(VIDEO)Oprost atentatoru: 27. prosinca 1983. Rim – papa Ivan Pavao II. posjetio u zatvoru i oprostio Mehmetu Ali Ağci koji ga je htio ubiti…

U prosincu 2014. godine atentator je posjetio Vatikan te na grob čovjeka kojeg je pokušao ubiti stavio – bijele ruže. To je bio njegov prvi posjet Vatikanu i grobu katoličkog sveca...

Podijeli

Mehmet Ali Ağca izvršio je na papu atentat na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Papa mu je oprostio, a i posjetio u zatvoru, te se kasnije našao i s njegovom majkom i bratom.

Na današnji dan 1983. godine papa Ivan Pavao II. posjetio je u zatvoru Mehmeta Alija Ağcu, atentatora koji ga je pokušao ubiti 1981. godine. Naime, Ağca je na papu izvršio atentat na Trgu sv. Petra u Vatikanu, pucavši u njega više puta pištoljem kalibra 9 milimetara. Papa je tada jedva preživio ranjavanje, a ostatak života imao je zdravstvenih poteškoća.

 

Papin oprost atentatoru

Papa je posjetio Mehmeta Alija Ağcu u rimskom zatvoru. Razgovarali su privatno, a na kraju posjeta Ağca je navodno papi poljubio prsten. Zanimljivo je da su razvili specifičan bliskiji odnos nakon tog posjeta, pa čak i prijateljstvo. Naime, papa je zamolio talijanskog predsjednika Ciampija za Ağcino pomilovanje i ovaj je na kraju doista pušten iz talijanskog zatvora. Papa je bio i u kontaktu s Ağcinom obitelji: sastao se s njegovom majkom, a kasnije i bratom. Za vrijeme papine bolesti Ağca mu je poslao pismo s dobrim željama. Kad je papa umro, Ağca je izrazio duboko žaljenje.

U prosincu 2014. godine atentator koji je pucao na na papu Mehmet Ali Ağca je posjetio Vatikan te na grob svetog oca Ivana Pavla II kojeg je pokušao ubiti stavio bijele ruže. To je bio njegov prvi posjet Vatikanu i grobu katoličkog sveca. Tada je izjavio: “Došao sam danas ovdje jer me papa Ivan Pavao II. točno na taj dan posjetio u zatvoru prije 31 godinu. Vratio sam se na mjesto čuda.”

L.K.


Podijeli