VIDEO Sud odbacio zahtjev odvjetnika ratnog zločinca Radovana Karadžića za podnošenje žalbe na kaznu doživotnog zatvora!

Odluku kojom je odbačen zahtjev Karadžićevih odvjetnika predsjednik MICT-a potpisao je u utorak s obrazloženjem da je pravno neutemeljena...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmel Agius odbacio je zahtjev odvjetnika Radovana Karadžića za podnošenje žalbe na kaznu doživotnog zatvora, koju mu je zbog počinjenih ratnih zločina 20. ožujka izreklo prizivno vijeće tog suda, potvrdila je Hini u srijedu glasnogovornica MICT-a Helena Eggleson…

Odluku kojom je odbačen zahtjev Karadžićevih odvjetnika predsjednik MICT-a potpisao je u utorak s obrazloženjem da je pravno neutemeljena.

“Ne postoji pravna osnova u Statutu ili pravilima MICT-a na temelju kojih se Karadžić može žaliti na pravomoćnu presudu ili njen dio”, stoji u odluci koju potpisuje predsjednik Agius.

Karadžićev odvjetnik Branislav Petronijević tvrdio je kako je vijeće MICT-a, koje je njegovog branjenika osudilo na doživotni zatvor, prekršilo vlastita pravila pri preinaci prvostupanjske kazne s 40 godina zatvora na doživotnu robiju zbog toga što u drugostupanjskoj presudi nije bilo povećanja činjeničnog stanja u dispozitivu presude, niti je bilo povećanja oblika odgovornosti po 10 točaka za koje je Karadžić proglašen krivim.

Karadžić je u biti tražio da vijeće MICT-a ponovo raspravlja o dužini kazne, kao i da mu se dodijeli novi pravni savjetnik koji bi mu u tom procesu pomagao, što je sudac Agius također odbio.

Odvjetnik Petronijević i dalje se nada “kako će biti u stanju pokrenuti postupak revizije pravomoćne presude” nakon što prikupi “nove činjenice”.

Izricanje presude ratnom zločincu 

Podsjetimo; Karadžić je na doživotni zatvor osuđen nakon što je potvrđena njegova odgovornost za najteže ratne zločine u BiH, uključujući genocid u Srebrenici. Osuđen je za sudjelovanje u ukupno četiri zločinačka pothvata koji uključuju i opsadu Sarajeva, masovne progone Hrvata i Bošnjaka s ciljem etničkog čišćenja teritorija BiH te za uzimanje pripadnika Ujedinjenih naroda za taoce.H

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

5 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 2 =