(VIDEO) UHBL-PTSP SOLIN: Smještaj oboljelih od PTSP-a na bolničko liječenje je traumatično!Fizijatrica nas pita-kako se sad osjećate dok šetate u tim nacističkim majicama!

Što reći kad dođeš u Veteransku bolnicu na fizikalnu terapiju a njihova djelatica fizijatrica vas upita , valjda izritirana majicom HOS-a IX bojne Rafael Vitez Boban , citiram : - Kako se sad osjećate dok šetate u tim nacističkim majicama...Narod je dobrano zatrovan idejom o parazitnosti Hrvatskih Branitelja... Što uraditi kad ti jedna od „specijalistica za PTSP“ u KBC Split kaže branitelju od oko 1.700 dana borbenog sektora da mu ona ništa ne bi dala jer nije zaslužio

screenshot
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

UHBL-PTSP SOLIN-oglasila se pismom – koje Braniteljski portal prenosi u cijelosti…

-VIDEO: Pisali smo ministru Medvedu i Nevenki Benić-nitko ništa! Branitelj koji je dva puta ranjen i nema pola glave skuplja boce i željezo da bi preživio…To je tragedija!…

Poštovani

Evo da Vam se obratim u povodu Vašeg teksta koji je Vaš portal objavio prije par dana a sve u svezi pobola i smrtnosti Hrvatskih branitelja .

-POMOZITE NAM JER UMIREMO MLADI: HRVATSKI BRANITELJI UPUTILI OTVORENO PISMO EU ZASTUPNICI DUBRAVKI ŠUICI…

Tijekom 12 mj. Na području Splita , Sinja i Solina održano je podosta tematskih tribina posvećenih Hrvatskim braniteljima , jedna od njih je bila i ta tema o pobolu i smrtnosti hrvatskih branitelja u organizaciji HVIDR-a Split i MHB područni ured Split .

Tematika sama po sebi jako bolna ali održna i to bez onih standarnih upita iz publike , što samo po sebi čini jako upitnom svrhu te održane tribine , ali ajmo dalje .

STATISTIKA

Statistika su suhoparni brojevi koji vjerojatno ne dočaravaju stvarnost , jer u te brojke vjerojatno nisu uvedena ruralna područja .

Sumnje u to čine nam naš rad na terenu i rad među populacijom Hrvatskih branitelja.

POBOL

Svi smo svjesni da 90% pobola braniteljske populacije čini STRES a kod nas ta tematika itekako se krije i o njoj se ne govori niti raspravlja od 1991 pa sve do evo ima godinu dana .

Stres (PTSP) nastao je kod braniteljske populacije kao posljedica kako psihičke tako i vojne nepripremljenosti Hrvatskih branitelja na traumatične posljedice koje su nas čekali na terenu . Iako mladi , hrabri i odlučni stavili smo sve svoje vrijedno na raspolaganje Domovini , mnogi od nas su svoje živote ugradili u temelje ove nam Domovine danas , drugi su uspjeli ostaviti svoje dijelove tijela a ostali svo svoje zdravlje koje su imali .

Invalidi i preživjeli su uz sve ostalo i dobili taj PTSP kao uzročno posljedično stanje .

Tada od 1991 do 1995 su nas tapšali po ramenima , slavili su nas kao heroje , molilo se Bogu za nas…. sve to dok su nas trebali .

Danas suprotno od toga , svi nas napadaju , takmičenje tko će nas više izvrijeđati i omalovažiti .

MHB ništa , ali ništa ne poduzima da se to spriječi a po potrebi i kazni , te samim tim svojim nedjelovanjem produbljuje nervozu i narušavaju ionako dobrano narušenu psihu tih branitelja .

Nije lako tada bilo ležati u rovovima , na kiši i suncu , goloruk braniti što se braniti da , gledat puste masakre srpsko četničko komunističkih snaga , držat poginule prijatelje u rukama , gledati silovane žene , osakaćene suborce , ali i dalje hrabro se boriti, jer si svjestan ako posustaneš ili se prepadneš da si slijedeći ti ili tvoji najmiliji .

Kad se napokon rat završio vlast smo predali političarima , koji vidi čuda, odjednom se okreće ploča .

