(VIDEO -UŽIVO)Hrvatska vojska slavi 30. rođendan (28. svibnja 1991. – 28. svibnja 2021.)

Prije točno 30 godina, dana 28. svibnja 1991. godine na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu prvi put je održana službena smotra postrojbe koja je predala prijavak prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku dr. sc. Franji Tuđmanu, te je tim činom i službeno započelo osnivanje Oružanih snaga Republike Hrvatske...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

30. OBLJETNICA USTROJAVANJA HRVATSKE VOJSKE

U legendarnom mimohodu sudjelovalo je 800 hrvatskih vojnika i policajaca. Rame uz rame prvim brigadama Zbora narodne garde, među ostalim, bile su i Počasna predsjednička garda, kao i postrojba sinjskih alkara.

Hrvatske oružane snage 1991. godine imale su ukupno 60 tisuća pripadnika 

Zbor narodne garde, kao preteča Hrvatske vojske, bila je profesionalna, uniformirana, oružana formacija, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj. Ustrojen je kao odgovor nove hrvatske države na odluku jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSZNO) o razoružanju Teritorijalne obrane (TO) u Hrvatskoj te premještaj naoružanja Teritorijalne obrane u skladišta Jugoslavenske narodne armije (JNA) na području Hrvatske (svibanj 1990.).

Drugi razlog je bila činjenica da mlada hrvatska država nije bila u mogućnosti u to vrijeme osigurati teritorijalnu cjelovitost u svojim državnim granicama, kao i funkcioniranje pravnog poretka na svome cjelokupnom državnom području, jer su dio teritorija, odnosno prometnica, ali i institucija Republike Hrvatske zaposjeli pobunjeni Srbi u Hrvatskoj.

Postrojavanje Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu u Kranjčevićevoj 28. svibnja 1991. godine / Foto: hrvatski-vojnik.hr

Zapovjedništvo ZNG-a formirano je krajem srpnja 1991. godine, a potom su osnovana zapovjedništva za istočnu Slavoniju, banijsko-kordunsko područje, ličko područje, srednju i sjevernu Dalmaciju, te za južnu Dalmaciju. U kolovozu 1991. osnovano je i Zapovjedništvo Zagrebačkog korpusa Zbora narodne garde, čime se zaokružilo ustrojstvo obrambenog ustrojstva Republike Hrvatske. U to vrijeme Oružane snage imale su ukupno 60 tisuća pripadnika, od čega je 30 tisuća pripadnika bilo u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Od Zbora narodne garde do Hrvatske vojske

Na temelju  Zakona o obrani, koji je donesen u rujnu 1991. godine, oružane snage organiziraju se u jedinstvenu Hrvatsku vojsku (HV), a 21. rujna 1991. uspostavlja se Glavni stožer Hrvatske vojske (GSHV), s prvim načelnikom Glavnog stožera generalom Antonom Tusom. U toj prigodi kao poseban, profesionalni, sastav HV-a zadržan je Zbor narodne garde, a pričuvni sastav Zbora narodne garde i Teritorijalne obrane postao je pričuvni sastav Hrvatske vojske.

Dana 3. studenoga 1991. godine postrojbe Zbora narodne garde preimenovane su u Hrvatsku vojsku.

Sve su to bile vojne, policijske, administrativne, pa i političke, pretpostavke da ovako organizacijski, ali i logistički, vojnom i policijskom opremom ojačana i integrirana Hrvatska vojska i Hrvatska policija krenu u brojne ratne operacije oslobađanja okupiranih hrvatskih teritorija u velikosrpskoj agresiji koju je predvodila Jugoslavenska narodna armija (JNA).

Agresoru su pomagali pobunjeni Srbi u Republici Hrvatskoj nadajući se da će okupirana hrvatska područja pripojiti drevnom utopističkom projektu velike Srbije iz sredine 19. stoljeća, a koji se aktualizirao krajem 80-tih godina prošlog stoljeća u režiji akademika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), a koji je objeručke prihvatio čelnik srpskih (jugoslavenskih) komunista Slobodan Milošević te se stavio na čelo toga projekta i na čelo same JNA – i krenuo u vojnu agresiju na Hrvatsku, ali i Bosnu i Hercegovinu.

Prvi hrvatski predsjednik dr. sc. Franjo Tuđman -Kninska tvrđava-6.kolovoz 1995 godine

Hrvatska vojska nakon Domovinskog rata

U mirnodopsko vrijeme nakon Domovinskog rata razvidno je da se Hrvatska vojska transformirala iz ratne u mirnodopsku vojnu silu. Završetkom rata otvoreno je novo poglavlje stvaranja moderno opremljene, naoružane i vrhunski obučene vojske.

Danas su nova tehnika i borbeni sustavi u svim granama Hrvatske vojske. U skladu s tim, Republike Hrvatska je 1. travnja 2009. godine postala punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Štoviše, Republike Hrvatska i Hrvatska vojska integraciju u NATO završile su u rekordnom roku.

Danas je, dakle, Hrvatska vojska integrirana, moderna, mobilna i učinkovita vojna sila koja – uz jamstvo sigurnosti svim građanima Republike Hrvatske – aktivno pridonosi sustavu kolektivne sigurnosti zemalja članica NATO-a, ali i svjetskom miru na globalnoj razini.

Republike Hrvatska, kao punopravna članica Ujedinjenih naroda, Europske Unije i NATO-a, već je više od 20 godina kroz pripadnike Hrvatske vojske nazočna u međunarodnim mirovnim misijama, operacijama i aktivnostima od Litve, Poljske i Kosova, preko Zapadne Sahare i Sredozemlja, do Iraka i Afganistana, potaknuta potrebom pružanja humanitarne pomoći u nesrećama, stradanjima, patnjama i velikim razaranjima.
Primjerice, Hrvatska vojska danas sudjeluje u 10 međunarodnih mirovnih misija i operacija u svijetu.

Pogledajte današnju svečanost postrojavanja Hrvatske vojske na istom mjestu gdje su bili postrojeni hrvatski branitelji spremni za braniti svoju Hrvatsku od najezde srpskog agresora. Iz postrojbi iz obrambenog domovinskog rata pobjedničke hrvatske vojske , izniknule su respektabilne Hrvatske obrambene snage koje su siguran zalog mira u Hrvatskoj i šire.

Video prijenos-24.sata

T.H.

 

 

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × 3 =