(VIDEO) OBRANA LASLOVA: Predaja nije dolazila u obzir…Osobno sam svakom dao jednu ili dvije ručne bombe…

U Laslovo je tog 24. studenog ušao Željko Ražnjatović – Arkan sa svojim četnicima. Starice su zaklane, a onda na novosadskoj televiziji, u snimci BBC-a kojemu je Arkan dozvolio ulaz u selo, prikazane kao žrtve ustaša...Obrana Laslova – podsjetnik mladim generacijama da sloboda nije besplatna...

Podijeli

Laslovo (mađ.: Szentlászló) je selo u općini Ernestinovo,  oko 18 kilometara južno od Osijeka, pored rijeke Vuke.  Naselje je staro gotovo tisuću godina, a prva crkva u selu je crkva Svetog Ladislava, sagrađena 1218. godine.  Godine 1475. selo je spomenuto kao tvrđava, a prema podacima iz 19. stoljeća selo je bilo većinskog mađarskoga podrijetla.  Prema popisu stanovništva 1991. imalo je 1.298 stanovnika, a 2011.  bilježi se 1074 stanovnika…

Laslovo je najpoznatije po herojskoj obrani i stradanju u Domovinskom ratu, kada su mještani uz pomoć dragovoljaca, hrvatskih branitelja  iz drugih dijelova Hrvatske (iz Dalmacije, Kvarnera i Zagorja), ali i svijeta (iz Bolivije, Mađarske, SAD-a, Slovenije i Španjolske), 152 dana branili selo od velikosrpske agresije i time držali prvu crtu obrane Osijeka s juga.

Stanje se pogoršalo nakon pada Vukovara 18. studenog 1991. kada su srpska paravojska i Jugoslavenska vojska (JNA) preusmjerile svoje snage iz Vukovara na područje južno od Osijeka s namjerom okruživanja i osvajanja najvećeg slavonskog grada. Dana 20. studenog okupirano je Ernestinovo čime je Laslovo ostalo u potpunom okruženju srpskih snaga, pa je donesena odluka da će svih 257 branitelja i civila, od čega 27 ranjenika, krenuti u proboj prema slobodnom Ivanovcu.

Dana 23. studenoga 1991.  oko 16,30 prva skupina od oko 120 ljudi predvođena Ištvanom Mihalikom krenula je kroz kukuruzišta osigurati prolaz drugoj skupini, predvođenoj Ladislavom Kočišem, u kojoj su bili ranjenici. Prva skupina u Ivanovac je stigla 24. studenog oko 4 ujutro, a druga sat vremena kasnije.

Gotovo istodobno u Laslovo su ušle horde srpskih paravojnih postrojba predvođene ratnim zloćincem Željkom Ražnatovićem Arkanom, koje su odmah po dolasku zaklale tri starice koje nisu htjele napustiti svoje domove. Uslijedila je pljačka i rušenje sela. Ukupno je u obrani Laslova poginulo 48 ljudi, a još 10 ih se i danas smatra nestalima.

Na današnji dan prije dvadeset i osam godina branitelji Laslova nakon dugotrajnog odolijevanja napadima srbočetničkog agresora, potpuno odsječeni od ostatka svijeta krenuli su u odvažni proboj kroz neprijateljske linije. U znak sjećanja na taj dan, te u okviru obilježavanja Dana sjećanja na pad Laslova danas je paljenjem 48 svijeća odana počast poginulim hrvatskim braniteljima Laslova.

Obrana Laslova – podsjetnik mladim generacijama da sloboda nije besplatna

– Predaja nije dolazila u obzir. Osobno sam svakom dao jednu ili dvije ručne bombe. Bila je to njihova posljednja zadaća u obrani, da je aktiviraju. Izdana je i zapovijed da se puca u onoga tko digne ruke za predaju. Da pucaju i u mene ako to učinim – pričao je jedan od zapovjednika obrane Laslova Ištvan Mihalik – Horti, posljednjih dana obrane mađarskog sela udaljenog 19 kilometara od Osijeka, koje je nakon pada Ernestinova, 20. studenoga, ostalo četiri dana u potpunom okruženju. Tih su ih dana četnici, kaže, obvezno oko šest sati iz Palače budili “Maršom na Drinu” i pozivanjem zapovjednika da se predaju pa će s vojnicima postupati prema Ženevskoj konvenciji. Nedostajalo im je streljiva, obrana je pucala, i tog 23. studenoga 1991. u zapovjedništvu je pala odluka – svih 257 branitelja i civila, od čega 27 ranjenika, kreće u proboj do Ivanovca.
Prva grupa, oko 120 ljudi, na čelu s Mihalikom krenula je u 16.30 sati. Zadaća im je bila osigurati prolaz drugoj grupi s ranjenicima koju je vodio zapovjednik obrane Ladislav Kočiš. Skinuo je barjak s zapovjedništva i krenuo s ljudima u proboj. – Uz Božju pomoć i gustu maglu probili smo se kroz hladni Bobotski kanal i kukuruze do slobodnog Ivanovca. Krenuli smo prema Tenji, čak i vidjeli srbočetnike kako pale cigarete. Morala je biti grobna tišina, da što manje šuškamo dok prolazimo kroz neobrane kukuruze. Prva je grupa do Ivanovca došla u četiri sata ujutro, a druga u pet – sjećao se Mihalik kojega su suborci znali i pod nadimkom Pišta, pričuvni brigadir HV-a u mirovini.
Dolaskom u Ivanovac javio se u zapovjedništvo obrane Osijeka Branimiru Glavašu koji je poslao vozila hitne pomoći kojim su ranjenici prevezeni do bolnice.
U Ivanovcu su hrabre branitelje, koji su četiri dana odolijevali nadmoćnom neprijatelju, dočekala i dvojica suboraca – zapovjednik Prvog internacionalnog voda Jorge Eduardo Rozsa Flores – Chico i John Kosich, američki Hrvat koji je u Chicagu platio 960 dolara kartu u jednom pravcu za Hrvatsku. Legendarnog Chica, i Johna u Osijek je poslao Mihalik po naoružanje. Ernestinovo je u međuvremenu palo, a John i Chico s oružjem stigli samo do Ivanovca. – Laslovo je branila uistinu cijela Hrvatska, ali i svijet. VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=KlV3Sb2or7c
Laslovo 2012 godine-Foto Facebook

U lijesu je u crkvi pokriveno zastavom ostalo i tijelo poginulog Marina Galića, čiji su ostaci ekshumirani tek 2011.g, negdje u Vojvodini. Nakon mirne reintegracije u ružičnjaku su pronašli tijelo poginulog Dragana Devetka kojeg su zbog crvene beretke zvali Crvenkapica. U Laslovu se i danas 10-ak osoba vode kao nestale.

U obrani koja je trajala 152 dana poginulo je 48 osoba kojih se prisjećaju paljenjem 48 svijeća u Parku hrvatskih branitelja.U obrani malog ali hrabrog sela koje je braneći se dalo vremena Osijeku da u ta četiri dana dodatno učvrsti obranu, ali i da evakuira velik broj stanovnika. U Osijeku je 24. studenog 1991. ostalo jedva 15.000 branitelja i civila.

 


Podijeli