VIDEO U vojarni Trstenik, pokraj Dugog Sela15. svibnja 1991. – Osnovana 2. gardijska brigada “Gromovi”…

U sklopu stvaranja Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske u vojarni Trstenik, pokraj Dugog Sela, 15. svibnja 1991. ustrojena je Druga gardijska brigada...

Podijeli

U sklopu stvaranja Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske u vojarni Trstenik, pokraj Dugog Sela, 15. svibnja 1991. ustrojena je Druga gardijska brigada.

U sklopu stvaranja Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske u vojarni Trstenik, pokraj Dugog Sela, 15. svibnja 1991. ustrojena je Druga gardijska brigada

Ratni put popularnih Gromova započeo je već početkom lipnja 1991. na Mostu Mladosti u Zagrebu zaustavljanjem tenkova tadašnje JNA, pri čemu su ranjeni i prvi pripadnici brigade. Istodobno su dijelovi postrojbe sudjelovali u borbama kod Ljubova u Lici, gdje su poginuli prvi Gromovi, te u hrvatskom Pounju.

Tijekom ljeta i jeseni, unatoč žestokim borbama, brigada se u hodu užurbano popunjavala, te sudjelovala u oslobađanju brojnih kasarni. Ratni put brigade uskoro je odredio sam razmještaj njezinih postrojbi. Na karlovačkoj i koranskoj bojišnici 3. bojna dala je golem doprinos obrani Karlovca, Duge Rese i Topuskog.

Na Banovini 1. i 2. bojna vodile su borbe od Kozibroda preko Hrvatske Kostajnice, Gline, Topuskog i Viduševca sve do Pokupskog. Branjena je i Petrinja, a u bitci za Farkašić Gromovi su oslobodili velik dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe. Druga brigada je činila glavninu snaga i ključ obrane Sunje.

Gromovi su 1992. sudjelovali i u deblokadi Dubrovnika te u borbama za bosansku Posavinu. Na bojište u operaciji Maslenica prebačeni su helikopterima, a izniman doprinos dali su i u operaciji Bljesak, Oluji i Una. U Bljesku su došli pred Okučane, a u Oluji je druga brigada bila nositelj oslobađanja cijele Banovine. U teškim borbama slomila je Banijski i zarobila veći dio srpskoga Kordunskog korpusa.

Tijekom Domovinskog rata kroz brigadu je prošlo 9200 dragovoljaca, od kojih su 203 poginula, 7 je nestalo, a 1200 je ranjeno. U procesu preustroja hrvatskih Oružanih snaga 2. gardijska brigada ušla je u sastav novostvorene Gardijske motorizirane brigade. Njezin naziv i simbole danas nosi 2. mehanizirana bojna “Gromovi”.

„Jednom Grom, zauvijek Grom“

G.S.

VEZANE VIJESTI

FOTO „Jednom Grom, zauvijek Grom“, 31.obljetnica ustrojavanja Gromova. Novi Gromovi, uvijek mogu računati na stariju generaciju Gromova…

 


Podijeli