VIDEO: Učenici nekih škola srpske nacionalnosti u Vukovaru sjede dok se izvodi nacionalna himna Republike Hrvatske “Lijepa naša domovino”…

 Ako ne žele hrvatsku himnu, onda se zna što žele!...niti žele sudjelovati na predavanjima o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu....

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

 Ako ne žele hrvatsku himnu, onda se zna što žele!

ZAKON O GRBU, ZASTAVI I HIMNI REPUBLIKE HRVATSKE TE ZASTAVI I LENTI PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

Učenici nekih škola srpske nacionalnosti u Vukovaru, kazao je gradonačelnik ovog Grada Ivan Penova, ne žele ustati dok se izvodi svečana hrvatska pjesma – himna „Lijepa naša Domovino“, niti žele sudjelovati na predavanjima o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu.

Vijence nose i svijeće pale samo u spomen na svoje „pomozbog“ junake!

Tako ih valjda uče njihovi roditelji.

Ali, ako je to tako, a jeste, onda Vinko Brešan ima pravo kad se u svom filmu zapitao: Kakva je ovo država?

U drugim državama je nešto takvoga nezamislivo. Crnogorci će kažnjavati svakoga tko ne ustane  za vrijeme izvođenja himne. Platit će kaznu između 300 i 2000 eura.

Amerikanci i slični s takvim stvarima nemaju problema jer je nezamislivo da netko ne ustane dok se izvodi ova svečana pjesma.

Oni, kao kod nas, koji ne žele ustati na „Lijepu našu Domovinu“  naprosto i javno daju do znanja da ne poštuju  državne simbole, od Ustava, zastave, grba do himne.

To je njihovo pravo ili kako bi netko rekao „to je nama naša borba dala“.

Činjenica je da se već godinama ovakvi i još teži problemi u Vukovaru stavljaju pod tepih i da mnogi nisu naviknuti da se o njima javno govori i raspravlja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo kulture RH također „žmire“ na ono što se svakodnevno događa u vukovarskim školama, koje (odvojeno!) pohađaju učenici srpske nacionalnosti, kao da ne živimo u istoj državi.

I u Republici Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj sigurno ima i djece Hrvata koja tamo polaze škole, ali nismo čuli da netko od njih ne poštuje državne simbole zemlje u kojoj živi.

Bojimo se da je to moguće samo kod nas.

Umjesto da se razno razni pupovci i slični zalažu da se takve stvari ne događaju, oni ih podržavaju, pa čak i potiču mržnju.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Članak 21.
Himna Republike Hrvatske izvodi se sviranjem, pjevanjem ili sviranjem i pjevanjem.
Članak 22.
Himna Republike Hrvatske izvodi se uz odavanje uobičajenih počasti od strane svih prisutnih.

 

Nacionalna himna Republike Hrvatske je “Lijepa naša domovino”. Autor stihova je Antun Mihanović. Pjesma je prvi put tiskana pod naslovom “Horvatska domovina” u “Danici” 1835. godine. Pod imenom “Lijepa naša” postala je hrvatskom himnom. Josip Runjanin je kao kadet u Glini 1846. godine uglazbio Mihanovićeve stihove koje je prema predaji notirao i harmonizirao V. Lichtenegger 1891. godine. Godine 1891., prigodom izložbe Hrvatsko- slavonskoga gospodarskog društva u Zagrebu, pjevana je prvi put kao “Hrvatska himna” pod naslovom “Lijepa naša”.

Lijepa naša domovino Lijepa naša domovino,

Oj junačka zemljo mila,

Stare slave djedovino,

da bi vazda sretna bila!

Mila, kano si nam slavna,

Mila si nam ti jedina.

Mila, kuda si nam ravna,

Mila, kuda si planina!

Teci Dravo, Savo teci,

Nit’ ti Dunav silu gubi,

Sinje more svijetu reci,

Da svoj narod Hrvat ljubi.

Dok mu njive sunce grije,

Dok mu hrašće bura vije,

Dok mu mrtve grobak krije,

Dok mu živo srce bije!


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

10 KOMENTARI

  1. I nakon dvadesetak godina srbi se odbijaju integrirati, ne nije tu riječ o srbima, nego četnicima, koji su radikalizirani i zadojeni mržnjom prema Hrv.narodu i Hrv.državi, iz generacije u generaciju se potomci srbskih naseljenika radikaliziraju u ekstrem

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 3 =