Svi oni koji su od 1991 do 1995 bili u tzv “Minhenskoj bojni” i po podrumima sada su preuzeli vlast i nas polako, ali sigurno, uz pomoć medija i projugoslavenske populacije zatiru i dalje nam produbljuju stres .

Posljedice svega su suicidi , kao i nemile scene onog dijela branitelja koje bih ja nazvao neupućenima .

Mediji to koriste i potpaljuju dodatnu situaciju člancima tipa :

 • Branitelj oboljeli od PTSP-a ubio …….
 • Poludjeli branitelj zapalio kuću ……
 • ITD , ITD

To su udarni naslovi uz kvalifikacije da smo paraziti , povlašteni , da smo na državnoj sisi , itd . Kad neki branitelj učini neko dobro djelo , tipa Branitelj oboljeli od PTSP-a vratio torbu punu novaca ; Braniteljska udruga organizira humanitarnu akciju …… , itd , to već nisu udarne vijesti, ne samo za njih već niti za MHB -koji bi morali promptno na takve stvari reagirati i osvrnuti se na te sramotne natpise i naslove .No po svemu sudeći, hrvatske se branitelje u medijima ne smije prikazivati u pozitivnom svjetlu već samo kao negativce. A toliko je pozitivnih akcija i hrvatskih branitelja u našoj državi hrvatskoj.

KOJA JE STVARNA SLIKA STANJA BRANITELJSKE POPULACIJE

Velika većina braniteljske populacije dijeli sudbinu svog napaćenog naroda . Pod ovrhama su , izbacuju ih iz stanova  , nezaposleni su, niti mogu biti zaposleni , itd …Problemi se samo produbljuju i nagomilavaju.

Dio braniteljske populacije kao što su visoki časnici , te dio uhljebljenih podobnika imaju poprilično dobra primanja i poprilična skrb se vodi oko njih .

Vodstvo velikog dijela Braniteljskih Udruga sluganski služe toj istoj zbrinutoj populaciji . Međutim tu krivim članstvo tih i takvih Udruga , ti članovi sami trebaju uvidjeti što im vodstva tih Udruga radi , kako troše te novce namijenjene svim članovima te kako ih se prezentira u javnosti .

Sami cilj tih udruga bi TREBAO I MORAO biti borba za branitelje , pomoći im savjetodavno oko stjecanja svojih prava , te Ministarstvu ali i Vladi i Predsjednicima Republike Hrvatske- UKAZIVATI na probleme koje imaju ti isti branitelji .

Međutim sve se svodi na samodopadnost , skupljanje jeftinih politički bodova te pogodavanjem trenutnim vlastima ma koje boje oni bili .

LIJEČENJE

Radom naše Udruge na terenu sa samom populacijom Hrvatskih branitelja , poglavito oboljelih od PTSP-a , svjedoci smo različitosti rada liječničkih timova s njima .

Ima onih doktora/ica koji su svjesni situacije i iskreno i od srca žele pomoći tim osobama , ali ima i onih koji ne da nežele pomoć nego čak rade na tom kako i odnemoći tim istim braniteljima .

Sve ovo o čemu do sada pišem su naš rad na terenu SPLITSKO DALMATINSKE ŽUPANIJE , ali siguran sam da se itekako može poistovjetiti sa cijelom Državom .

-Što uraditi kad ti jedna od „specijalistica za PTSP“ u KBC Split kaže branitelju od oko 1.700 dana borbenog sektora da mu ona ništa ne bi dala jer nije zaslužio ;

-Kad ti na ZOSI-u u Splitu radi doktor koji je uhićen i optužen za primanje mita i ostalih koruptivnih radnji ;

-Kad ti ta institucija i pored mišljenja specijalista i Doktorice medicine rada , koja konstatira totalnu radnu nezaposlivost napišu da nisi za umirovljenje ali da nesmiješ raditi poslove za koje si se školovao ;

-Što reći kad branitelju koji je 2 puta ranjavan sa svom medicinskom dokumentacijom drugostupanjska komisija na Trešnjevci kažu , citiram , : – Pa kaj , bum napisal da si se rodio sa gelerom u nozi , kraj citata ( da nebiste mislili da je ta spodoba purger, ne nije, nego je naturalizirani purger iz Dalmacije );

-Što kazati kad ti bivši ministar MHB-a kaže , citiram : – Hodaj unazad pa ćeš dobiti mirovinu.

