(VIDEO) Traže se krivci za mučenje MUP-ovaca zarobljenih u Kostajnici! Je li ovo jedan od njih?

Zataškali mučenja i likvidacije...

Podijeli

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1936. i 1952.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina, donosi dnevno.hr…

Prvookrivljenika, kao komandanta štaba Teritorijalne obrane Kostajnica, i drugookrivljenika, kao član štaba Teritorijalne obrane Kostajnica i zapovjednika Vojne policije pri tom štabu, imajući na taj način formalne i stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima svih podređenih im jedinica Teritorijalne obrane na području Općine Kostajnica, tereti se da su od 12. pa do neutvrđenog dana u rujnu 1991. godine, na području Hrvatske Kostajnice i uže okolice, počinili navedena kaznena djela tijekom trajanja oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i paravojnih formacija dijela pobunjenog lokalnog srpskog stanovništva i njemu pridruženih snaga JNA.

Nakon što je spomenuti štab teritorijalne obrane 12. rujna 1991. organizirao i proveo predaju i zarobljavanje većeg broja pripadnika MUP-a i ZNG-a, kao i civila na lokacijama na brdu Djed i mostu preko Une prema Bosanskoj Kostajnici, te nakon što su i idućih dana na okolnom području Hrvatske Kostajnice zarobljavani pojedini pripadnici MUP-a i ZNG-a i civili, mještani Hrvatske Kostajnice, okrivljenici su, tereti ih se, postupali protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

Zataškali mučenja i likvidacije

Okrivljenike se tereti da su, znajući da se pojedine ratne zarobljenike i civile prilikom predaje i razoružavanja izdvaja i odvodi u Mečenčane, gdje se i nalazio spomenuti štab Teritorijalne obrane, te znajući da se neke od njih i likvidira i da se jedna od likvidacija zataškava, iako su to bili dužni, nisu ništa poduzeli da nezakonite radnje svojih podređenih zaustave i spriječe, a počinitelje kazne, svjesni da će se ovakvi nezakoniti postupci prema zarobljenim civilima i pripadnicima MUP-a i ZNG-a nastaviti, kao i da im je upravo zbog tih propusta ugrožen fizički i psihički integritet.
Zbog opisanih navedenih propusta okrivljenika, njima podređene osobe nastavile su s takvim protupravnim radnjama pa je tako usmrćeno osam ratnih zarobljenika i dvoje civila na lokaciji Plavićevac te jedan civil i jedan pripadnik ZNG-a na lokaciji Babina Rijeka, dok se jedan pripadnik pričuvnog sastava MUP-a i jedan civil, nakon zarobljavanja i kraćeg boravka u dijelu Hrvatske Kostajnice pod nazivom Tirol, do danas vode kao nestale osobe.

U optužnici je predloženo da se protiv obojice okrivljenika odredi istražni zatvor iz zakonske osnove članka 123. stavak 1. točke 1. i 4. Zakona o kaznenom postupku, stoji na stranicama DORH-a.

Video koji prilažemo pokazuje zarobljene hrvatske branitelje u selu Kukuruzari kraj Hrvatske Kostajnice 13. rujna 1991. godine.


Podijeli

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devet − 8 =