Vlado Marić: Samoubojstvo i sam čin generala Praljka kod izricanja presude puno govori koja se nepravda nadvila nad Hrvate u BiH

Umirovljeni bojnik i dopredsjednik HVIDRE Slavonski Brod komentirao je suđenje šestorici u Hagu...

Vlado Marić
Podijeli

Umirovljeni bojnik i dopredsjednik HVIDRE Slavonski Brod komentirao je suđenje šestorici u Hagu…

SLAVONSKI BROD-  U iščekivanju presude šestorici Hrvata koje je Haaški tribunal optužio za ratne zločine u BiH svijet je šokirala vijest o smrti generala Slobodana Praljka koji je nakon izricanja presude od 20 godina popio otrov i na žalost nakon toga u bolnici preminuo. Potvrđene su prvostupanjske presude i svoj šestorici potvrđene su kazne. Brojni su u svojim kometarima i prije presude govorili o tome kako je Haaški sud plitički sud i da se očekuje potvrda optužnica. Događaje u sudnici prokomentirao je umirovljeni bojnik i dopredsjednik HVIDR-e Slavonski Broda, Vlado Marić.

– Pratim godinama suđenje u Haagu za Generala Praljka i ostale optužene Hrvate koji su osuđeni na visoke kazne za tzv. udruženi zločinački poduhvat i navodni ratni zločin prema Bošnjacima. Današnja presuda koja je loša po Hrvatsku i optužene Hrvate u BiH za neke je iznenađenje ali mene nije me iznenadila, jer Haški sud,  valjda je svima jasno politički je sud. Ovakva presuda me ne iznenađuje i zbog inertnosti svih prijašnjih Vlada RH od samog početka suđenja koje su dijelom i dovele do ovakvog ishoda presude našim uznicima u Haagu. Od međunarodne zajednice i nismo mogli očekivati da zaštiti Hrvate u BiH s obzirom što su do sada činili kako bi spriječili treći entitet na koji Hrvati itekako imaju pravo. Pa zaustavili su nas pred Banja Lukom u ratu, a HVO i HV su donijeli mir u BiH da bi Hrvati za ¨nagradu¨ ovo proživljavali u Haagu i BiH. Činjenica je da i naš politički vrh, naša diplomacija, tajne službe dovoljno ne štite nacionalne interese, nema odgovornosti, odvjetnici uzimaju milijune od države za ništa i to je sukus problema.- kazao je Marić.

Marić je je prokomentirao i sam tijek suđenja svih godina koje nismo imali priliku gledati na tv ekranima državne televizije  uživo ili kroz dokumentarne emisije a osvrnuo se i na  današnje praćenje presude i današnje presude za kojeg smatra da je HRT mogao osigurati barem kvalitetnu televizijsku vezu. – Sve je to gorka istina koliko smo sami kao država vodili brigu o Haškim uznicima i zaštiti nacionalnih interesa. Bojim se da smo i dalje premreženi srpskim tajnim službama koje itekako utječu na našu povijest, a kako stvari stoje i na našu budućnost. Niti ova vlast na to nema odgovora, a kako će imati kad zatvaraju arhivsku građu komunizma tako da ni u buduće valjda ne saznamo tko je od njih među nama i tko je sve imao u prošlom sustavu pseudonime. Pa vidite da odjednom Srbi u BiH nisu agresori,  pa tko je recimo etnički očistio Bosansku Posavinu. Sve je to djelo srpskih tajnih službi u RH i BiH, a mi nikako progledati.-

Na kraju, Marić se osvrnuo i na samoubojstvo i sam čin generala Praljka kod izricanja presude- Taj čin govori koja se nepravda nadvila nad Hrvate u BiH. Ostaje nam samo da se molimo za dušu generala Praljka jer je njegov lik i djelo zadužilo sve nas i našu Hrvatsku. Isto tako ostaje nam nada da će Hrvatska i njeni političari konačno progledati i shvatiti važnost BiH za Hrvatsku. Zbog ovakve nepravedne presude sada mnogi hrvatski branitelji mogu biti obuhvaćeni raznim postupcima i mogu biti procesuirani za navodni ratni zločin u BiH .
Po svemu sudeći ništa više neće biti isto u BiH i zato očekujem puno veću brigu za hrvatski narod i branitelje u BiH jer to smo i po Ustavu RH dužni.- zaključio je Vlado Marić, umirovljeni bojnik i dopredsjednik slavonskobrodske HVIDR-e nakon izrečene presude šestorici Hrvata za ratne zločine u BiH.

S.Š.


Podijeli