(VIDEO) Vukovarski gradonačelnik Penava: ‘Nije mi problem otići u pravoslavnu crkvu, no neka oni napokon priznaju žrtvu Vukovara’

Nije mi problem otići u pravoslavnu crkvu, ali ne vjerujem da bi “druga strana” bila kadra nešto takvo učiniti...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon što je na današnjoj sjednici vukovarskog Gradskog vijeća po nacionalnoj liniji ponovno zaiskrilo između vijećnika SDSS-a i gradonačelnika Ivana Penave (HDZ), Penava je poručio kako i dalje ostaje oko svega što je nedavno izrekao da je u RH na djelu “puzajuća velikosrpska agresija”, čiji je “epicentar u Vukovaru”

Najavio je i kako će na poziv na neki od sljedećih pravoslavnih blagdana posjetiti neku od pravoslavnih crkvi u Vukovaru, nazočiti molitvi te je u isto vrijeme zatražio od predstavnika SDSS-a i drugih političkih stranaka sa srpskim predznakom da posjete Memorijalno groblje na neki državni blagdan i budu dio Kolone sjećanja 18. studenoga.

“Nije mi to problem. Promišljao sam i ranije o tome. Ja sam neke stvari kao ravnatelj škole napravio kada su mi okrenuli leđa i ostavili me samoga. Tada sam naišao na gnjev roditelja učenika hrvatske nacionalnosti. Kada bi predstavnici SDSS-a bili dio Kolone sjećanja, bio bi to pravi iskorak u dobrom smjeru. Ako dođe poziv, ja ću to napraviti, ali mislim da ću s druge strane opet naići na zatvorena vrata i da neće biti hrabrosti, iskrenosti i dobre volje priznati žrtvu Vukovara.”, izjavio je Penava u videu koji prenosi Večernji list.Predsjednik vukovarskog SDSS-a i gradski vijećnik te stranke Srđan Kolar upitao je Penavu koju poruku šalje prema građanima srpske nacionalnosti koji žive i rade u Vukovaru, tamo plaćaju porez.

“Koja je poruka za nas? Odbacujemo optužbe da učimo djecu da rade protiv države”, upitao je Kolar gradonačelnika Penavu.

Penava: Ne osjećam se krivim za napad na maloljetnika srpske nacionalnosti

Njegovi stranački kolege iz SDSS-a postavili su mu i pitanje osjeća li se krivim što je nedavno u Vukovaru – nakon njegove konferencije za novinare na kojoj je prikazana video snimka srednjoškolaca koji u Vukovaru nastavu pohađaju na srpskom jeziku, a nisu se ustali na izvođenje hrvatske himne prije nogometne utakmice – napadnut maloljetnik srpske nacionalnosti. Penava je odgovorio niječno.

U stanci zasjedanja Gradskog vijeća gradonačelnik je novinarima izjavio kako je, vezano za objavu te snimke na službenim stranicama Grada Vukovara, s policijom obavio razgovor u sklopu istrage PU vukovarsko-srijemske u koordinaciji s DORH-om, s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti oko objave snimke.

“Obavili smo razgovor prije nekoliko dana. Bili su kod mene i neka se utvrdi ono što se ima utvrditi. Trebaju odraditi svoj posao kao i uvijek. Žao mi je što je to izostalo ponekad u dosadašnjim slučajevima, pogotovo o stvarima o kojima sam govorio u listopadu. Od početka sam rekao, ništa lažno nije izneseno, niti prvi puta. Iza svega toga, kako sam stajao prve sekunde, stojim i danas”, poručio je Penava.

Istaknuo je da su neki cijelu situaciju pokušali iskoristiti kako bi “po onoj staroj ‘držite lopova’” skrenuli pozornost sa sebe”.

Penava je naglasio i kako ne razumije sustav koji je omogućio ono sve na što je upozoravao posljednjih mjeseci.

