(VIDEO) Više od 1,5 milijuna kuna: Zaklada hrvatskih branitelja pokrila dugove korisnika koji su nezakonito primali mirovinu…

ilustracija
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji pokrila je dugove 16 svojih korisnika – djece poginulih hrvatskih branitelja prema Zavodu za mirovinsko osiguranje, donosi dnevnik.hr…VIDEO…

Skandal je razotkrio portal Index, a dug je nastao jer su nastavili primati obiteljske mirovine i kad na njih više nisu imali pravo jer se nisu redovito školovali. Neki od njih mirovine su primali i mjesecima nakon prekida školovanja.https://www.index.hr/vijesti/clanak/otkrivamo-sin-mocne-satorasice-nezakonito-uzeo-velik-novac-dug-smo-platili-mi/2128186.aspx

Na pitanje novinara jesu li oni trebali znati da nemaju više pravo na mirovinu obiteljsku nakon što su prekinuli svoje školovanje, Miodrag Demo, predsjednik Gradskog odbora za branitelje kazao je: “Oni to jako dobro znaju zakonski i to mislim da je trebalo reagirati odmah ako je i netko htio nešto napraviti reagirati resorno Ministarstvo koje je trebalo to zaustaviti. Da je ovo zaklada donijela to je – kriminalno djelo”.

Na sve ovo je svoju reakciju na Facebooku uputio i dr. Herman Vukušić…

LOCIRATI, IDENTIFICARITI, UHITITI!

Prije nekoliko dana gostovao sam na N1 televiziji gdje su me pitali kakva je percepcija branitelja u hrvatskom društvu danas.

Odgovorio sam: loša, a to se može zahvaliti djelovanju nekolicine čelnih ljudi braniteljskih udruga sa kojima, nažalost, ostatak društva poistovjećuje cijelu braniteljsku populaciju.

Nema boljeg primjera za ovu tvrdnju od afere koju je danas otkrio portal “Index”, a koji je saznao kako je novcem Zaklade hrvatskih branitelja pokriven dug “preuživanja” nepripadajućih mirovinskih prava za sina Nedjeljke Balog ( inače dugogodišnje predsjednice Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata) i jos nekolicine djece poginulih branitelja.

U simboličnom iznosu od milijun i pol kuna?

Narečeni dug gomilao se duže vrijeme, a Balog junior (čiji dug sam iznosi skoro 400.000 kuna) dopustio je da mu unatoč opetovanim opomenama HZMO-a kamata postane tri puta veća od glavnice?

Lako se tako ponašati kada se osobni nemar plaća tuđim novcima inače namijenjenim za spinarazu, pametne citostatike, operacije u inozemstvu, teške socijalne slučajeve i sl.

Izjava Nede Balog o tome kako su sredstva Zaklade upotrebljena za sanaciju osobnih dugova njezinog sina i “njegovi novci jer mu je otac poginuo” je moralno defektna i baca u sjenu sve recente diskusije oko sindikalnih plaća.

Kao netko tko je osobno sudjelovao u stvaranju Fonda hrvatskih branitelja (iz kojeg se Zaklada financira) odgovorno tvrdim da je ovaj način trošenja javnih sredstava duboko pogrešan, a rad Zaklade na ovakav način odgovorni trebaju hittno preispitati!


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devet − četiri =