VIDEO Sukobili se Drele i Jandroković: ‘Imate danas više od 1100 zaraženih pa vi hodajte bez maske ‘

Podijeli

Hrvatski sabor u petak će zaključiti prvu redovnu sjednicu, nakon čega će napraviti dvotjednu stanku. Prije odlaska na stanku raspravljat će o Izvješću o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i utrošku sredstava u prošloj godini…

Svrha je te pomoći osigurati jednakost svih pred zakonom, pristup sudu i drugim javnopravnim tijelima te učinkovitu pravnu zaštitu socijalno i ekonomski najpotrebitijoj grupi građana, navodi se u priopćenju.

Nakon što je objavljeno da je SDP-ov Franko Vidović pozitivan na koronavirus, utvrđeno je da je on prisustvovao ove srijede na zatvorenoj sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Na navedenoj sjednici, među ostalim, bili su glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, šefica USKOK-a Vanja Marušić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, šef kriminalističke policije Antonio Gerovac, šef SOA-e Daniel Markić. Saborski zastupnici koji su isto tako ondje bili preventivno su ostali kod kuće, a zbog navedenog razloga danas se neće održati sjednice klubova.

VIDEO: Sukobili se Drele i Jandroković: “Ja ću sada staviti masku, kao što ste vi stavili masku na usta svih nas koji bismo vam se mogli usprotiviti.”

Zastupnik Domovinskog pokreta Davor Drele prilikom izlaganja o Izvješću počeo je govoriti o statusu medicinske sestre, o razlikama između njih i saborskih zastupnika te se zapitao zašto će imati najavljenu stanku od dva tjedna. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prekinuo ga je i podsjetio da ne govori o temi izlaganja.

– Posve ste u pravu – poručio mu je Drele, na što mu je Jandroković rekao da slobodno može o tome govoriti u slobodnoj raspravi te je najavio kako će i on o tome govoriti na konferenciji za medije.

Nakon što je Tomislav Tomašević iz Možemo! nastavio pričati iako mu je isteklo vrijeme za slobodno izlaganje, opomenuo ga je Jandroković te mu dao tri opomene.  – Napustite sabornicu. I ponašajte se u skladu s Poslovnikom. Ovo nije cesta, ovo je Hrvatski sabor. Ovako se ne bi ponašali ni na cesti. Dalija Orešković se ispričala glasačima zbog stanke te je kazala: – Ovu pauzu oporba nije tražila. Mi o ovome nismo glasali.  Ona je pozvala da se odustane od pauze, a Branko Bačić tražio je da se proglasi kršenje poslovnika zbog navodnog vrijeđanja zastupnika HDZ-a. Bačić je pak zatražio od Orešković da odgovori na pitanje kako to da je upravo ona odabrana da radi poslove za Janaf.

Zastupnici u samoizolaciji

Uz saborskog zastupnika SDP-a Franka Vidovića koji je pozitivan na koronavirus, u samoizolaciji su još četiri zastupnika, potvrđeno je u petak iz Hrvatskog sabora.  Uz HDZ-ova veterana Josipa Đakića, u samoizolaciji su i HDZ-ov zastupnici Žarko Tušek i Siniša Jenkač, a kod kuće je od danas ponovno i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner koji je ”prvu” samoizolaciju završio u utorak.

Iz Sabora su potvrdili da epidemiolozi stupaju u kontakt sa svim zastupnicima koji su u srijedu, kao i Vidović, bili na sjednici Odbora za unutarnju politiku, a na kojoj su bili i predstavnici DORH-a, USKOK-a, policije, SOA-e.  Još nemamo povratne informacije kome je određena samoizolacija, kažu iz Sabora. Dodaju da su na toj sjednici Odbora bili i zastupnici Nikola Grmoja (Most) i Hrvoje Zekanović (HS) koji nisu članovi Odbora. Na sjednici nije bila članica Odbora Ermina Lekaj Prljaskaj.

G.S.

 


Podijeli