VIDEO Zahtjevna obuka gašenja požara na Dinari…Airtractor pogađa požar u milimetar!

Podijeli

U vojarni 4. gardijske brigade Pauci u Kninu i na vojnom poligonu Crvena zemlja kod Knina, održana je obuka pričuvnog sastava Hrvatske vojske o Pomoći civilnim institucijama i o Protupožarnoj zaštiti, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH…VIDEO

Obuka pričuvnika 5. pješačke pukovnije Split počela je 14. listopada, a traje do 23. listopada. Uz djelatnike i pričuvnike 5. pješačke pukovnije, čiji je zapovjednik brigadir Željko Nakić, na dijelu obuke bili su i pripadnici vatrogasnih postrojbi iz Šibensko-kninske županije.

Uvježbavane zadaće i procedure uključivale su ulazak i izlazak iz višenamjenskog helikoptera Mi-8 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i  prebacivanje snaga zrakom i praktičan rad na improviziranom požarištu uz potporu zračnih vatrogasnih snaga, odnosno zrakoplova Airtractor A-802 HRZ-a…VIDEO

Obuka ima širi značaj, jer razvija sposobnosti pričuvnog sastava Hrvatske vojske za pružanje pomoći civilnim institucijama u gašenju velikih šumskih požara i provodi se u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje i Hrvatskom gorskom službom spašavanja te obuhvaća i međuresorno djelovanje, ističu iz MORH-a.

Brigadir Nakić rekao je da je zadovoljan velikom motiviranošću pričuvnika koja je najbolji pokazatelj kako se obuka odvija. Pričuvnici nisu zakinuti niti u jednom segmentu, njihovim poslodavcima refundiraju se troškovi zbog izostanka s posla, pričuvnici također dobivaju propisanu naknadu, opremljeni su kvalitetnim odorama i opremom i zadovoljni smještajem i prehranom. U obuci je vrlo  bitna interakcija s civilnim sektorom, prvi put stavili smo naglasak na protupožarne aktivnosti jer požari čine najčešće krizne situacije u Dalmaciji, rekao je zapovjednik 5. pješačke pukovnije.


Darko Dukić iz Vatrogasne zajednice Šibensko – kninske županije podsjetio je da vatrogasci kontinuirano provode zajedničku obuku s pripadnicima Protupožarnih namjenski organiziranih snaga HV-a, no sada prvi put rade s pričuvnicima. Cilj je da sve državne službe budu spremne i sinkronizirane za zajedničko djelovanje a ovdje se već i pripremamo za nadolazeću protupožarnu sezonu, istaknuo je Dukić.

M.M.


Podijeli