. U tom se postupku ne utvrđuje kaznena odgovornost odnosno krivnja osobe koja je osumnjičena za neko kazneno djelo i potom izriče odgovarajuća kaznena sankcija, nego je riječ o sasvim drugoj vrsti postupka, odnosno sudskom postupku sui generis kojem je cilj ponajprije omogućavanje provedbe kaznenog progona ili izvršenja strane kaznene presude. S obzirom na to da je riječ o tako posebnoj vrsti postupka, žalba ovdje nije dopuštena.

ZPSKS-EU, a niti jedan drugi zakon, ne dopušta žalbu protiv odluke višeg suda kojom je odlučeno o žalbi osuđenika ili državnog odvjetnika i kojom je potvrđena prvostupanjska presuda u postupku priznanja izvršenja strane kaznene presude.

Prema tome, ostaje na snazi presuda Vrhovnoga suda Republike Hrvatske kojom je u cijelosti potvrđena presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici, a kojom je osuđeniku kazne doživotnog zatvora izrečena na Višem pokrajinskom sudu u Münchenu usklađena te mu je izrečena kazna  zatvora od 40 godina.

M.T.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvadeset + 16 =