VIDEO: ZLOČINAČKI VELIKOSRPSKI PROJEKT, AGRESIJA NA HRVATSKU, OSLOBAĐANJE LIJEPE NAŠE I OKUPIRANIH PODRUČJA U BiH – SVE U SAMO 13 MINUTA

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Entuzijasti iz Hrvatskog povijesnog muzeja potrudili su se kako bi za 20-u obljetnicu agresije na Republiku Hrvatsku i izložbu koja se tim povodom pripremala (pod nazivom “Domovinski rat”), na moderan, jednostavan, ali u isto vrijeme poučan, razumljiv i današnjim naraštajima mladih pristupačan način ukratko prikazali što nam se to dogodilo 90-ih godina XX stoljeća…

U nešto više od 13 minuta (koliko traje ovaj video) uspjeli su prilično vjerno dočarati ono najvažnije: od zamisli velikosrpskog zločinačkog projekta u okviru tadašnje SFRJ, planova ratnih operacija “JNA” i njezinih saveznika (Srbije, Crne Gore i dijela srpske manjine u Hrvatskoj i BiH) i prikrivene (“puzajuće”) agresije, do otvorenih barbarskih napada svim raspoloživim sredstvima na nenaoružani narod i građane Republike Hrvatske.

Kronološki posloženi događaji (od rušenja balvana i oružane pobune na području Knina, Benkovca, Otočca, Gračaca, Donjeg Lapca, Korenice, Vojnića, Dvora na Uni i drugih mjesta na području buduće “SAO Krajine” – od kolovoza 1990. godine nadalje – i prvih oružanih incidenata što su ih srpski ekstremisti smišljeno izazivali – Pakrac, Plitvice, Borovo Selo, Polača – do agresije na istočnu i zapadnu Slavoniju, Banovinu, Kordun, Dalmaciju i dubrovačko primorje) govore sami za sebe, jezikom činjenica, a tonski zapis koji prati prikaze na ovom animiranom zemljovidu doprinosi uvjerljivosti i životnosti građe koja se prezentira.

Posljednje 3 minute posvećene su oslobađanju okupiranih područja – od deblokade Dubrovnika i juga Lijepe naše (u svibnju 1992.), preko operacije “Miljevački plato” (lipanj 1992.), oslobađanja Konavala i Župe dubrovačke (srpanj – listopad 1992.), operacija “Maslenica” (siječanj 1993.) i “Medački džep” (rujan 1993.) do ratnih operacija u BiH (“Cincar”, “Zima ’94”, “Skok 1”, “Skok 2”, “Ljeto ’95.”) koje su bile preduvjet za oslobađanje hrvatskih okupiranih područja, zaključno s “Bljeskom” i “Olujom”, te završnih bitaka “Maestral” i “Južni potez” (rujan/listopad 1995.) nakon kojih su združene snage HV-a i HVO-a potpuno izmijenile stratešku situaciju u svoju korist, razbile srpskog agresora i stigle na 23 kilometra do Banja Luke.

Nije suvišno ponekad se sjetiti kako je to stvarno bilo i s čime su se sve Hrvatska, njezin narod i građani u Hrvatskoj ali i Hrvati u susjednoj BiH sretali u ne tako davnoj prošlosti, utoliko prije što se mnoge od ključnih činjenica često previđaju i izvrću, a povijest pokušava krivotvoriti.

Djelatnici Hrvatskog povijesnog muzeja u svakom slučaju zaslužuju sve pohvale, kako za ovaj izuzetni projekt, tako i za sve ostalo što poduzimaju kako bi se istina o prošlosti sačuvala.

U virtualnoj muzejskoj suvenirnici se i danas može pogledati postav izložbe “Domovinski rat” (1. prosinca 2011 – 28. listopada 2012.)

(Vidi: http://www.hismus.hr/hr/izlozbe/aktualne-izlozbe/domovinski-rat/; http://www.hismus.hr/hr/suvenirnica/publikacije/; stranica posjećena 7.7.2019.)

VIDEO: Hrvatski povijesni muzej; Domovinski rat – animirani zemljovid; https://www.youtube.com/watch?v=EyxOBHFYVNo

Zlatko Pinter

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri + trinaest =