VIDEO Ukrajinske snage digle u zrak rusku bazu i skladište streljiva kod Melitopolja i oslobodili mjesto Dibrovu. Obavještajci procjenjuju – Svaki značajan gubitak teritorija u Luhansku nedvosmisleno će potkopati rusku strategiju

Ukrajinci su objavili fotografije masovnih grobnica, dok je predsjednik Volodimir Zelenski istaknuo da mjesto sadrži više od 400 tijela na kojima se vide znakovi mučenja i brutalnosti. Ukrajinske vlasti očekuju da bi broj žrtava ratnih zločina u Izjumu mogao biti veći od onih u Buči...

Podijeli

foto-twitter

Niz eksplozija potresao je u protekla tri dana privremeno osvojeni Melitopolj, na području gdje se nalaze ruske vojne baze. Jutros je eksplodiralo skladište u kojem je neprijatelj oko mjesec dana skladištio streljivo i opremu.

To je rekao gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov, koji je govorio na nacionalnom informativnom teletonu, prenosi Ukrinform.

“Posljednja tri dana čule su se eksplozije u gradu i okrugu. Na primjer, danas u 4 ujutro došlo je do eksplozije u selu 20 km od grada Melitopolja. Prema našim informacijama, radi se o skladištu neprijateljskog streljiva. a vojna oprema je bila uskladištena oko mjesec dana. Detonacija traje i sada”, rekao je.

Fedorov je također podsjetio da je jučer došlo do eksplozija na aerodromu u Melitopolju koji drže Rusi. Tu se nalazi i vojna baza invazijskih snaga.

Sigurnosna situacija u privremeno okupiranom gradu je sve gora, pa civili pokušavaju napustiti to područje. Prema riječima gradonačelnika, proteklih dana dogodila su se dva tragična događaja vezana uz evakuaciju.

“Neprijateljski kamion izazvao je prometnu nesreću u kojoj je sudjelovao osobni automobil Slavuta, u kojem je bila obitelj. Obitelj je poginula, a streljivo je detoniralo u kamionu. Još je jedna obitelj dignuta u zrak na neprijateljskoj mini u Vasilivki baš jučer”, rekao je Fedorov. .

Ranije je objavljeno da okupatori pokušavaju identificirati školsku djecu koja nastavljaju učiti online prema ukrajinskom nastavnom planu i programu.

Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, objavio je na svom Telegram kanalu da je zastava Ukrajine podignuta iznad sela Dibrova u regiji Donjeck.

“Korak po korak naši branitelji oslobađaju svoju zemlju od okupatora. Ovaj put, žuto-plava zastava podignuta je u okrugu Limanski u regiji Donjeck – napisao je Geraščenko koji je objavio i video ukrajinskih vojnika koji su podignuli zastavu.

Britanski obavještajci u svom najnovijem izvješću o stanju u Ukrajini ocjenjuju kako je za očekivati da će Rusija tvrdoglavo braniti u Luhansku u području Donbasa u istočnoj Ukrajini gdje se odvijaju borbe ali nije jasno imaju li moskovske snage dovoljno rezervi ili odgovarajući moral da izdrže još jedan usklađeni ukrajinski napad.

“Svaki značajan gubitak teritorija u Luhansku nedvosmisleno će potkopati rusku strategiju”, tvrde analitičari Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Ovakva procjena obavještajaca dolazi nakon što su ukrajinske snage nedavno ponovno zauzele više od 6000 četvornih kilometara teritorija uključujući grad Izjum, koji se dugo smatrao ulazom u Donbas.

Američki Institut za istraživanje rata pak u današnjoj analizi o trenutnoj situaciji u Ukrajini navodi otkriće masovnih grobnica i prostorija za mučenje u oslobođenom Izjumu te potvrđuje svoje prijašnje procjene su zločini u Buči bili smišljeni te su simbol ruskih aktivnosti u okupiranim područjima, a ne izuzetak.

Ukrajinci su objavili fotografije masovnih grobnica, dok je predsjednik Volodimir Zelenski istaknuo da mjesto sadrži više od 400 tijela na kojima se vide znakovi mučenja i brutalnosti. Ukrajinske vlasti očekuju da bi broj žrtava ratnih zločina u Izjumu mogao biti veći od onih u Buči. Analitičari Instituta podsjećaju i kako je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio pojačanim napadima na ukrajinsku civilnu infrastrukturu ako se nastave ukrajinski napadi na ruske vojne položaje na teritoriju Ruske Federacije. Putin je rekao da je ‘Rusija bila prilično suzdržana u odgovoru’ na ukrajinske ‘terorističke akte i pokušaje da se ošteti civilna infrastruktura’.


Podijeli