-Što reći kad dođeš u Veteransku bolnicu na fizikalnu terapiju a njihova djelatica fizijatrica vas upita , valjda izritirana majicom HOS-a IX bojne Rafael Vitez Boban , citiram : – Kako se sad osjećate dok šetate u tim nacističkim majicama ;

Kako reagirati kad te na jugu Hrvatske u bolnici netko nazove pogrdnim imenima ;

Kako reagirati da ti kao Udruga čekaš više od 2 mjeseca odgovor od KBC Split za razgovor ;

Kako reagirati da nakon 5 mjeseci čekanja na odgovor na upit MHB-u da vas kao Udrugu Ministar primi na razgovor a on ti na to odgovori da nemože nego da može nas primiti samo njegova Tajnica , uz dužno poštovanje tajnici mislim da 400 km puta i troška u jednom smjeru a da unaprijed znaš da nema koristi, nama je neprihvatljiva solucija.

Sam smještaj oboljelih od PTSP-a na bolničko liječenje je traumatično , imamo situacije kad se branitelja dovede na psihijatriju i veže ga se iako on nije nasilan , do uvjeta kad je branitelj OK , ali boluje od PTSP-a koji je zaradio na ratištu spremi u sobu sa narkomanima , alkoholičarima i osobama koji su sa psihosomatskim oboljenjima , da li ste svjesni dame i gospodo NEGATIVNOG UTJECAJA NA TAKVE BRANITELJE  , koji su mi rekli da ubuduće samo ih se mrtve mogu odvesti na liječenje ,

Same bolnice su legla narko dilera , koja nebrojeno puta sami branitelji tjeraju , a i interijer i smještaj u bolnicama nije se od austrougarske promijenio , a o takvim stanjima imamo informacije i u Zadru gdje ima branitelja na liječenju ali u odvratnim uvjetima .

SMRTNOST

Sama smrtnost kao i što je navedena u Vašim tekstovima ali i na tribinama, uzroci su PTSP , rak, razni tumori, moždani i srčani udari i suicid .

Sve što se navodi su posljedice smrti ali nigdje nitko ne naglašava uzroke te smrtnosti.

Da li je to ratna trauma , dali je to famozna paučina , dali je to municija sa osiromašenim uranom …… svi mi znamo da je, ali nigdje i nitko to ne spominje , zašto , mi možemo nagađati a oni ne/razumljivo šute .

NEPRAVDA!

Sortiranje Branitelja na podobne i nepodobne je ono što najviše boli ,adijeljenje na gardijske i pričuvne ubija . Zar vi stvarno mislite da metak ili bomba ili granata nije imala imena i pričuvnih branitelja a ne samo Gardista?

Zar i mi nismo ginuli , zar su samo profesionalne postrojbe vodili borbe a mi ostali ležali doma , gdje smo mi bili za vrijeme Domovinskog oslobodilačkog rata?

Zašto se danas Udruge dijele na velike i male , zašto se i danas , ako ne i još gore , branitelji dijele?

Do kada će to tako biti i zašto se uopće to radi i za čiji račun ??????????

ZAKLJUČAK

Trenutna situacija u odnosima Hrvatskih branitelja i dijela Hrvatskog naroda je nepovratno poremećena …

Dio braniteljske populacije , cca 70-80% , je zapostavljeno , ignorirano i stavljeno na marginu društva u nemogućnosti da se sami zbrinu.

Određeni broj Braniteljskih Udruga , 80% njih , djeluju u skladu sa politikom tj. ciljano drže braniteljsku populaciju „pod vodom“ a sve u svoju korist , tj u korist određenog kruga ljudi koji koriste situaciju te financijska sredstva koja se dobiju troše se nerazumno i nesvrsihodno, što dodatno koristi svađi  i prijeporu između osiromašenog naroda i Branitelja .

Vladajuče strukture ne riješavaju problematiku branitelja , niti ne žele jer im trenutno služe kao glasački aparat , čime potiču na ogorčenost hrvatskih branitelja te povećavaju suicidalnost istih .