VIDEO-OVDJE https://video.vecernji.hr/portal/2019/1/2d0716a5.mp4?_=2

“Sama ta utakmica i snimka bili su samo jedan djelić moga cjelokupnog obraćanja javnosti, gdje je ukazano na pozitivne strane i odana zahvalnost većini građana Vukovara koji su se adaptirali i integrirali i skupa s nama izgrađuju ovaj grad. Također sam obradio negativni kontekst mirne reintegracije, a tiskovnu zaključio riječima kako su najmanje kriva djeca za postupke koje imamo u gradu Vukovaru. Mislim da su se krivci vrlo jasno prepoznali i zato su željeli vikati ‘držite lopova’ kako se ne bi pričalo o njima”, poručio je.

Hrvatskoj i srpskoj djeci u Vukovaru svaki dan govorimo vi ste kruške, vi ste jabuke

Negativnim za grad, njegovu djecu i građane ocijenio je to što i danas hrvatska i srpska djeca u vukovarskim školama sjede odvojena jedna od drugih, te im “svaki dan govorimo vi ste kruške, vi ste jabuke, i to vrlo često u onom smislu da su to dvije suprotnosti koje ne idu jedna s drugom”.

“I onda trebamo kriviti djecu ili očekivati od mene kao gradonačelnika da šutim o tome kako su šutjeli do sada mnogi, okrećem glavu i pravim se da toga nema”, rekao je Penava.

Nije mi problem otići u pravoslavnu crkvu, ali ne vjerujem da bi “druga strana” bila kadra nešto takvo učiniti

VIDEO-OVDJE https://video.vecernji.hr/portal/2019/1/2d0716a5.mp4?_=2

Na poziv koji su mu uputili vijećnici SDSS-a da za pravoslavni Uskrs posjeti pravoslavnu crkvu, odgovorio je kako njemu kao gradonačelniku i kao osobi nije problem otići u bilo koju crkvu, pa i srpsku pravoslavnu, te ljudima čestitati blagdane.

“Međutim, u kontekstu politike i političkog pitanja jasan je bio moj stav i zahtjev vijećnicima SDSS-a da je minimum onoga što oni u tom smjeru trebaju pokazati je doći na državne blagdane na Memorijalno groblje i sa svima nama položiti vijence i sudjelovati u Koloni sjećanja, zajedno sa svim građanima ove države. To bi po meni bio pravi i iskreni iskorak u dobrom smjeru i tek onda bi mogli govoriti o uspješnom završetku mirne reintegracije i postali bi puno normalniji grad”, naglasio je Penava.

No, dodao je, ne vjeruje da bi “druga strana” to bila kadra učiniti, iako je on spreman pojaviti se u pravoslavnoj crkvi na bilo koji blagdan.

Inače, na sjednici su vijećnici raspravljali o mreži osnovnih škola na području grada, o visini paušalnog poreza po krevetu u privatnom smještaju turista te drugim pitanjima, a najveću pozornost izazvalo je ponovno aktualiziranje problema objave navedene sporne video snimke i ostaloga što je Penava tada izrekao, posebno izjavu da je “Vukovar epicentar puzajuće velikosprske agresije” na Hrvatsku.H/V.L.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

19 KOMENTARI

  1. NIKADA oni NEĆE NITI PRIZNATI DA SU IZVRŠILI AGRESIJU NA HRVATSKU I SVA ZLODJELA ZA KOJA NISU ODGOVARALI,. BLOKIRATI IH DOK NE PLATE RATNU ODŠTETU I DOK SVE MAJKE I SVI OSTALI ME DOZNAJU GDJE SU SKONČALI NJIHOVI NAJMILIJI!!!!!! ZDS

  2. Gospodine Penava koja smo mi drzava gdje agresor dijeli pravdu,a nasi politicari sute koja to drzava ima dvije povijesti,i danas postoji jurizdikcija gdje hrvati moraju paziti kud hodaju da ih cetnici ne uhapse,gdje se ne smije reci ZDS stari pozdrav hrvatskog naroda gdje su nam i zastavu promjenili sa prvim crvenim poljem,stalno nesto traze TREBA RECI DOSTA TKO ZELI OSTAT U HRVATSKOJ TREBA POSTIVAT DRZAVU A OSTATAK IMA SVOJU OTAZBINU PA NEK ODSELE OVAKO ISPADA KAO DA JA HRVATSKA FEDERACIJA HRVATA I SRBA jednostavno gadi mi se na nase politicare

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvadeset − 11 =