VIDEO Suradnja braće Kumerle i HOS-ovca: Uglazbljena pjesma ‘Bogdanovačka kalvarija’

Kako je nastala ratna pjesma „Bogdanovačka kalvarija“?...

Podijeli

Kako je nastala ratna pjesma „Bogdanovačka kalvarija“?…

Foto: ElektroniumLab
Braća Kumerle uglazbili su ratnu pjesmu HOS-ovca Ivice Jurčana koju je on napisao još za vrijeme Domovinskog rata, nakon što se vratio iz srpskih logora, a prije mirne reintegracije. Tada mu je srce tištila činjenica da su njegovi Bogdanovci sravnjeni sa zemljom i da su pod okupacijom jugosrpske vojske.
Dvadeset i devet godina kasnije, u njemačkom gradu Essenu, održala se promocija filma „Štafeta smrti“, u sklopu Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer. Tom prilikom braća Kumerle upoznala su Ivicu Jurčana, koji im je predložio da uglazbe njegov stari tekst (pjesmu) iz rata.

U slobodno vrijeme Ivica svira bubnjeve i živi normalan obiteljski život

Bogdanovčanin Ivica Jurčan je hrvatski branitelj, ratni vojni invalid, koji je stradao od protupješačke mine prilikom izvlačenja civila iz Bogdanovaca. Ostao je bez stopala, ali to ga nije spriječilo u sviranju bubnjeva. Upravo na ovoj pjesmi Jurčan je odsvirao bubnjeve. Sjeo je jedan dan u auto i iz Bogdanovaca za Zagreb snimiti bubnjeve, nije mu bilo teško.

Ostalo je prepustio braći Kumerle, koji su sljedećih nekoliko mjeseci tražili pravi zvuk i atmosferu.

„Pregledavajući arhivske snimke koje nam je ustupio Ivica bolje sam si predočio te dane, prisjetio sam se uzbuna, pucnjeva i vijesti te sam odlučio tu atmosferu ilustrirati kroz produkciju glazbe i videa.“, kaže Toni Kumerle.

Nadovezuje se Petar: „Istaknuo bih par činjenica o Bogdanovcima. Bogdanovci su hrvatsko šokačko selo, koje je 1991. g. sravnjeno sa zemljom. To selo je značajno jer je bilo jedina veza Vukovara sa ostatkom Hrvatske, također vrijedi spomenuti da su se upravo u Bogdanovcima 10. ožujka 1991. okupili Vukovarci i branitelji Vukovara, pod vodstvom sekretara sekretarijata općine Vukovar Tomislava Merčepa. Tim događajem započinje ustrojavanje obrane Vukovara.“

Bogdanovačka kalvarija

Tekst: Ivica Jurčan

Glazba: Toni Kumerle i Petar Kumerle

To lijepo selo
Slavonske ravnice
U njemu tiho
Pjevale su ptice

Bogdanovci moji
Šokačko je selo
Da u ratu živi
Ono nije htjelo

Taj rat nam donese
Neplodne ravnice
I u mome selu
Ne pjevaju ptice

Sa puškom u ruci
Vratit ću se kući
Izdajnički zlobniče
Iz njega se povuci

Zgarišta u njemu
Leševi što vrve
Da poklali nisu
To su riječi prve

Skupimo se braćo
Svi u jedan stroj
Bogdanovce odbranimo
Idemo u boj

Vokal i gitara: Toni Kumerle

Bas: Petar Kumerle

Bubanj: Ivica Jurčan

G.S.

Podijeli