FOTO Vjernici Pule i vrsarskoga kraja ujedinjeni u pobožnosti križnoga puta za mir u Ukrajini

FOTO: L. ZOHIL, Đ. HONTIĆ // KRIŽNI PUT
Podijeli

Na treću korizmenu nedjelju, 20. ožujka, Župa sv. Ivana Krstitelja iz Pule treći je put ove godine organizirala križni put po stazama zaštićenog značajnog krajobraza Gornji Kamenjak, nadomak Premanture, na krajnjem jugu Istre…

Okupilo se šezdesetak vjernika, župljana Župe sv. Ivana Krstitelja, ali i iz Premanture, na čijem se području Kamenjak nalazi, i drugih župa Pulskog dekanata, a ove nedjelje domaćim vjernicima se pridružila i skupina od trideset vjernika iz Župe sv. Martina iz Vrsara i Župe sv. Andrije iz Gradine te nekoliko vjernika iz okolnih župa Porečkog dekanata.

Nakana križnoga puta bila je, kao i obje prethodne nedjelje, za mir u svijetu i za prestanak sukoba u Ukrajini.

Izmjenjivalo se više čitača, a korišten je križni put koji je napisao o. Slavko Topić, franjevac Bosne Srebrene, križni put temeljen na brojnim biblijskim citatima i meditacijama na iste. Ovaj križni put zajedno su organizirali župnik pulske župe sv. Ivana Krstitelja o. dr. sc. Đuro Hontić i župnik Vrsara i Gradine vlč. mr. sc. Lino Zohil.

Pobožnost se odvija duž pet kilometara duge staze na Gornjem Kamenjaku, dijelu parka prirode nadomak najjužnije točke istarskog poluotoka, rta Kamenjak.

Taj monumentalni križni put postavljen je 2013. godine suradnjom Župe Premantura, tadašnjeg župnika Joela Cattaryja, i Općine Medulin. Realizacija je povjerena Kiparskoj Udruzi Cavae Romanae 95 pod vodstvom kipara Šime Vidulina, koji je ujedno bio i umjetnički voditelj projekta.

Autori postaja, koji su skulpture izradili tijekom dvije međunarodne kiparske kolonije su kipari: Jelena Šimunović, Ivan Briski, Ljubo de Karina, Eros Čakić, Denis Sardoz, Tihomir Hodak, Janko Mošnja, Đildo Bonaca, Karlos Monge, Vincent Di Vincenzo, Marčelo Starčić i Iva Fonović. Šime Vidulin autor je velebnog petmetarskog križa, urešenog isklesanim pleterom koji je postavljen  na pola puta između Premanture i Volma na brdo s kojeg se vide sva mjesta i zvonici Općine Medulin.

Figure na temu postaja križnog puta klesane su u tehnici reljefa na kamenim blokovima veličine oko 1 m3. Svaka skulptura teži između dvije i tri tone. Postaje križnoga puta svečano je blagoslovio tadašnji porečki i pulski ordinarij, danas apostolski upravitelj, nadbiskup Dražen Kutleša 14. kolovoza 2013, donosi-IKA.Lili Benčik

Taj monumentalni križni put postavljen je 2013. godine suradnjom Župe Premantura, tadašnjeg župnika Joela Cattary, i Općine Medulin. Realizacija je povjerena Kiparskoj Udruzi Cavae Romanae 95 pod vodstvom kipara Šime Vidulina, koji je ujedno bio i umjetnički voditelj projekta. Autori postaja, koji su skulpture izradili tijekom dvije međunarodne kiparske kolonije su kipari: Jelena Šimunović, Ivan Briski, Ljubo de Karina, Eros Čakić, Denis Sardoz, Tihomir Hodak, Janko Mošnja, Đildo Bonaca, Karlos Monge, Vincent Di Vincenzo, Marčelo Starčić i Iva Fonović. Šime Vidulin autor je velebnog petmetarskog križa, urešenog isklesanim pleterom koji je postavljen na pola puta između Premanture i Volma na brdo s kojeg se vide sva mjesta i zvonici Općine Medulin. Figure na temu postaja križnog puta klesane su u tehnici reljefa na kamenim blokovima veličine oko 1 m3. a Svaka skulptura teži između dvije i tri tone, piše Lili Benčik. 


Podijeli