Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Davanjem nalaza i mišljenja medicinskog vještaka Vladimira Gašparovića koji je ocijenio da prvooptuženi Ivo Sanader može sudjelovati u raspravi dva puta tjedno po tri sata, uz polusatnu pauzu, te odlukom sutkinje Maje Štampar Stipić kako će se svjedočenja snimati, a ne unositi u zapisnik diktiranjem kako bi se ubrzao postupak, u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem premijeru u slučaju Ina-MOL u kojem je optužen i hrvatskom pravosuđu nedostupan direktor Mola Zsolt Hernadi…

Na početku ročišta javnost je bila isključena kako bi sudski vještak predočio nalaze medicinskog vještačenja nad Sanaderom, a kako bi se, na zahtjev obrane, odredilo na koliko ročišta tjedno i koliko sati bivši premijer i nekadašnji predsjednik HDZ-a može sudjelovati u raspravi.

Suđenje je nastavljeno svjedočenjem člana Uprave Ine Davora Mayera koji je iskazivao o tome kolika je važnost Ine za Hrvatsku.

”Ugovorom iz 2003. godine MOL je definiran kao strateški partner Hrvatske koji je u Ini imao 25 posto dionica. Republika Hrvatska je u upravi Ine imala pet članova, a MOL njih dva. Izmjenama ugovora iz 2009. situacija se promijenila u korist MOL-a koji je kao strateški partner dobio stopostotno upravljanje Inom. Prema ugovoru MOL predlaže predsjednika Uprave kojeg imenuje Nadzorni odbor u kojem MOL ima većinu. Predsjednik uprave MOL-a uvijek ima odlučujući glas, što znači da hrvatska strana nema mogućnost operativnog djelovanja ukoliko se ne slaže s odlukama koje se donose u Ini’, kazao je Mayer.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem je Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Sanader i Ježić dijelili su optuženičku klupu u slučaju HEP-Dioki u kojem su u listopadu nepravomoćno oslobođeni krivnje za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu HEP-a i davanje zajma toj Ježićevoj tvrtki.H

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

12 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan × četiri =