Više od 92 posto glasova za neovisnost iračkog Kurdistana

"Od 3.305.925 glasača, za da se opredijelilo 92.7 posto a za ne 7.27 posto glasača", navelo je to povjerenstvo i preciziralo da je izlaznost bila 72.16 posto. Te izbore su žestoko kritizirali središnja iračka vlast i susjedne zemlje...

Podijeli

Na referendum o neovisnosti iračkog Kurdistana organiziranog u ponedjeljak na inicijativu predsjednika te autonomne regije Massouda Barzanija, 92.7 posto glasača je izabralo “da” , prema službeni rezultatima koje je u srijedu proglasilo izborno povjerenestvo.

“Od 3.305.925 glasača, za da se opredijelilo 92.7 posto a za ne 7.27 posto glasača”, navelo je to povjerenstvo i preciziralo da je izlaznost bila 72.16 posto. Te izbore su žestoko kritizirali središnja iračka vlast i susjedne zemlje.

Kurdski predsjednik Massoud Barzani je prije referendum rekao da nakon očekivane pobjede glasova “za” ne bi uslijedila objava neovisnosti već bi ta pobjeda bilo sredstvo pritiska kojim bi se od središnje vlasti u Bagdadu postigli ustupci u vezi sporova povezanih s naftom i financijama.

Irčaki premijer Haider al-Abadi je kao preuvjet za pregovore s Kurdistanom postavio poništenje rezultata referenduma.

Irački zastupnici su tražili od Abadija, šefa oružanih snaga da poduzme sve potrebne mjere za očuvanje jedinstva Iraka i zaštite građana. Oni su također zahtijevali slanje snaga sigurnosti u područja o kojima spore Bagdad i Erbil, gdje su vlasti iračkog Kurdistana također organizirale taj referendum u ponedjeljak.H

A.G.


Podijeli