Vrhbosanska nadbiskupija: Priopćenje o praćenju mise za žrtve Bleiburške tragedije u sarajevskoj katedrali 16. svibnja……

S obzirom na veliko zanimanje medijskih kuća za praćenje svete mise koju će u sarajevskoj katedrali Srca Isusova u subotu 16. svibnja predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, dajemo sljedeće informacije...

Podijeli

Vrhbosanska nadbiskupija uputila je 14. svibnja priopćenje o praćenju i sudjelovanju na misi za žrtve Bleiburške tragedije u sarajevskoj katedrali 16. svibnja. U njemu se navode i upute za medijske djelatnike o mogućnosti praćenja događaja, prenosi nedjelja.ba. Priopćenje prenosimo u cijelosti…

1. Sudjelovanje naroda

Poštujući aktualne mjere restrikcija uslijed pandemije koronavirusa i želeći smanjiti mogućnosti bilo kakvoga incidenta, sveta misa će biti uz sudjelovanje predviđenoga broja vjernika koji su unaprijed obaviješteni o tomu i čija su imena poznata sigurnosnim službama. Riječ je o 20 osoba, ne računajući svećenike koncelebrante.

Sve ostale potičemo da toga dana sudjeluju na redovitoj svetoj misi u svojim župama te upute svoje molitve za žrtve Bleiburške tragedije i sve nevine žrtve bilo kojega naroda.

2. Medijsko praćenje

S obzirom na veliko zanimanje medijskih kuća za praćenje svete mise koju će u sarajevskoj katedrali Srca Isusova u subotu 16. svibnja predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, dajemo sljedeće informacije:

Misno slavlje izravno će, sukladno dogovoru organizatora, prenositi RTV Herceg-Bosne i biti će uživo emitirano na HRT-u.

Video-materijali će biti besplatno ponuđeni svim TV kućama i ostalima te će ih moći preuzeti po okončanju svete mise na poveznici:

https://drive.google.com/open?id=1rRHZrB7VQ8PCloYhgbsBp6KLS9cV1SUx.

Fotografirati tijekom mise moći će samo službeni fotograf, djelatnik Katoličkog tjednika, a fotografije će u realnom vremenu biti besplatno ponuđene svima, uz navođenje izvora, na sljedećoj poveznici:

https://drive.google.com/open?id=1KoImTdfkNQAs_e9dfmldSvOyymDaGVra;

te će ih biti moći preuzeti i s Katoličke tiskovne agencije i portala Nedjelja.ba.

Riječi uvoda u svetu misu i cjelokupnu propovijed, koju će izreći vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, moći će dobiti sve zainteresirane novinske agencije koje se prethodno (do 20 sati 15. svibnja) prijave na e-mail Katoličkog tjednikaurednistvo1@katolicki-tjednik.com.

Propovijed i uvod u misno slavlje također će biti objavljeni na mrežnima stranicama Katoličke tiskovne agencije i portala Nedjelja.ba odmah nakon što bude izrečena.

Želeći izbjeći moguće narušavanje svetosti liturgijskoga čina i samoga prostora zbog prisutnosti mnoštva medijskih djelatnika, ne htijući uskratiti bilo kojoj medijskoj kući praćenje te mise, odlučeno je da svima bude dostupno preuzimanje potrebnih materijala pa neće biti omogućen ulaz u katedralu drugim medijskim djelatnicima osim gore spomenutima koji su uključeni u izravni prijenos i fotografiranje.

Ujedno molimo za razumijevanje i uvažavanje navedenih pravila te medijsko posredovanje ovoga vjerskog događaja na istinit i dobronamjeran način.

Sarajevo, 14. svibnja 2020.

Vrhbosanska nadbiskupija


Podijeli