MHB čini jako male ali i usporene korake prema rješavanju bitnih problema , jedino što su unaprijed riješili , bar za sada , 20.000 novih stijegova uz kojih ide i 60.000 ćoraka za počasni plotun .

Narod je dobrano zatrovan idejom o parazitnosti Hrvatskih Branitelja , kao i o ideji povlaštenih kasta čime najviše po mom mišljenju pridonosi HVIDR-a i Generalski zbor sa svojim ponašanjima kao i samoj svojoj prezentaciji u javnosti .

-VIDEO Pukovnik Željko Petko: HVIDR-a i Generalski zbor su braniteljske tampon udruge…

Na kraju da naglasimo SVE OVO NIJE NAMJENJENO NIKAKVIM SMJENAMA JER MI SMO KAKO APOLITIČNI TAKO I LEGALISTI , za nas volja naroda je poštivanje , ali mi imamo i obavezu ukazivanja na nepravilnosti koje se događaju Hrvatskim Braniteljima , te se i dalje nadamo da će mo uspjeti bar malo pokrenuti situacije u pozitivnim smjerovima , te dalje da će se i ostali probuditi i napokon raditi ono za što smo i predviđeni -HRVATSKI BRANITELJI NA PRVO MISTO JER ONI SU TO I ZASLUŽILI .

I da završim sa svojim osvrtom ; sve ovo gore NE UMANJUJE DIO KRIVICE I SAMIH BRANITELJA , kako zbog letargije , nečinjenja , inertnosti ali i neinformiranosti te pozivamo lokalne urede MHB da izađu na terene i da pogledaju branitelje po ruralnim sredinama , kako žive i u kakvim uvjetima se sami snalaze .

Hvala Vam na ukazanom medijskom prostoru .

Lp

 TAJNIK UHBLPTSP SOLIN

Željko Baričević


Vezane vijesti;       

-VIDEO: Pisali smo ministru Medvedu i Nevenki Benić-nitko ništa! Branitelj koji je dva puta ranjen i nema pola glave skuplja boce i željezo da bi preživio…To je tragedija!…
-POMOZITE NAM JER UMIREMO MLADI: HRVATSKI BRANITELJI UPUTILI OTVORENO PISMO EU ZASTUPNICI DUBRAVKI ŠUICI…

                     


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

5 KOMENTARI

 1. Točno tako se ponašaju!
  Mog sina u sporu sa bivšom ženom , koja mu uskraćuje pravo viđenja djece, psihologica pita ” aha vaš tata je branitelj, tuče li on vašu mamu? ”
  Što reći?

 2. Pa to je strašno, sve one koji napadaju i vrijeđaju svi ti odvratni četničko-partizanski okoti treba napasti svim sredstvima, ja se javljam za sve radnje koje treba poduzeti protiv takvih!!

 3. Onda je pošalješ u tri PM i kažeš, da ti nije mene i svih Hrvatskih branitelja pod ovim znakom i znakom Šahovnice nebi ti danas tu bila, a možda te nebi niti ni bilo, što nebi bila šteta. Tako se kaže. Sramotno je to sve. Dok se vi ne dignete opet, ništa od ovih jugoslavenski fićfirića kojima su tatice izmigoljile iz podruma kad ste vi obranili Hrvatsku i odjednom došli na vlast i gaze vas kako onda tako i sada. Kljokaju vas tableturinama, ne pomažu na pravi način, samo zato da vas se riješe na ovaj žalosni način, a to su samoubojstva, poludi i u zatvor itd. itd. Samo kako bi vas se riješili i doveli Hrvatsku u stanje kakvo je bilo prije Domovinskog rata, a to je neka nova juga. Sve je to stoka sitnog zuba. Jako je žalosno ovakve stvari čitati, mene iskreno boli duša a u isto vrijeme kipim od bijesa zbog ovakvog odnosa. Uništiti će nas a mi samo blijedo gledamo. Molim se, stvarno se molim u nekoj budućnosti da će kod nas iznjedriti neki novi Orban jer ovo što vidim u bližoj budućnosti donosi samo propast. Fuj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

trinaest − 13 =