(VIDEO) U ponoć je istekao rok za predaju potpisa: Evo tko ih je sve predao DIP-u i koliko…

Ti potpisi ne znače ništa. Primjerice, Andrija Hebrang imao je najveći broj potpisa kao kandidat HDZ-a, pa nije ušao ni u drugi izborni krug...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Do 18 sati devet kandidata i kandidatkinja predalo je svoje potpise za kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske. To su Zoran Milanović (oko 78.000), Mislav Kolakušić (15.000), Nedjeljko Babić (14.000), Dejan Kovač (16.000), Anto Đapić (13.000), Kolinda Grabar-Kitarović (više od 230.000), Miroslav Škoro (više od 70.000), Katarina Peović (14.000) te Dario Juričan (13.000) Ivan Pernar 15 000…

Kako javlja Nova TV, u saboru gdje DIP prikuplja potpise oko 23:30 sati nastala je prava mala drama.

Naime, Orešković koja je najavila dolazak u 23 sata pojavila se oko 23:30.

Ispostavilo se kako je stigla bez – obrasca za kandidaturu, tzv. OP-1, kojim stranka ili više njih, odnosno grupa birača predlažu kandidata za predsjednika.

Obrazac je nakon kraćeg vremena osiguran pa je Orešković doslovno u zadnjim minutama predala potpise DIP-u, javlja reporter Nove TV.

Kada Državno izborno povjerenstvo u ponoć zaprimi sve kandidature, ima rok od dva dana da sve potpise pročešlja i objavi pravovaljanu listu kandidata koji će na glasačkom listiću biti navedeni abecednim redom.

Reporter Dnevnika Nove TV javio je da DIP očekuje još najviše tri potencijalne kandidature, nakon čega se podvlači crta i 5. prosinca u ponoć počinje izborna kampanja.

Postavlja se pitanje može li se iz broja prikupljenih potpisa donijeti zaključak o snazi pojedinih kandidata. Izborni zakon za predsjednika Republike u Hrvatskoj postoji od 1992. godine.

”Ti potpisi uglavnom su služili za političko bildanje mišića, za motivaciju svog članstva. To je najviše koristila Hrvatska demokratska zajednica kao najveća stranka.

Kada pogledamo ove brojke, predsjednica Republike predala je najveći broj potpisa, no to je još uvijek gotovo 100.000 potpisa manje nego prije pet godina. Ti potpisi ne znače ništa. Primjerice, Andrija Hebrang imao je najveći broj potpisa kao kandidat HDZ-a, pa nije ušao ni u drugi izborni krug. Potpisi su, kažem, motivacijske prirode”, ocijenio je Mislav Bago.VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Orepić odustao, jedan “kandidat” predao jedan potpis

Isto su učinili redatelj Dario Juričan odnosno Milan Bandić, kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović, saborski zastupnik Ivan Pernar (SIP), predsjednica Starta Dalija Orešković, predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić te nezavisni kandidat Slobodan Midžić koji je kandidaturu podnio i prije pet godina, ali nije postao kandidat za predsjednika. Ovoga puta donio ju je samo uz svoj potpis.

Koliko će potencijalnih kandidata uistinu ući u igru za Pantovčak, znat će se kad DIP pregleda kandidature i objavi listu kandidata za predsjednika.

Od kandidature je odustao nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, od potrebnih 10 tisuća potpisa prikupio ih je nešto iznad osam tisuća.

T.H.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedamnaest − sedam =