Više od 50% Nijemaca ima negativan stav prema azilantima, 45% smatra da tajne organizacije donose političke odluke

Autori studije istodobno bilježe pad stupnja odbojnosti naspram homoseksualaca i beskućnika...

epa05203376 Migrants queue for tea during rain in a refugee camp near the Greek village of Idomeni on the Greek side of the border between Greece and Macedonia, 09 March 2016. Thousands of migrants intending to reach western EU countries remain stuck in Greece as Slovenia, Croatia, Serbia and Macedonia introduced special measures allowing migrants to enter their countries only according to the Schengen rules. EPA/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Njemačko društvo politički skreće udesno a to se, među ostalim, primjećuje i kada je u pitanju negativni stav prema migrantima prema kojima svaki drugi ispitani gaji negativan stav, pokazuje ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u četvrtak…

„Desno populistička stajališta su se ustalila u ‘mainstreamu’ društva koje gubi tlo pod nogama i svoju demokratsku orijentaciju“, stoji u studiji koju je provela zaklada Freidrich Ebert, bliska Socijaldemokratskoj stranici Njemačke (SPD).

Posebice je porastao broj onih koji se negativno odnose prema osobama koje u Njemačkoj traže azil. Njihov postotak je prvi put premašio 50 posto tako da se 54 posto ispitanih negativno odnosi prema osobama koje dolaze u Njemačku u potrazi za azilom.

Ispitani su bili suočeni s tvrdnjama poput: „U Njemačkoj živi previše stranaca“, „Većina podnositelja zahtjeva za azilom uopće nije progonjena“ ili „Vlasti nam pokušavaju sakriti istinu o izbjeglicama“.

Čak 45 posto ispitanih smatra da tajne organizacije utječu na donošenje političkih odluka a četvrtina vjeruje da politika i mediji slijede iste interese tj. da tajno surađuju zbog obostrane koristi.

Autori studije istodobno bilježe pad stupnja odbojnosti naspram homoseksualaca i beskućnika.

„Mnogi ispitani se zalažu za više demokracije i sloboda izražavanja, ali istodobno zastupaju i desno-populističke ideje“, tvrdi se u studiji bliskoj ljevici.
Podsjetimo, u kolovozu 2015. Angela Merkel jednostrano je odlučila staviti izvan snage za sirijske migrante Dublinske propise Europske unije koji obvezuju migrante da zatraže azil u prvoj zemlji EU-a u koju uđu.
Stotine, a ponekad i tisuće ljudi svakodnevno su stizale iz Turske, preko Grčke, Makedonije, Srbije, i najprije preko Mađarske dalje u druge države EU. Nakon što je Mađarska sagradila zid prema Srbiji, migrantska ruta okreće se preko Hrvatske prema Sloveniji i drugim europskim državama. Većina ih se uputila prema Njemačkoj,donosi narod.hr.
Njemačka je otada ublažila tu dobrodošlicu, nakon što je izazvala zastrašujuću migrantsku krizu kada je prema podatcima Frontexa samo u 2015. ušlo 1,800.000 migranata, među kojima i veći broj ekstremista, a europske države dovela pred ekonomsku krizu i trajnu izloženost terorističkim prijetnjama.
Njemačka useljenička politika nije nikoga spasila, već naprotiv, “prije ima mrtve na savjesti”, oštro je upozorio vodeći svjetski znanstvenik za migracije i oxfordski profesor Paul Collier kritiziravši njemačku politiku prema migrantima.H
G.S.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × pet =