(VIDEO)SAMO DEVET GODINA ZATVORA! Srpski JNA agresor na Hrvatsku General Đukić osuđen za ratni zločin miniranja brane Peruča…

Brzom intervencijom hrvatskih snaga brana je djelomično spašena da ne bi došlo do najgoreg scenarija koji je želio ovaj luđak...

SRAMOTNO BLAGA PRESUDA
Podijeli

Na splitskom Županijskom sudu u petak je zbog ratnog zločina nad civilima na devet godina zatvora osuđen umirovljeni generala bivše jugofašističke agresorske Jugoslavenske vojske (JNA) Borislav Đukić (70), koji je zapovijedio aktiviranje 30.tona ekpoloziva kojim je urušena i jako oštećena brana Peruča, uz namjeru da potopi i životno ugrozi preko 50 tisuća stanovnika nizvodno od brane sve do Omiša…

O kulturocidu i ekocidu, suvišno je govoriti i pisati. Voda iz akumulacijskog jezera Peruča poravnala bi sve od Peruče do Omiša, čega je bio potpuno svjestan ovaj ratni zločinac koji je dobio sramotno malu presudu za ovaj jedinstveni u svijetu ratni zločin miniranja brane.

Tijekom suđenja je dokazano da je 1993. godine kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica srpske paravojske (tzv. milicije vojske SAO krajine), kao podređeni ratnom zločincu Ratku Mladiću i Mili Novakoviću, zapovijedio aktiviranje 30 tona ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruča.

Brzom intervencijom hrvatskih snaga brana je djelomično spašena da ne bi došlo do najgoreg scenarija koji je želio ovaj luđak.

To je prouzročilo ukupnu štetu Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) od oko 130 milijuna kuna; naime izravna je šteta bila 90 milijuna kuna, dok je na sanaciju brane potrošeno 10 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Slavka Lozine, obvezalo je Đukića da ako presuda od devet godina zatvora postane pravomoćna, u roku od četiri godine “nadoknadi štetu”.

Brana Peruča je u eksploziji pretrpjela velika oštećenja, no izdržala je zbog tog što su se glupi agresori preračunali u samoj količini vode koja se tad nalazila u akumulacijskom jezeru te ista količina nije uradila najveće zlo u povijesti svih ratovanja. Zahvaljujući brzoj intervenciji hrvatske vojske i velikih napora djelatnika HEP-a koji su nasipanjem urušene brane spriječili poroznost i rušenje brane te nastajanje udarnog vala vode i poplavu područja nizvodno od Peruče, što bi ugrozilo živote najmanje 50 tisuća ljudi.

“Đukić je isplanirao i organizirao rušenje brane sa ciljem potapanja područja Sinja, Trilja sve do Omiša na kojem prostoru živi oko 50 tisuća stanovnika. U temelje brane postavljeno je 30 tona eksploziva TNT, a kad je dobio zapovijed da minira, zapovjedio je svojim potčinjenima da aktiviraju eksploziv što su oni i učinili te je u tome teško oštećena brana, most, toranj i zgrada HEP-a. Rušenje brane i tragediju koja je prijetila potapanjem velikog područja spriječili su djelatnici HEP-a”, rekao je sudac Stipe Lozina navodeći u obrazloženju.

General JNA Đukić je u ovom slučaju bio optužen zajedno s Ratkom Mladićem, Milom Novakovićem i Brankom Koricom. Mladić je u zatvoru u Haagu, Đukić u splitskom, a Novaković i Korica su umrli.

Protiv Đukića je podignuta još jedna optužnica zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima, u kojoj ga se tereti da je kao zapovjedni kadar sa još četiri pukovnika i jednim potpukovnikom JNA od kolovoza 1991. godine, pa sve do vojno-redarstvene operacije Oluje izdavao naredbe topništvu i pješaštvu za napade na civilna naselja na području Šibenika.

http://https://www.youtube.com/watch?v=P-xnuAg4kJc

Umirovljeni srpski general agresorske JNA Đukić je uhićen u Crnoj Gori u srpnju 2015. godine.H/D.K.


Podijeli

Comments are closed.