VIDEO “Truth”, pjesma koju je Muhammad Ali napisao za Johnnyja Casha…

Pjesma “Truth” često se zna zamijeniti s drugom Cashovom pjesmom, “What is Truth” zbog svoje snažne anti-ratne poruke koju je poprilično jednostavno povezati s Muhammadom Alijem...

Podijeli

Muhammad Ali, jedan od najvećih boksača svih vremena, preminuo je 2016. godine. Još za života postao je legenda, no country glazba zasigurno nije prva asocijacija koja će vam pasti na pamet spomene li se njegovo ime…

A ipak, Ali je prijateljevao s mnogim glazbenicima, osobito sa slavnom četvoricom country ‘odmetnika’ po imenu Willie Nelson, Waylon Jennings, Kris Kristofferson i Johnny Cash. S Alijem ih je upoznao Kristofferson, njegov dugogodišnji prijatelj koji se i sam u mladosti bavio boksom.

“Bio je ista osoba i pod svjetlima reflektora i kada se oni ugase”, kazao je Kristofferson za Alija. “Divno ljudsko biće koje je cijeli život pomagalo drugima. Sjećam se kada mi je Waylon rekao da bi ga htio upoznati, a Waylon nije osoba koju je lako impresionirati. Ipak, ostao je zadivljen i njih dvojica su postali bliski prijatelji.”

Slično će reći i Willie Nelson, no kada je riječ o Johnnyju Cashu, Alijevo prijateljstvo s Čovjekom u crnom prelilo se i u svijet glazbe. U početku su se čuli telefonom i međusobno razmjenjivali poeziju, a upoznali su se 1978. prije Alijeve borbe s Leonom Spinksom u New Orleansu. Cash i njegov bend bili su posebni gosti, a uči meča družili su se u Alijevoj hotelskoj sobi. Nakon 45 minuta, Cash se zabrinuo da oduzima Aliju vrijeme za pripremu, na što mu je Ali odgovorio da mu je druženje pomoglo da se opusti.

Ali je pobijedio, svi su skupa proslavili, a negdje tijekom tih druženja boksač je Cashu poklonio pjesmu po imenu “Truth”(Istina). Slavnog country glazbenika dirnula je Alijeva gesta i pjesmu je spremio u sef, no prije toga ju je ipak snimio; kao godina snimanja spominje se 1979.

Pjesma “Truth” često se zna zamijeniti s drugom Cashovom pjesmom, “What is Truth” zbog svoje snažne anti-ratne poruke koju je poprilično jednostavno povezati s Muhammadom Alijem. “What is Truth” objavljena je 1970., no pjesma “Truth” svjetlo dana ugledala je tek 2012. na kompilaciji “Johnny Cash: Bootleg Vol. IV: The Soul of Truth”.

Johnny Cash umro je u uvjerenju da je stihove napisao Ali, no istražujući za kompilaciju, njezin producent Gregg Geller otkrio je da je autor pjesme zapravo Hazrat Inayat Khan, učitelj univerzalnog sufizma, koji je preminuo 1927. godine.

Kako god, Alijev dar rezultirao je nadahnutim Cashovim gospelom, te je poslužio kao još jedan dokaz kakav je utjecaj na sve sfere života imao Muhammad Ali.

H.H.

 


Podijeli