(VIDEO) U Hrvatskoj se povećava broj novih ovisnika, kriminalist tvrdi: ‘Zločinačka udruženja na Balkanu pretvorila su se u kartele s narko bossovima’

U Hrvatskoj se povećava broj novih ovisnika – najmlađi ima tek 14 godina....

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Alarmantni su podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u povodu međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. U Hrvatskoj se povećava broj novih ovisnika – najmlađi ima tek 14 godina. Policija je najavila pojačano kontorliranje dilera, posebno na Jadranu tijekom ljetnih festivala…

U prvih šest mjeseci zaplijenjeno je gotovo tona i pol raznih vrsta droge. Brojni su kreativni načini kojima se krijumčari služe ne bi li prošli ispod policijskog radara.

Voditelj službe kriminaliteta droga MUP-a, Tomislav Štambuk za Dnevnik Nove TV izjavio je da je “puno veći problem profesionalnost krijumičara. Prošle smo godine imali zapljenu 100 kilograma kokaina u riječkoj luci kada je droga bila skrivena u metalnim dijelovima koji su se naizgled činili kompaktnim. Međutim, radilo se o šupljinama obloženim azbestom koji je sprječavao otkrivanje droge putem rendgena. Tu se pokazuje visoki stupanj profesionalnosti zločinačkog udruženja koji je skrivao taj kokain. Imali smo slučaj kada je i kokain bio impregiran u odjeću u koferima u tekućem obliku. Imali smo slučajeve skrivanja kokaina u pulpi ananasa, u bananama, skrivenim pretincima u vozilima, autobusima, zrakoplovima, plovilima…”

Postoji tzv. balkanski kartel.

“Zadnjih godina je došlo do evolucije zločinačkih udruženja u državama zapadnog Balkana, te je evoluiralo u višu razinu zločinačkog udruženja koje ima sva bitna obilježja kartela… To je cijeli niz kriminalističkih ćelija koje se sadrže od državljana Hrvatske, Crne Gore, BiH, Slovenije. Oni su mrežno raspoređeni o svim većim gradovima i lukama Europe i Južne Amerike.”

Osim toga surađuju i s drugim kartelima.

“Surađuju sa svima od kojih imaju koristi. Najvažnije je napomenuti suradnju s južnoameričkim kartelima u Kolumbiji, Peruuu, Boliviji i Brazilu, gdje imaju pristup samom izvoru kokaina, što im daje moć. Dobivaju kokain visoke čistoće i po povoljnoj cijeni.”


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + tri =