Podijeli

Budimir Lončar, bivši jugoslavenski političar i diplomat, koji je obnašao visoke dužnosti u vrijeme hrvatskog osamostaljenja uskoro bi trebao dobiti Medalju Grada Zagreba, saznaje Jutarnji list…

Budimir Lončar: Čovjek koji je 25 rujna 1991. podupro embargo na uvoz oružja, što je stravično naštetilo Hrvatskoj…

Lončar je najpoznatiji po tome što je ustrajavao i uspješno Hrvatskoj nametnuo, putem UN-a, embargo na uvoz oružja u jeku velikosrpske agresije za vrijeme Domovinskog rata.

Odluku o dodijeli donio je gradonačelnik Milan Bandić uz obrazloženje da je Lončar bio savjetnik bivših predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića, da je sudjelovao u radu Ujedinjenih naroda, u osnivanju Pokreta nesvrstanih te Kvadrilaterale, pokreta u kojemu su bile Austrija, Italija, Mađarska i bivša komunistička Jugoslavija, prenosi narod.hr.

Podsjetimo, kada je prije skoro 28 godina započela nemilosrdna velikosrpska agresija na Hrvatsku, problem koji je najviše otežao mogućnost obrane napadnutih prostora bio je embargo na uvoz oružja za prostor Jugoslavije nametnut Rezolucijom 713 koju je izglasalo Vijeće sigurnosti UN-a. S objašnjenjem o potrebi spriječavanja “oružanih sukoba na prostoru Jugoslavije”, embargom je zapravo podržan srpski agresor koji je u svojim rukama imao gotovo svu oružanu silu bivše države.

-(VIDEO) VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a UZ POTPORU BUDIMIRA LONČARA UVELO EMBARGO NA NAORUŽANJE!

Podršku donošenju Rezolucije koja je Hrvatskoj priječila pravo na obranu, pružio je i tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije- Budimir Lončar.

Danas je Budimir Lončar u dobi od 94 godine predsjednik savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES – International Institute for Middle-East and Balkan studies) sa sjedištem u Ljubljani, čiji je predsjednik Vijeća dr. Craig T. Smith, bivši politički direktor Bijele kuće, a počasni predsjednik Stjepan Mesić. U njemu je sudjelovala i bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor, a izašla je kada je otkriveno kako je IFIMES za nobelovu nagradu za mir kandidirao glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza koji je vodio proces protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Budimir Lončar i danas je aktivan u političkim krugovima pa su ga tako prošle godine kamere uhvatile na druženju s Božidarom Kalmetom, nakon što je izabran za pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića.

D.K.


HTV uvijek prenosi kako je Budimir Lončar UVEO EMBARGO NA NAORUŽANJE. HTV je zatajila da je taj isti Budimir Lončar znao kada će SDS- vojska tz. Sao Krajine izvršiti napad na odašiljače HTV. Dana 23-24. 8.91. se osvajaju objekti Belje , Lička Plješivica i Ćelevac. Takođe te dane su zauzeti i mnogi objekti HPT. Dana 24.8. je trebala nastupiti MEDIJSKA BLOKADA HRVATSKE. Odsječena Dalmacija , Lika , Slavonija od ZAGREBA. Što bi se desilo da su Srbi uz pomoć pete kolone i izajnika uspjeli u toj naumi mezete samo zamisliti.


Podijeli

45 KOMENTARI

 1. Formalno pravno, RH je bila dio SFRJ do međunarodnog priznanja (ili najranije do proglašenja odvajanja od SFRJ).
  Tu je interesantan slijed događaja vezan za embargo na oružje.
  Embargo je forsirala SAD i tražila od Budimira Lončara da on pokrene zahtjev za embargom. Razlog: njene obavještajne službe su saznale da je SFRJ potpisala ugovor s Rusima o isporuci najmodernijeg oružja u vrijednosti od 2 miijarde $.
  Da embargo nije uveden, SFRJ (čitaj: Srbija) bi dobila najmodernije rusko oružje a RH nebi dobila ništa jer još uvijek nije bila međunarodno priznata država.
  Inače, Buda Lončar se stavio rano na raspolaganje Tuđmanu i Hrvatskoj i Tuđman je htio da Lončar bude potpredsjednik Vlade RH, no u razgovoru su obojica zaključili da do daljnjega ostane na mjestu ministra vanjskih poslova SFRJ jer tu može za RH biti puno korisniji.
  Ove činjenice objašnjavaju zašto Tuđman nikada nije napadao Lončara zbog embarga.

 2. Moze svak sta hoce dok je na vlasti.
  A ovo konstantno cudjebje naroda mi vec ide na zivce!
  Sta se cudite?
  Sto ocekujete?
  Nema happy enda i dobrih vijesti.
  Ne gledajte dnevnik i ne citajte novi e i bice vam zivot pet puta lhepsi!

 3. Di su sada Đakic Hvidra i ostale braniteljske udruge.?
  Di je sada Pavao Miljavac i generalsko ratnoprofitersko udruženje ?
  Nesmi niko ništa .Naravno kad ce im odlikovat idola.
  Jos jednom jebem te drzavo jer ovakva netibas nikome.Mogla si slobodno bit u Yugi mjesna zajednica s udbasima navlasti ko i danas.Bandicu proklrt ti bija rod i porod tj.kod tebe je to okot.

 4. Naravno kada mu je on odmah poslije onog kumrovečkog zločinca idejni politički voďa.Tko ovom veleizdajniku Lončaru dozvoljava da šeta zemljom Hrvatskom jer on je kriv barem za 40% poginulih Hrvatskih ratnika radi sankcija Hrvatskoj na uvoz oružja početkom rata .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedamnaest − šesnaest =