Podijeli

Najmanje petero ljudi, među kojima su žena i njena beba, poginulo je u Sjevernoj Karolini koju je pogodila Florence, uragan koji je oslabio na razinu tropske oluje dolaskom nad kopno. No i takva oluja istočnu obalu SAD-a potapa obilnim kišama, ruši drveća i domove…

Žena i njena beba poginule su u gradu Wilmingtonu, nakon što im se na kuću srušilo stablo. Ozlijeđeni suprug poginule djevojke prebačen je u bolnicu u kojoj je ukupno troje ozlijeđenih u nevremenu. Hitne službe zbog srušenih stabala nisu stigle spasiti ženu koja je imala problema sa srcem, dok je četvrti muškarac poginuo dok je spajao agregat. Još je jedan muškarac poginuo dok je na razornom vjetru provjeravao svoje pse izvan kuće.

Oluja koja se u noći na subotu pomicala prema unutrašnjosti zatočila je tisuće ljudi u svojim domovima i najavila dane uništavanja. Spora oluja tijekom vikenda bi mogla brojna područja u obje Karoline pogoditi i po nekoliko puta, prenosi CNN.

Najsnažnija oluja u 2018.

Photo by LGU Gonzaga Cagayan from social media shows people inside an evacuation centre in preparation for Typhoon Mangkhut in Cagayan | Autor: SOCIAL MEDIA Foto: SOCIAL MEDIA

I dok se Amerikanci muče s posljedicama koje za sobom ostavlja Florence, na Filipine se obrušio supertajfun Mangkhut koji donosi razorne vjetrove i obilne padaline, a spasilačke službe upozoravaju kako su milijuni ugroženi zbog rasta razina vodostaja i mogućih odrona.

Prošao je kroz sjeverni dio otoka Luzon i iza sebe ostavio pustoš, mnoga područja pretvorio je u klizišta, čupao je krovove i rušio stabla, a nestalo je i struje. Poginula je jedna žena koju je snažni vjetar odbacio u more. To područje je dom za oko 10 milijuna ljudi, od kojih mnogi žive u slabim drvenim skloništima. Dok supertajfun nastavlja svoj put prema Hong Kongu, na Filipinima još procjenjuju štetu za koju već sad kažu kako je ogromna.

Mangkhut je najsnažnija oluja bilo gdje na svijetu u ovoj godini, a puhao je brzinama do 325 km/h prije nego je udario na kopno. Dolaskom iznad kopna, oslabio je na 270 km/h, gotovo duplo brže od Florence koja je isti dan pogodila Sjevernu Karolinu.

A.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

trinaest + sedam =